TBMM’nin yetki ve sorumluluklarının neler olduğunu yazınız

TBMM’nin yetki ve sorumluluklarının neler olduğunu yazınız
TBMM’nin yetki ve sorumluluklarının neler olduğunu yazınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : TBMM’nin yetki ve sorumluluklarının neler olduğunu yazınız

Ödev cevabı kısaca : TBMM'nin yetki ve sorumlulukları şunlardır: Yasama, bütçe hazırlama ve onama, hükümeti kurma, denetim, uluslararası antlaşma onayı, siyasi karar alma ve anayasa değişikliği yetkileri.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yasama organı olarak işlev gören ve milletin kendi kendini yönetmesine olanak tanıyan bir meclistir. TBMM’nin görevleri ve yetkileri şunlardır:

  1. Kanun Koymak, Değiştirmek ve Kaldırmak: TBMM, yasaları çıkarma, değiştirme veya kaldırma yetkisine sahiptir.
  2. Bakanlar Kurulu ve Bakanları Denetlemek: TBMM, hükümetin faaliyetlerini denetler ve bakanların hesap vermesini sağlar.
  3. Kanun Hükmünde Kararnameleri Onaylamak: Sıkıyönetim durumunda Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin onaylanmasında görevlidir.
  4. Bütçe Hesaplamalarını ve Kanun Tasarılarını Görüşmek ve Kabul Etmek: TBMM, ülkenin bütçesini belirler ve bütçe tasarılarını kabul eder.
  5. Para Basılmasına Karar Vermek: Para basılması konusunda yetkilidir.
  6. Savaş İlanına Karar Vermek: TBMM, savaş ilanı yapma yetkisine sahiptir.
  7. Milletlerarası Antlaşmaları Onaylamak: TBMM, Türkiye’nin uluslararası antlaşmalarını uygun bulur.
  8. Anayasa Değişikliklerini Yapmak: TBMM, anayasayı değiştirme yetkisine sahiptir.
  9. Hâkimler ve Savcılar Kurulu Üyelerini Seçmek, Anayasa Mahkemesine Üye Seçmek, Sayıştay Başkan ve Üyelerini Seçmek, Kamu İktisadî Teşebbüslerini Denetlemek, TBMM Seçimlerini Yenilemek, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyelerini Seçmek, Genel ve Özel Af İlanına Karar Vermek, Cumhurbaşkanı Yardımcılarını ve Bakanları Denetlemek gibi diğer görevleri de yerine getirir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin genel ilkesi, “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” olarak bilinir. TBMM, tali kurucu iktidar olarak kabul edilir ve yürütmenin denetlenmesi görevini üstlenir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.