Faruk ARDIÇ

Faruk ARDIÇ

Sınavların sıralama işlevi var

Sınavların sıralama işlevi var

Türkiye’de her yıl ortalama 1 milyon 800 bin öğrenci üniversite sınavına, 1 milyon 200 bin öğrenci SBS’ ye ve yıllara göre de 2 milyona yakın aday KPSS’ye girmektedir. Demokratik ülkelerde işin gereğine sahip bireyleri seçmek için sınav uygulanmaktadır. Sınav gerçeği sadece ülkemiz için değil, tüm dünya ülkeleri için geçerli olmaktadır.
Sınav Başarısı Zekâdan Çok Çalışmayı Gerekli Kılıyor
Sınavlarda başarılı olmak için üstün zekâ ve yetenekten çok sorumluluk duygusu, zorluklarla baş edebilme gücü ve sınavın gerektirdiği çalışmalara ilgi duyma yatmaktadır. Konuyla ilgili yapılan bir araştırma ilginçtir. Hacettepe Üniversitesi tıp veya mühendislik fakülteleri Türkiye’nin yüksek puan ile öğrenci alan üniversitelerinden biridir. Genel kanı ise bu bölümü kazanan öğrencilerin yüksek zekâ seviyesinde olduğudur. Fakat yapılan araştırmada Hacettepe’yi kazanan öğrencilerin zekâ seviyesinin normal zekâ seviyesinde (105 IQ ) olduğudur. Ancak, araştırmaya katılan öğrencilerin diğerlerinden farkı ders çalışma alışkanlıklarının  %80 fazla olmalarıdır. Elbette başarıda zekânın önemi yok sayılamaz. Fakat normal zekâ sınırları içinde (90-110 IQ arası) olan bir öğrenci isterse ve düzenli çalışırsa hedeflediği üniversiteyi kazanır.
 
Hedefe ulaşmak için zamanın planlanması gerekir
Yapılacak zaman planlamasıyla gün daha verimli hale getirilebilir. Planlama yapılırken, yatış ve kalkış saatleri ile uykuda geçecek toplam süreyi öncelikle belirlenmeli ve ölçünün dışına da çıkılmamalıdır. Zamanı kullanma becerisi kazanabilmek için önce, çalışma çizelgesi hazırlanmalı,  çizelgede, derse ve diğer aktivitelere ayıracak zamanlar belirlenmelidir. Çalışılması düşünülen dersler uygun saatlere yerleştirilmelidir.

Çalışmayı ertelememelidir
Başarı engelleyen faktörlüden birisi de ertelemedir. Sadece hafta sonu çalışırım düşüncesi uygun bir çözüm yolu değildir. Yapılması gereken ders tekrarlarının birikmeden günlük olarak yapılmasıdır. Unutman en önemli ilacı kısa aralıklarla yapılan tekrarlardır. Erteleme yapıldığında ise ders konular birikecek, zamanın daralması, sınava ilişkin beklentilerin artması ve bütün bunların altından nasıl kalkacağınızı bilinememesi adaylarda bıkkınlık ve karamsarlık oluşturtabilir.

Tekrar, bir hatırlama yoludur
Önemli olan çok çalışmak değil, verimli çalışmaktır. Sürekli olarak aynı türden olarca soru çözmenin öğrenciye pek faydası yoktur. Bu durum sadece rakamsal anlamda öğrenciyi ve aileyi tatmin edecektir. Başarıya ancak nitelikli bir çalışmayla ulaşılır. Bunun için öğrencinin çözdüğü her sorudan bir şey öğrenmesi gerekir.

Deneme sınavları ihmal edilmemelidir
Deneme sınavları hem teknik, hem taktik, hem de psikolojik anlamda gerçek sınavın bir provasıdır. Dolayısıyla prensip olarak her denemeyi ciddiye alınmalıdır. Evde yapılan denemelerde de gerçek sınavdaymış gibi performans gösterilmelidir. Bunun için de en iyi başarılı olunan testten sınava başlanmalıdır. Deneme sınavlarının sonunda genel bir analiz yapılarak eksik konular belirlenmelidir. Mümkün olduğu kadar deneme sınavlarını test ya da konu endeksli analizleri yapılmalıdır. Böylece hangi teste ya da konuda sorun yaşadığınızı daha net görülebilir. Ancak bu şekilde yetersiz olan yönler etkili biçimde tamamlanabilir.

Aile çocuğa, başarılı olacağı inancını vermelidir
Başarılı olacağına inanmak çocukta kuvvetli bir motivasyon oluşturacaktır. Bu durumda anne-babanın yapması gereken davranış, ona güvendiklerini hem sözleriyle hem de hem de davranışlarıyla yansıtmalıdır. Barılarından dolayı takdir etmek, övmek, sevgi göstermek, bazen de maddi hediyeler, özel bir yemek çocukta ders çalışmayı hırslandıracaktır. Aile başarısızlığını yargılamadan nedenleri iyice araştırılmalı, beraberce gerçekçi çözümler üretilmelidir. Mümkünse tekrar denemesi ve daha iyi hazırlanması için teşvik edilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Faruk ARDIÇ Arşivi