TEOG 2014 Yılı Lise Tercihleri Nasıl Yapılacak? (TEOG Tercih Kılavuzu)

TEOG 2014 Yılı Lise Tercihleri Nasıl Yapılacak? (TEOG Tercih Kılavuzu)
TEOG 8. Sınıf Lise Tercih Rehberi için Tıklayınız. TEOG 2014 Yılı TEOG Tercihleri Nasıl Yapılacak? TEOG Lise Tercihleri Nasıl Yapılır? TEOG lise Tercihi İçin Tıklayınız. TEOG A grubu ve B Grubu Tercihleri. İnternetten TEOG Tercihleri Nasıl Yapılıyor?

TEOG Lise Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Neler? MEB TEOG Liselerin Kontenjan ve Tercih Kılauzu yayınlandı mı? Tercih İşlemleri nereden ve nasıl yapılacak? TEOG Lise Tercihlerine dair tüm bilgiler

TEOG yerleştirme puanlarının açıklanmasının ardından bu yıl liseye yeni başlayacak öğrencileri TEOG tercihi telaşı sardı. 31 Temmuz’da başlayacak tercih süreci 8 Ağustos’ta sona erecek. Uzmanlar 31 Temmuz’a kadar olan sürede öğrenci ve velilerin yavaş yavaş tercih listelerini oluşturması konusunda uyarıda bulunuyorlar. Peki TEOG tercihleri nasıl yapılacak? İşte adım adım TEOG tercihi yapmanın yolları…

2014 YILI MEB OGES TEOG SINAV SONUCUNU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

2014 YILI MEB OGES TEOG LİSE TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

2014 YILI MEB OGES TEOG LİSELERİN TABAN VE TAVAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Liselere, 2013–2014 eğitim-öğretim yılında ortaokul 8. sınıfı başarıyla tamamlayan, başvuru yapılacak okulun kayıt-kabul şartlarını taşıyan ve YEP'e sahip olan öğrenciler başvurabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi doğrultusunda lise tercihlerini, bugün almaya başlayadı.

Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzuna göre, tercih alınma süreci, 31 Temmuz Perşembe yani bugün başladı, 8 Ağustos Cuma sona erecek.

LİSE TERCİHİ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Anadolu liselerine, anadolu imam hatip liselerine, çok programlı anadolu liselerine, fen liselerine, mesleki ve teknik anadolu liselerine, sosyal bilimler liselerine, mesleki ve teknik eğitim merkezlerine, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı ve Yerleştirme Esas Puanına (YEP) göre öğrenci alan özel okullara, 2014–2015 eğitim-öğretim yılı için öğrencilerin YEP'ine göre yerleştirme yapılacak.

Liselere, 2013–2014 eğitim-öğretim yılında ortaokul 8. sınıfı başarıyla tamamlayan, başvuru yapılacak okulun kayıt‐kabul şartlarını taşıyan ve YEP'e sahip olan öğrenciler başvurabilecek.

Tercihler, öğrenci ya da veli tarafından, https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin 8. sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecek.

Tercihler iki grupta alınacak. Öğrencilerin A grubu tercihleri, okulların kodlarına göre, B grubu tercihleri ise sadece okul türlerine göre yapılacak.

A grubu tercihleri Bakanlığın http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e­okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan, okulların kodlarına göre velisi tarafından en fazla 15 tercih olmak üzere yapılacak. Öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde, öncelikle A grubu tercihleri, puan üstünlüğü ve tercih sıralamaları dikkate alınacak.

A grubu tercih listesinde yer alan tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, öğrencinin ikamet adresi, YEP, tercih önceliği, okul kontenjanı ve okulun A grubu yerleştirme taban puanı dikkate alınarak B grubundan tercih edeceği okul türlerine göre sistem tarafından otomatik yerleştirilecek.

[PAGE]

B grubu tercihlerde en az 4 okul türünü bulunması gerekiyor

B grubu tercihlerde öğrencinin önceliğini belirttiği türe göre, sırasıyla ikamet ettiği cadde, sokak, bulvar, mahalle, köy, bucak, ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 ilçe geneline bakılarak yerleştirme gerçekleştirilecek. B grubu tercih listesinde, 6 okul türünden en az 4'ünün bulunması zorunlu olacak.

Öğrencinin ikametinde istediği okul türünde puan üstünlüğüne göre, boş kontenjanı olan birden fazla okula yerleşmesi durumunda okullar arasından A grubu yerleştirme sonucunda taban puanı en yüksek olan okula yerleştirme yapılacak. B grubu yerleştirmelerin sonunda adresine yakın okullardan herhangi birisine yerleşen öğrenciler yerleştikleri okullara kesin kayıtlı sayılacak.

Herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercih yapmış olmalarına rağmen A ve B grubu tercihlerine göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirmeleri, öğrencinin ikamet adresi, YEP’i, okul kontenjanı, okulların A grubu yerleştirme taban puanları dikkate alınarak sistem tarafından otomatik yapılacak.

Elektronik tercih yapamayanlar için okul müdürlükleri tercihleri yapacak

Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak yapacak.

Yurt dışından sınava girerek tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkanı olmayan öğrenciler hariç "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu" ve "Tercih Başvuru Bilgileri Formu” telefon, posta, faks, e-posta gibi iletişim araçları ile Bakanlığa gönderilmeyecek.

Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme onaylanmadan önce elektronik ortamda yapılacak.

Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak.

Elektronik ortamda onaylanan "Tercih Başvuru Bilgileri Formu"nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek.

 Tercih başvurusu bir kez yapılacak. Başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacak.

