Şirinler'in giydikleri şapka, ne şapkası olarak bilinir

Şirinler'in giydikleri şapka, ne şapkası olarak bilinir
Bu yazımızda sizlere Şirinler'in giydikleri şapka, ne şapkası olarak bilinir sorusunun cevabını vereceğiz.

Kim Milyoner Olmak İster 6 Şubat 2017 Pazartesi 651. Bölüm Yarışma Sorusu;

Yarışmacı Esma Eser İstanbul'dan katııyor Bankada çalışıyor;

Soru :Şirinler'in giydikleri şapka, ne şapkası olarak bilinir 

A-Frigya şapkası

B- Lidya şapkası

C- Hitit şapkası

D- Asur şapkası

Doğru Cevap:Frigya şapkası

Yarışmacı soruya cevap vermedi çekildi ve 60.000 TL kazandı. Cevap verecek olsa idi doğru cevabı verecekti.

Şirinler’in şapkası Eskişehirli çıktı. Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Tekeli, çizgi roman kahramanları Şirinler’in başındaki şapkaların Frig şapkası olduğunu söyleyerek, “Bu şapka Anadolu’nundur, Eskişehir’indir, bizimdir” dedi. Tekeli bunun, heykelleriyle ünlü Eskişehir’de bugüne dek gündeme getirilmemesini üzücü bulduğunu söyledi.
Bir grup dernek üyesiyle birlikte dün basın açıklaması yapan Mustafa Tekeli, Frig kültürünün dünyayı en çok etkileyen Anadolu kaynaklı kültür olduğunu belirtti. Frig şapkasının da dünyada özgürlük şapkası olarak tanındığını kaydeden Tekeli, bu şapkanın ünlü çizgi roman kahramanları Şirinler’in de taktığını söyledi. Dernek başkanı Tekeli, şöyle konuştu:
“Frig kültürü, antik dönemin Anadolu kaynaklı olan ve dünyayı en çok etkileyen kültürdür. Kral Midas, Altın Dokunuş Efsanesi, Pan Flüt, Şifalı Sular ve dünyanın özgürlük ve bağımsızlık simgesi olarak kabul ettiği Frig şapkası, Anadolu’nun ve Eskişehirimizindir. Frig şapkası Fransız Devrimi’nde devrimcilerin simgesidir. Frig şapkası Venezüella, Küba, Paraguay, Uruguay, Meksika, Arjantin, El Salvador, Kolombiya, Haiti, Bolivya ve Nikaragua’nın ulusal, New York ile New Jersey’in amblemindeki simgelerdir. Frig şapkası ABD ordu ve ABD Senato amblemlerindeki simgelerdendir. Paralarda kullanılmıştır. Bitkilere, dağlara ve tepelere ismini vermiştir. Dünyaca ünlü çizgi roman Şirinler’in şapkası Frigya şapkasıdır ve Anadolu’nundur, Eskişehir’indir, bizimdir. Frig şapkası dünya bilim, sanat ve sosyal yaşamında Türkiye ve Eskişehir hariç hayatın içindedir.”
Dernek Başkanı Mustafa Tekeli, bir heykel kenti olan Eskişehir’de Frig şapkası ile ilgili heykelin olmamasını ve uzmanların bu konuyu gündeme taşımamalarını ise üzüntüyle karşıladığını söyledi.
 
Eskişehir’de yaşadılar
Frigler, Ege Göçleri ile Anadolu’ya gelen Balkan kökenli boylardan biri. Midas döneminde (MÖ 725- 695/675) Orta ve Güneydoğu Anadolu’da güçlü bir krallık düzeyine ulaştılar. Başlangıçta Eskişehir, Afyon, Ankara ve Sakarya vadilerini içine alan bir bölgede yerleşen Frigler, sonraları Kütahya’dan Kızılırmak’a, Ankara’dan Denizli’ye dek olan bölgede güçlü bir uygarlık oluşturdu. Frigler Eskişehir sınırlarında Gordion (Yassıhöyük), Pessinus (Ballıhisar), Dorylaion (Eskişehir kent merkezi) ve Midas’ı (Yazılıkaya) uzun yıllar yerleşim yeri olarak kullandı.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
16 Yorum