Şehirlerin etki alanı nedir

Şehirlerin etki alanı nedir
Şehirlerin etki alanı nedir, araştırınız, yaşadığınız yerleşim birimini etki alanı kapsamında değerlendiriniz.

Şehirlerin etki alanı nedir? Araştırınız. Yaşadığınız yerleşim birimini etki alanı kapsamında değerlendiriniz.

Dünyada değişik özelliklere sahip birçok şehir bulunmaktadır. Ancak bazı şehirler konumu, hinterlandı ve fonksiyonları ile oldukça gelişmekte ve dünyada sayılı şehirleri arasına girmektedir. Bu özellikleriyle küreselleşen ekonominin ve bazı faaliyetlerin kontrol merkezi durumuna gelmektedirler. Bu şehirlerin genelinin orta kuşakta yani ılıman iklim bölgelerinde olduğu görülür. Ilıman kuşakta yer alan büyük şehirlerin bazıları deniz kıyılarında limanları ve hinterlantları geniş ve güçlü alanlardadır (örnek: Amsterdam). Bazı şehirler doğal güzellikleri ile insanları cezbederek etki alanları oluşturmuştur. Bazıları gelişen sanayileri ile adeta merkez olmuşlardır. Bazıları ise tarihi ve kültürel özellikleri ile dünyanın önemli şehirleri olmuşlardır. Şimdi bunlardan bazılarını görelim. Etki alanına göre bazı kentler

İstanbul

Yaklaşık 14,6 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirlerindendir. Türkiye’nin kültür ve finans merkezidir. Marmara kıyısı ve İstanbul Boğazı (Boğaziçi) boyunca, Haliç’i de çevreleyecek şekilde Türkiye’nin kuzeybatısında kurulmuştur. İstanbul’un Avrupa’daki bölümüne Rumeli yakası, Asya’daki bölümüne ise Anadolu yakası denir. Dünyada iki kıta üzerinde kurulu tek metropoldür. 32 ilçesi vardır. Yeni kurulan ilçelerle beraber 39 ilce ve büyükşehir belediyesi ile toplam 40 belediyeden oluşmaktadır. Dünyanın en eski şehirlerinden olan İstanbul, Roma İmparatorluğu, Doğu Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmıştır. Kent küresel bir etkiye sahiptir.

Şehirleşme oranının yüksek ve düşük olduğu ülkelere üç örnek veriniz. Bu ülkelerin şehirleşme oranları şehirlerin fonksiyonları üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir? Tartışınız.

Çok olan ülkeler, Türkiye, ABD, Brezilya Az olan ülkeler, Etiyopy, Nijer Vietnam

Şehir nüfusu oranı neden Kuzey Amerika ve Kuzeybatı Avrupa ülkelerinde yüksek iken Afrika ülkelerinde düşüktür? Şehirlerin etki alanlarının şehirleşme oranlarıyla bağlantısı var mıdır? Tartışınız.

Buralar erken sanayileşen yerler. İşçi gücünü kapatmak için dışarıdan çok fazla göç almıştır. Kuzey Amerika ise ilk keşiften sonra akına uğramış bunun dışında Afrikadan köleler taşınmıştır.

Şehirleri dünya ölçeğinde büyük yapan özellikler neler olabilir? Araştırarak ulaştığınız sonuçları defterinize yazınız.

Küresel bir yapıya sahip olması ile. Eskiden bu bir imparatorluğunun başkenti ike bu günümüzde ticaretin merkezi olmakla ilgilidir.

Örneğin; Newyork, Pekin, Tokya, Moskova, İstanbul, Paris gibi...

Bunun dışında dini şehirlerde küresel şehirlerdir. Örneğin; Mekke, Medine ve Kudüs

Bazı şehirlerde hem turizm hemde ekonomik olarak büyüktür. Örnek Newyork, İstanbul ve Paris

1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.