TEOG İngilizce Sorusuna MEB Yanıtı

TEOG İngilizce Sorusuna MEB Yanıtı
30 Nisan 2015 günü uygulanan TEOG İngilizce sınavının tartışmalı sorusu için MEB' na yapılan itiraz başvurusuna verilen yanıtı aşağıda görebilirsiniz.

"A Grubu 10. sorusu; Mary Sanders was a successful artist.Before she died,................. ayırt edicilik ve soru kökü olarak hatalıdır.Cümle anlam olarak C seçeneği  tamamlanabilir."Mary Sanders was a successful artist.Before she died......." cümlesini anlam olarak desteklememektedir. D seçeneğindeki ("she could draw many pictures") 'could' geçmiş zaman için kullanılsa bile zaten başarılı bir ressam olduğu belirtilmiş bir kişi hakkında "resim yapabilirdi" ya da "resim yapabildi" diye bir cümle kurulamaz. Çünkü başarılı ressam olan biri elbette resim yapabilir. 

Gramer olarak ise C ve D şıklarındaki tense olarak uygun değildir.Sorunun Past Perfect Tense ya da Simple Past Tense ile yanıtlanması gerekir.

TEOG yabancı dil derslerindeki kazanımlara baktığımızda öğrencilerden beklenenin okuduğunu anlamaları ve doğru biçimde cümlelerde eksik kalan yerleri tamamlamalarıdır. Sınavın asıl hedefinin okuduğunu anlama olması sebebiyle sorunun C seçeneği bunu karşılamaktadır.

Soru seçenekleri öğrencinin bilgisi ölçmekten öte kurnazca bir tuzak olarak değerlendirilmektedir

Bu yüzden sorunun iptal edilmesi gerekiyor."

Gelen cevap aşağıdaki şekildedir; 


BİLİMSEL DOĞRULUK RAPORU

30 Nisan 2015 tarihinde yapılan 8. Sınıflar 2. dönem Merkezi Ortak Sınavının İngilizce A kitapçığı 10., B kitapçığı 1., C kitapçığı 3. ve D kitapçığı 11. soruna yönelik itirazınız incelenmiştir.

İtiraz konusu soru, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının yayınladığını 2014-2014 Eğitim ve Öğretim yılı İngilizce Dersi çalışma takvimi doğrultusunda “ Expressing (in) ability in the past” kazanımı hedef alınarak hazırlanmıştır.

Soruda, Mary Sanders isimli başarılı bir ressamdan bahsedilmektedir. “ Mary Sanders ölmeden önce,…….” şeklinde başlayan cümleyi yapı ve anlam yönüyle tamamlayan seçeneğin işaretlenmesi istenmiştir. Mary Sanders’ın ölmüş olduğu bilgisi soru kökünde verildiği için doğru cevap olarak bir geçmiş zaman ifadesi aranmalıdır. Bu verilerden yola çıkarak seçenekler incelediğinde, A seçeneğinde “present” anlam taşıyan bir modal verb kullanılmıştır. Dolayısıyla doğru cevap bu seçenek olamaz.

B seçeneğinde yine “present” anlam taşıyan bir modal verb kullanıldığından bu seçeneğin de doğru cevap olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. İtiraz konusu C seçeneğinde Present Perfect Tense kullanılmış olup bu ifade yapısal açıdan hiçbir şekilde soru kökünü tamamlamamaktadır.

Seçenekler arasında “past (geçmiş zaman)” yapıya zaman açısından uygun olan tek ifade “D” seçeneğinde bulunan “past ability” (geçmişte yetkinlik) kullanımıyla ‘could’ (-a/ebildi) yapısıdır. Bu nedenle aday ilk bakışta doğru yanıta kolaylıkla ulaşabilmektedir. Anlamsal olarak soruyu incelediğimiz zaman ise iddia edildiği gibi C seçeneğinin doğru cevap olabilmesi için iki cümle arasında sebep sonuç ilişkisi kurulmak zorundadır. Diğer bir ifadeyle soruda “Mary Sanders başarılı bir ressamdı, çünkü ölmeden önce pek çok ödül kazanmıştı” gibi bir kurgu yer almalıdır.

İngilizce dersinde bir sorunun cevabını ararken; İngilizce dilbilgisi kurallarını görmezden gelmek, yalnızca seçeneklerde kullanılan fiillerin anlamlarını göz önünde bulundurarak bu fiillerin kullanıldığı zaman yapısına göre cümlenin anlamının değişeceği gerçeğini göz ardı etmek, doğru bir yöntem değildir. Dolayısıyla böyle bir yaklaşım öğrencilerimizi bu ve benzeri soruları yanlış cevaplamaya yönlendirecektir.

Oysaki İngilizcede bileşik cümleleri oluşturan yan cümlelerin ve temel cümlenin zaman uyumu esastır. Yan cümleler ile temel cümle arasındaki zaman uyumları ve 8. Sınıf İngilizce Öğretim programında öğrencilerden beklenen davranışlar arasında yer almıştır. Yani kullanılan fiilin anlamı bakımından herhangi iki cümleciğin bir araya gelmesi mantıklı görünse bile hiçbir İngilizce sınavında zaman uyumu olmayan iki yan cümleciğin bir araya gelmesi söz konusu olamaz. Bu bağlamda, C seçeneği ilk bakışta dikkat çekse de ölmüş bir birey için hiçbir şekilde Present Perfect Tense kullanılamayacağından söz konusu seçeneğin doğru cevap olması mümkün değildir.

Bilimsel açıdan değerlendirildiğinde C seçeneği güçlendirilmiş bir çeldirici olmaktan öteye hiçbir şekilde gitmemektedir. Bu soruda beklenen, anlamsal olarak diğer çeldiricilere takılmadan, yapı yönünden uyumlu olan ve ‘ölmeden önce’ öznenin gerçekleştirdiği bir eylemi yansıtan “She could draw many pictures” (çok sayıda resim yapabildi) ifadesinin yer aldığı yan cümleyi veren D seçeneğinin işaretlenmesidir. Çünkü D seçeneğinde Mary Sanders’ın çok sayıda resmi tamamlayabilmiş olduğu net bir şekilde ifade edilmiştir.

Sonuç olarak; İtiraz konusu soruda, adaylardan hem yapısal hem de anlamsal açıdan doğru olan seçeneği bulmaları beklenmektedir. Bu özellikler yalnızca D seçeneğinde mevcuttur.

Yapılan inceleme sonucunda soruda herhangi bir bilimsel hata bulunmadığı tespit edilmiştir.

İNGİLİZCE KOMİSYONU

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.