Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organlar hangileridir

Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organlar hangileridir
Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organlar hangileri, yediğimiz besinler hangi yapı ve organda nasıl bir değişime uğrar bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru : Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organlar hangileri açıklayınız

Ağız : Besinlerin fiziksel sindirimi çiğneme ile başlar. Karbonhidratların kimyasal sindirimi tükürük içerisinde bulunan enzimler sayesinde gerçekleşir.

Yutak : Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar.
Yemek Borusu : Besinleri yapısında bulunan kaslar yardımıyla mideye iletir.

Mide : Besinlerin fiziksel sindirimi midenin kasılıp gevşeme hareketi ile devam eder. Kimyasal sindirim ise mide öz suyu içinde bulunan mide asidi ve enzimler tarafından gerçekleştirilir . Böylece , besinler parçalanarak küçük moleküller hâline getirilmiş olur. Proteinlerinkimyasal sindirimi midede başlar .

İnce bağırsak : İnce bağırsak, sindirim sistemimizin en uzun bölümüdür. Yağlarınkimyasal sindirimi burada başlar. Karbonhidratların ve proteinlerinsindirimi tamamlanır. Besinler ince
bağırsakta kana geçebilecek kadar küçük moleküllere parçalanır. Bu moleküller ince bağırsaktan emilim ile kana geçer.İnce bağırsaklarda yer alan villus adı verilen yapılar, besinlerin emilim ile kana geçmesini sağlar.

Kalın bağırsak: Besinler içerisinde kalan su ve mineraller kalın bağırsakta emilir. Atık maddeler ise sindirim sisteminin son bölümü olan anüse gönderilir.

Anüs: Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümü, anüs yoluyla atık madde olarak vücuttan uzaklaştırılır

Soru :Yediğimiz besinler hangi yapı ve organda nasıl bir değişime uğrar?

Ağız; sindirim sisteminin başlangıç noktasıdır. Ağız içerisindeki tükürük besinleri yumuşatır, besinler kolay yutulabilir olur. Tükürük ile karbonhidratlar kimyasal sindirime uğrar. Ağız içerindeki dişler ile de besinler mekanik olarak parçalanır.

Yutak; ağızda parçalanan besin maddeleri yutak ile yemek borusuna iletilir.
Yemek borusu; yemek borusunun yapısında kayganlaştırıcı mukus ve kaslar vardır. Yutaktan gelen besinler yemek borusunun bu yapısı sayesinde mideye sorunsuz iletilir.

Mide; besinlerin öğütülmeye başladığı nokta burasıdır. Mideye salgılanan çeşitli enzim ve asit yardımıyla, mide kasları kasılarak besinleri öğütür.

İnce Bağırak; Besinlerin kimyasal sindiriminin tamamlandığı yerdir. Burada yağlar, proteinler ve karbonhidratlar ayrılır, kılcal damarlar yoluyla kana iletirlir.
Karaciğer; safra sıvısını üreterek sindirime yardımcı olur.
Pankreas; bazı enzimleri üreterek sindirime yardımcı olur.

Kalın Bağırsak, Sindirim kalın bağırsakta tamamlanır. Mineral su ve vitaminler burada ayrıştırılır.

Anüs; artık maddeleri vücuttan dışarı atmakla görevlidir.

1270
1340
60
50
70
420
120
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum