Şevval hilali göründü mü 9 Nisan 2024 Salı Ramazan bayram mı

Şevval hilali göründü mü 9 Nisan 2024 Salı Ramazan bayram mı
Şevval hilali göründü mü 9 Nisan 2024 Salı Ramazan bayram mı bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hilal göründü mü sorusu, bu Ramazan Bayramı öncesinde de gündemde yer alıyor. Hilalin görünmesiyle birlikte Ramazan ayına başlayan ve tekrar görülmesiyle sona erdiren bazı ülkeler dolayısıyla 'Hilal göründü mü?' sorusu gündemde yer alıyor. İşte, Ramazan Bayramı öncesi araştırılan 'Hilal göründü mü?' sorusunun cevabı

Şevval hilali, 8 Nisan tarihinde içtima (yani Ay, Dünya ve Güneş’in aynı doğrultu üzerinde bulunması) gerçekleşecek ve 9 Nisan tarihinde rüyet (yani Ay’ın içtima konumundan 8 derece açılması) olacak. Bu durumda, 10 Nisan tarihinde Ramazan Bayramını kutlayacağız. Şevval hilali Asya kıtasında görüleceği için hava muhalefeti olmadığı takdirde, hem Türkiye’de hem de Mekke’de hilal görülebileceğini umut ediyoruz.

Ramazan Bayramı Ne Zaman 2024?

  • Arefe Günü: 9 Nisan 2024 Salı
  • 1. Gün: 10 Nisan 2024 Çarşamba
  • 2. Gün: 11 Nisan 2024 Perşembe
  • 3. Gün: 12 Nisan 2024 Cuma

Hilal Görünmesi Nedir?

Kur'ân-ı Kerîm'de, ayın gökyüzündeki düzenli hareketinin insanlar ve özellikle hac için vakit ölçüleri olduğu (el-Bakara 2/189), gökler ve yer yaratıldığı zaman onun hareketlerinin on iki ay meydana gelecek şekilde düzenlendiği (et-Tevbe 9/36) bildirilir. Kur'an'ın doğrudan ve dolaylı ifadelerinde, hadislerde ve bu çerçevede oluşan İslâmî gelenekte namaz vakitleri, oruca başlama ve iftar vakti gibi güneşin hareketlerine ve gece-gündüz ayırımına göre belirlenen bazı ibadetler hariç tutulursa ramazan orucu, hac, zekât, fıtır sadakası, kurban ve bayram namazları gibi edâsı yıl içinde belirli vakitlere bağlanmış olan ibadetlerin, yemin, îlâ, iddet gibi şer'î muamelelerin vakit ve sürelerini tesbitte kamerî ayların esas alındığı görülür. Nitekim Hz. Peygamber, "Yüce Allah hilâlleri insanlar için vakit ölçüleri kıldı. O halde hilâli görünce oruca başlayın, onu tekrar görünce iftar edin" demiştir (Müsned, IV, 23, 321; Dârekutnî, II, 163; Hâkim, I, 585). Kamerî ayların ölçü alındığı bu tür ibadet ve muamelelerin zaman veya sürelerinin isabetle tayin edilebilmesi, kamerî ayların başlangıçlarının doğru olarak belirlenmesine bağlı olduğundan hilâlin görülmesi İslâmî gelenekte öteden beri önemli bir yere sahip olmuştur. Ramazan ve şevval hilâlleri kastedilerek belli başlı hadis kitaplarında yer alan, "Hilâli görünce oruca başlayın; onu tekrar görünce bayram yapın. Eğer hava kapalı ise içinde bulunduğunuz ayı otuz güne tamamlayın" (Buhârî, "?avm", 11; Müslim, "?ıyâm", 17-20) meâlindeki hadis ve hilâlin görülmesini konu alan benzer hadisler, kamerî ayların bu aylara ait ilk hilâllerin görülmesiyle başladığını, rü'yetin mümkün olmaması durumunda önceki ayın otuz güne tamamlanması suretiyle tesbit edileceğini açıklayarak bir hesaplama kolaylığı getirmiş olmakla birlikte ileri dönemlerde hilâlin görülmesi konusunda oluşacak zengin fıkıh kültürü ve bu konuda ileri sürülebilecek farklı görüşler açısından da önemli bir malzeme teşkil etmiştir.

2024 Şevval ayının ilk gününü belirleme yöntemi

Dini Lider'in son fetvasına göre (ertesi günün ayın ilk günü olduğunun ispatı için aynı ufukta olma şartı, gözlem aletleriyle görmenin yeterli olması ve gündüz hilali görmenin geçerliliği) yöntem 1445 yılı Şevval ayının birinci gününün tespit yöntemine ilişkin hüküm şöyledir:

1-Güney Amerika'nın kuzeybatı kesimlerinde, Orta Amerika'nın tamamında, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Kanada'nın orta ve batı kesimlerinde, Şevval ayının ilk pazartesi günü olan 8 Nisan 2024 Pazartesi günü günbatımında hilalı görmeye çıkın. Eğer hilal görülürse, Salı günü şevval ayının ilk günü olacaktır. Dünyanın geri kalanında 9 Nisan Salı günü hilali görmeye çalışın.

2- İran'da 10 Nisan 2024 Çarşamba günü Şevval ve Ramazan Bayramı'nın ilk günü olarak ilan edilirse, adı geçen ülke ve bölgelerin bu duyuruya uyması gerekmektedir. Çünkü bu bölgelerde hilalin görülmesi İran'dakine benzer veya daha iyi olacaktır:

Batı Asya ülkeleri, Türkmenistan'ın orta ve batı kesimleri, Batı Kazakistan, Azerbaycan Cumhuriyetleri, Ermenistan, Gürcistan ve Nahçıvan, Rusya'nın güneybatısı, Avrupa'nın tamamı, Afrika'nın kuzey yarısı, Kuzey ve Orta Amerika'nın tamamı ve Kuzey Amerika'nın kuzey yarısı. Güney Amerika.

3- Uzmanlar, 8 Nisan Pazartesi günü gün batımında Şevval hilalini dünyanın hiçbir yerinde görmenin mümkün olmayacağını ancak 9 Nisan Salı günü Okyanusya ve Kuzeydoğu Rusya hariç tüm dünyada görülebileceğini öngörüyor.

* Dini Lider (مد ظله) ile yapılan istişareye göre, uzmanların söyleminden, mükellef Şevval hilalinin görüldüğünden emin olursa ona amel etmenin şer’i olarak bir engel yoktur.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.