TEOG SINAVINDA 2 DAVA DAHA !

TEOG SINAVINDA 2 DAVA DAHA !
Yaklaşık 1 milyon 273 bin 8’inci sınıf öğrencisinin girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş ortak sınavında yeni bir soru krizi kapıda bekliyor

TEOG sonuçlarının açıklanmasını geciktiren İngilizce testi 20’nci sorusunun dışında, ikinci sınavdaki Türkçe testinden 1’inci sorunun da mahkemelik olduğu, bilirkişilerin bu soruyu da incelediği ortaya çıktı. Ayrıca ilk sınavda tartışılan yine Türkçe testindeki ‘virgül’ sorusuyla ilgili bir davanın da Danıştay’da karara bağlanmak üzere olduğu öğrenildi.

Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın haberine göre TEOG sınavının ardından İngilizce testinde yer alan ve kamuoyunda çok tartışılan “Mary Sanders” sorusuna yönelik itirazlar reddedilmiş ama 20’nci soru mahkemelik olmuştu.

Oluşturulan bilirkişi, bu sorunun iptali yönünde karar vermişti. Ancak bilirkişi heyetindeki bir akademisyenin çocuğunun da sınava girdiğinin ortaya çıkmasıyla süreç uzadı. Bilirkişi değişti, yeni bilirkişi soruyu tekrar incelemeye aldı.

Nisan ayında yapılan TEOG’daki Türkçe testinin A kitapçığı 1’inci sorusu da bir velinin itirazı üzerine davalık oldu. Bilirkişi bu soru üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Kararın uzaması halinde sonuçların da gecikmesi bekleniyor.

İlk TEOG’da çok tartışılan A kitapçığı Türkçe testindeki 17’nci ‘virgül’ sorusuyla ilgili bir davanın da Danıştay aşamasında olduğu öğrenildi. Uzmanlar, yapılan itirazla ilgili hukuki süreçten soruların iptali yönünde kararlar çıkması halinde TEOG karmaşası yaşanacağını savunuyor.

BAŞARI PUANI HESABI DEĞİŞTİ

Bu arada bir değişiklik de başarı puanı hesabıyla ilgili. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Yönetmeliği’ne göre Yıl Sonu Başarı Puanı’nın (YBP) hesaplanmasında da değişiklik oldu. Bakanlık, geçen yıl yaptığı değişiklikten vazgeçerek, bir önceki yıla döndü. Bilfen Ölçme Değerlendirme Koordinatörü Güray Kaymaz, yapılan değişikliği şöyle özetledi: “26 Temmuz 2014 tarihli asıl yönetmelikte YBP hesaplamasında değişiklik yapılmıştı. Matematik, resim, fen, beden gibi dersler, haftalık ders saatleri dikkate alınmadan, eşit ağırlıkta YBP hesaplaması yer alıyordu. Yeni yönetmelikte durum düzeltilmiş ve eski haline getirilmiş. Böylece haftalık ders saatleri dikkate alınarak YBP hesaplaması yapılıyor. Doğru olan da bu. Bu yılki karne notlarına yansıyan YBP’leri bakanlık yeni yönetmeliğine uygun olarak hesaplamış. Yeni bir hesaplamaya gerek yok. TEOG sonuçlarına herhangi bir etkisi olmayacak.”

Bazı uzmanlar da bu değişikliğin TEOG’daki Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) etkileyeceğini söyleyerek “Yeni sistem öğrencinin yıl sonu başarı puanını 2-3 puan aralığında düşürebilir. Bu durum puanlarda küçük de olsa değişikliğe neden olabilecek” dedi.

ÖN KAYITLAR SÜRÜYOR

24 Haziran’da ön kayıt almaya başlayan özel okullar TEOG Puanları’nın açıklanmamasıyla kayıtlarını durdurmuştu. Amerikan Robert ve Üsküdar Amerikan Lisesi ise dün ön kayıt almaya devam etti. Yöneticiler, mahkeme kararının ardından gerekirse ön kayıt yapanların puanlarını revize edebileceklerini belirtti.

Kayıtlarını durduran okulların başında ise Alman Lisesi geliyor. 225 ön kayıt yapan Alman Lisesi, TEOG sonuçları açıklanıncaya kadar durdurdu. Okul, ön kayıt yapanların haklarını saklı tutarak, gerekirse velileri yeniden kayda çağıracak.

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.