Teheccüd namazından sonra tesbih çekilir mi

Teheccüd namazından sonra tesbih çekilir mi
Teheccüd namazından sonra tesbih çekilir mi, nafile namazlardan sonra tesbihat yapılır mı bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Nafile namazlardan sonra tesbihlerin yapılacağına dair bir bilgiye rastlayamadık. Kaynaklarda böyle bir bilginin olduğunu düşünmüyoruz.

- Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

“Bir kimse, her namazdan sonra otuz üç (33) defa Allah'ı tesbih etse, otuz üç (33) defa ona hamd etse ve otuz üç (33) defa da tazim etse (onu yüceltse) -ki bunun toplamı dokusan dokuz (99) ediyor-, yüzüncü de de ' لا اله الا الله / La ilahe illallah...' okusa, denizin köpüğü kadar da olsa günahları bağışlanır." (Müslim, Mesacid, 146/597)

- Bazı rivayetlerde tesbihlerin (namazın niteliği belirtilmeden) “namazdan sonra” yapılması şeklinde ifade edilmiştir. Ancak aşağıdaki hadiste bu namazın farz namaz olduğu belirtilmiştir. Hadisin manası şöyledir:

“Her farz namazdan sonra muakkıbatları (namazları takip eden zikirleri); 33 defa sübhanellah, 33 defa elhamdülillah, 34 (veya 33) defa Allahu ekber (tesbihatını) yapanlar pişman olmazlar.” (Müslim, Mesacid, 144/596)

Bu sahih hadis rivayetindeki “farz” kaydı, bu kaydın kullanılmadığı hadis rivayetlerindeki mutlak ifadelerini de “farz” olduklarını gösterir. Mutlak ifadelerin kayıtlı ifadelerle takyid edileceği hükmü, ilmi bir kuraldır.

2
0
3
0
2
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.