TEOG soru krizi büyüyor

TEOG soru krizi büyüyor
Bir soru gerekçe gösterilerek TEOG sonuçlarının açıklanmamasına eğitim camiasından tepki yağdı.

1 milyon öğrencinin tatil planı alt üst oldu. Bakanlık tek soruyu bahane ediyor. Davanın ne zaman sonuçlanacağı da belli değil. Özel okul kayıtları gecikti, temel liselere dönüşüm tamamlanamadı. Sonuçlar bu yüzden açıklanmıyor.

İngilizce testinden bir soruya açılan dava sürdüğü için Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sonuçlarını açıklamayan Milli Eğitim Bakanlığı, veliler ve eğitim camiasının tepkisini çekti. Öğrenciler büyük hayal kırıklığı yaşarken tatil planları altüst oldu. Eğitimcilere göre bakanlık geçtiğimiz yıl da benzer sorun yaşadı ama ders almadı. Temel liselerin dönüşümü tamamlanamadığından sonuçlar açıklanmıyor. İptal davasının ne zaman sonuçlanacağı da belli değil.

Eğitim camiasının tepkileri özetle şöyle:

Tatil planları bu takvime bağlıydı

Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe: 1 milyonu aşkın öğrenci MEB'in son dakika açıklaması ile şoke oldu. Veliler tatil planlamalarını bile bu takvime bağlamışken, ailelerin ve öğrencilerin hissiyatı dikkate alınmayarak rencide edilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın aleyhine karar verilmiş onlarca mahkeme kararı uygulanmayı beklerken, bir sorunun iptaline yönelik açılan bir davanın gerekçe gösterilerek TEOG sonuçlarının açıklanmaması inandırıcı değil. Özel okul kayıtları bu sebepten gecikti. Dönüşüm için onlarca dosya hazır bir şekilde beklemesine rağmen, dönüşüm çalışmaları tamamlanamamıştır. MEB elindeki dönüşüm okulları ile ilgili iş ve işlemleri tamamlayamadığından mı TEOG sonuçlarını açıklamayı ileri bir tarihe atmıştır?

Soruları ehil kişiler hazırlamıyor mu?

Türk Eğitim-Sen İstanbul 5 No'lu Şube Başkanı Fuat Yiğit: Bakanlık bir sınav dahi hazırlayamıyor mu? MEB, sınav sorularının komisyonlar tarafından defalarca kontrol edildiğini söylüyor ama buna rağmen neden hatalı soru çıkıyor? Bu komisyonlar ahbap-çavuş ilişkisine göre mi seçildi, ehil kişiler çalışmıyor mu ki her sene aynı sorunlar yaşanıyor. Hem yanlış soru hazırlıyorsunuz hem de yargı kararını beklemek zorundayız diyorsunuz. Bunlar günü kurtarma politikaları, öğrencinin geleceğini düşünme amaçlı değil.

Bakanlık tek soruyu bahane ediyor

Eğitim-Sen Başkanı Kamuran Karaca:Yerleştirme puanlarının açıklanmamasında bakanlığın tek soruya açılan davayı bahane ettiğini düşünüyoruz. Temel liselerin dönüşümü, özel okullara teşvik olayı var. Bu gerekçelerle bekletildiğini düşünüyoruz. 1 milyon 273 bin öğrenci ve veliler büyük bir kaygıyla bekliyor.

Dava ne zaman sonuçlanacak, belirsiz

Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu: Bu ülkede şeffaflığın bir risk olmadığını göremiyoruz. Tabii ki bir sınava hukuki süreç başlamış olabilir. Sorulara itiraz olmuş olabilir. Daha önceki yıllarda yaşadığımız gibi bir mahkeme kararını sonradan uygulamaya çalışmak başka sıkıntılara neden olabilir. Ama bu mahkeme belli olduğunda son güne kadar bir açıklamayı beklemek doğru değil. Önceden açılmış bir dava var. Onun için açıklama takvimimiz sarkabilir diye önceden açıklama yapmak gerekir. Siz bunu en son gün yaptığınız zaman yine güvensizlik oluşuyor. Bakanlık erteleme duyurusunu daha önceden açıklamış olsaydı herkes planlamasını ona göre yapardı. Şimdi ise davanın ne zaman sonuçlanacağı bilinmiyor.

MEB'in bunu bize yaşatmaya hakkı yok!

Öğrenci Veli Derneği (VELİ-DER): Ortaya çıkan durum eğitim sisteminin sınavlar üzerinden çocuklarımıza ve biz velilere yaşattığı kaosun her zaman olduğu gibi devam ettiğini gösteriyor. Mahkeme kararı ile sınavlarda yapılan affedilmez hatalar yüzünden Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu karmaşayı çocuklarımıza ve biz velilere yaşatmaya hakkı yoktur. Sınav sonuçlarının açıklanma süreci, okullara tercih ve yerleştirme takvimi acilen açıklanmalıdır.
Başarı puanı hesaplaması yine değişti

TEOG sonuçları açıklanmazken öğrenciler yeni bir değişiklikle karşı karşıya kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) hesaplama yöntemiyle ilgili 22 Mayıs'ta değişiklik yapmıştı. Sadece bir ay sonra, yerleştirme puanlarının açıklanması beklenirken hesaplama yönteminde yine değişiklik yapıldı ve bu Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikteki düzenlemeyle 22 Mayıs'taki değişiklik öncesi eski hesaplama yöntemine dönülmüş oldu.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.