[PAGE]

Sonuçlar 22 Ağustos'ta açıklanacak

YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 22 Ağustos'ta http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek ve kesin kayıtları da bu tarihte sistem tarafından otomatik yapılacak. Sonuçlara ilişkin bilgiler isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığıyla SMS şeklinde de gönderilecek.

Yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra resmi ve özel okulların açık kalan kontenjanlarına ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda, yerleştirmeye yönelik nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.

Nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak. 25-28 Ağustos'ta saat 17.00’ye kadar nakil müracaatları alınacak. 29 Ağustos saat 19.00’da da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak.

Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecek. Nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak.

Ekim ayı itibarıyla yapılacak nakillerde eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacak.

[PAGE]

 

TERCİH DÖNEMİ

TEOG YERLEŞTİRME TAKVİMİ

4 TEMMUZ: Tercihlere esas kontenjan tablolarının ilanı

7 TEMMUZ: 8. sınıf Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) ilanı

31 TEMMUZ-8 AĞUSTOS: Tercihlerin alınması (Saat 17.00’ye kadar)

22 AĞUSTOS: Yerleştirme sonuçlarının açıklanması 25 -28 AĞUSTOS: Nakil başvuruları alınacak

29 AĞUSTOS: Nakil işlemleri saat 19.00’da bitecek

15 EYLÜL: Okulların açılış tarihi

EYLÜL SONU: Ay sonuna kadar haftalık periyotlar halinde nakil işlemleri sürecek

Öğrenciler, 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında internet üzerinden tercih yapacak. A ve B olmak üzere iki grupta tercih yapacak olan öğrencilerin yerleştirme sonuçları, 22 Ağustos’ta duyurulacak ve kesin kayıt yapılacak. Yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara, ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.

İŞTE ADIM ADIM TEOG LİSE TERCİH İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

1. TEOG tercihi yapabilmek için öncelikle TEOG yerleştirme puanınızı bilmeniz gerekiyor.

2. Tercih yapmaya başlamadan önce 2014 TEOG tercih kılavuzunu dikkatli bir şekilde okuyun.

3. Öğrencilerin TEOG yerleştirme puanlarının açıklandığı ekranda puanlarının yanı sıra yüzdelik dilimlerini de öğrenecekler. Yüzdelik dilimler önemli, çünkü MEB bu yıl okulların puanlarını açıklamadı, yalnızca öğrencilerin yüzdelik dilimlerini açıkladı ve tercihler de yüzdelik dilime göre yapılacak.

3. TEOG tercihleri yapılırken öğrenci ve veliler okulların yüzdelik dilimlerini ve kontenjanlarını E-Okul adresindeki 2014 YILI ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA GEÇİŞ UYGULAMASI TERCİH LİSTELERİ ekranından öğrenebilecek.

4. Tercih listesinde yüzdelik dilim ve kontenjanlarını öğrenmek istediğiniz okullara ulaşabilmek için önce okulun türünü, sonra il ve ilçesini seçmeniz gerekiyor. Bu aramayı yaparken sonuçları görebilmek için sayfayı aşağıya doğru kaydırmanız gerekiyor. Çünkü sonuçlar sayfanın aşağı kısmında geliyor ve siz ‘LİSTELE’ dediğiniz halde sonuçların gelmediğini düşünebilirsiniz. Ayrıca bu tercih listelerinde yüzdelik dilime göre de arama yapabilirsiniz.

5. Tercihler, okul tercih kodlarına göre yapılacak tercihleri içeren A grubu ve okul türlerine göre yapılacak tercihleri içeren B grubu olmak üzere iki grupta alınacak. A grubu için öğrencilerden tüm okul türlerini içerebilen 15 adet tercih alınacak. Öğrencilerin A grubu tercihleri, tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, B grubu tercihleri ise sadece okul türlerine göre yapılacak. Okul türlerine göre oluşturulacak B grubu tercih listesinde, en az 4 (dört) okul türü zorunlu olarak seçilecektir.

6. Okul seçerken okulun yüzdelik dilimlerinin uygun olmasının yanı sıra öğrencinin istediği okul ve istediği bir alan türü olmasına dikkat edilmeli. Ayrıca bunun yanında okulun ikamet edilen yere yakınlığını da göz önünde bulundurun.

7.  Tercihleri kendinizi https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceğiniz gibi öğrencinin mezun olduğu okulda ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek.

8. Tercih işlemleri 31 Temmuz’da başlayıp, 08 Ağustos 2014 saat 17:00’de sona erecek.

9. Tercihleri yaptıktan sonra mutlaka okul müdürlüğüne onaylatmanız gerekiyor.  Tercihlerle ilgili herhangi bir düzeltme söz konusu olursa onaylanmadan önce elektronik ortamda yapılması gerekiyor. Çünkü onaylama işlemi yapıldığı andan itibaren öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış oluyor ve herhangi bir değişiklik yapma söz konusu olmuyor.

10. Elektronik ortamda onaylanan “Tercih Başvuru Bilgileri Formu”nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek.

11. Öğrencilerin yerleştirme sonuçları 22 Ağustos’ta https://e-okul.meb.gov.tr adresinden açıklanacak.

12. TEOG yerleştirme işlemi sonucunda öğrencilerin yerleştirildikleri okullara kayıt yaptırmalarına gerek yok, kayıtlar sistem tarafından otomatik olarak yapılacak.

13. Yerleştirme işlemi yapıldıktan ek yerleştirme yapılmayacak. Yerleştirme sonrasında resmî ve özel okulların açık kalan kontenjanlarına nakil yoluyla öğrenci alınacak. Nakil başvuruları 25-28 Ağustos tarihleri arasında alınacak.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.