Tercih Döneminde Şık Sorulan 10 Soru

Tercih Döneminde Şık Sorulan 10 Soru
Üniversite tercihlerinde birçok seçeneğin olması adayların kafasını karıştırıyor. Adayların en çok merak ettiği konuları FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç’a sorduk.

Bu yazımızda sizlere Meydan Gazesinden Tercihlerde Sık Sorulan Sorular konusunda bilgiler vereceğiz. İşte detaylar....

1- Hangi bölümlerin puanları yükselecek/düşecek?
Bu sene kontenjan artışından dolayı bazı işletme, iktisat, mühendislik gibi bölümlerin başarı sıraları düşebilir. Özellikle 2014’te TM-2 puan türünden öğrenci kabul eden hukuk fakülteleri, TM-3 puan türünden öğrenci alacağından, TM-3’teki psikoloji, PDR gibi bölümlerin başarı sıralarının değişmesi muhtemel. Ancak geçen sene ilk 4-5 binden öğrenci alan bölümlerin başarı sıralarında fazla bir değişim olmayacaktır.

2- Bu yıl puan türü değişen bölümler nedir?
Bu sene en önemli puan türü değişimi, hukuk fakültelerinde gerçekleşti. Daha önce TM-2 puan türünden öğrenci alan hukuk fakülteleri bu sene TM-3 puan türünden öğrenci alacaklar.  Geçe sene kontenjanı 15,036 olan hukuk fakültelerinin kontenjanı bu sene  % 6,5 artışla 16,091 oldu. Ayrıca bu sene öğrenciler tarafından matematik testinin zor, edebiyat testinin kolay olması,  TM-3 puan türünde matematik ve Türkçe testlerinde ağırlıklandırmanın değişmesi hukuk bölümlerinin puanlarına ve başarı sıralarına etki edecektir. Aynı etkilenme TM-3 puan türünde öğrencilerin en çok tercih ettikleri bölümlerden olan psikolojik danışmanlık, psikoloji, sınıf öğretmenlikleri gibi bölümlerin başarı sıralamalarında da gözlenecektir. Bu bölümleri tercih edecek adayların tercih yelpazesini açmalarında fayda olacaktır.

3- Tıp ve hukuk için getirilen baraj, kontenjanları nasıl etkileyecek?
Bu sene YÖK, kaliteyi artırma adına hukuk ve tıp fakültelerine baraj koydu. Başarı puanı sıralaması geçen sene olmuş olsaydı; tıp fakültelerine 392, hukuk fakültelerine 3.236 kişi yerleşemeyecekti. Geçen seneye göre hukuk kontenjanlarının % 6,5 artarak 16.091 olması, tıp kontenjanlarının % 5,4 artarak 11.823 olması, bunun yanında başarı puan sınırlamasının getirilmesi en çok vakıf üniversitelerini zorlayacak. Vakıf üniversiteleri başarılı öğrencileri alabilmek adına cazip burs imkânları, öğretim kadrolarını zenginleştirme, ödeme kolaylıkları gibi uygulamalara yönelecektir. Bir öğrencinin tıp okuyabilmek için ilk 40 binde, hukuk okumak için de ilk 150 bin başarı sırasında olması gerek. İdeali tıp veya hukuk olup da, belirlenen sınırlar içinde olamayan adayların da önümüzdeki dönem nasıl hazırlık yapacakları ayrı bir sorun. Bu durumdaki adayların dershanelerin kapatılmasını göz önüne alarak karar vermesi gerekiyor.

4- OrtaÖğretim Başarı Puanı (OBP) Nedir?
Bir öğrencinin diploma puanı Lise-1-2-3-4. sınıfların yıl sonu başarı ortalamalarının aritmetik ortalamasıdır. Ortaöğretimden mezun olan her öğrencinin, görmüş olduğu derslerden aldığı notların başarısına göre belli bir formülle hesaplanan ortaöğretim başarı puanı ilgili puanına eklenir ve yerleştirme puanı ortaya çıkar. OBP hesaplanırken Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınır. Buna göre ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak ortaöğretim başarı puanına (AOP) dönüştürülür. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50’nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirilecektir.
Bu şekilde hesaplanan OBP’nin % 12’si merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır.  Örneğin öğrencinin diploma notu 75 ise 75x5=375 OBP puanı olacaktır. Bu adayın yerleştirme puanına eklenecek başarı puanı ise 375x 0,12=45 puan olacaktır. Aday meslek lisesi mezunu olup bölümünün devamı niteliğinde bir yer seçiyorsa o zaman başarı puanı (0,12+0,06) katsayı ile çarpılacak, ilgili puana eklenecektir.

5- Tercih listesinde nasıl bir genişlik kullanılmalı?
Terciler oluştulurken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, istek durumudur. İkincisi ise teknik olarak tercih yelpazesinin ne kadar açılacağıdır. Öncelikle şu bilinmelidir ki bir bölümün başarı sırası değişimini etkileyen; öğrencilerin o seneki eğilimleri ve yeni açılan ya da kapanan bölümlerin kontenjan değişimleridir. Örneğin Türkçe öğretmenliğini tercih edecek bir aday için TS başarı sırasını 10 bin olarak düşündüğümüzde bu adayın ilk tercihlerinin 4-5 binden başlaması ve asıl tercih yoğunluğunu da 7-12 bin arasında yapması en ideal olanıdır. Tıp tercihinde bulunacak adaylar için MF-3 başarı sırasını 10 bin kabul ettiğimizde, tüm tercihlerini 6-8 bin arası oluşturması risk yaratacaktır.

6- Tercihleri puana göre mi, başarı sırasına göre mi yapmalıyım?
Tercih sıralamaları önce isteğe göre, sonra da bölümlerin geçen seneki başarı sıralamaları göz ününde bulundurularak yapılmalı. Ancak üniversite kontenjanlarının artması, bazı bölümlerin puan türlerinin değişmesinden dolayı başarı sırasında bazı kaymalar yaşanacaktır. Bu sebeple adayların, tercih listesini belirlerken geniş bir yelpaze oluşturmalarında fayda var.

7- Tüm tercihleri doldursam avantajlı olur muyum?
Her yıl 600 bini aşkın öğrenci, bölümünü beğenmediği için tekrar sınavlara hazırlanıyor. Bu durumun en büyük nedeni; adayın açıkta kalmama düşüncesiyle okumak istemediği bölümleri yazması. Tercihlerin doldurulması kişiyi avantajlı hale getirmez.

8- Sınav sonuçlarını nasıl doğru okuyabilirim?
Tercih sürecinde karşılaşılan durumlardan biri de sınav sonuçlarının yanlış değerlendirilmesidir. Adaylar tercih yaparken ‘Y’ ile başlayan bölümdeki (Y-YGS, Y-TM, Y-MF, Y-TS, Y-DİL) başarı sıralamalarını kullanmaları daha isabetli sonuçlar verecektir. Ek puanlı yerleştirme sütunu ise meslek liseli veya Anadolu öğretmen lisesi mezunu adayların kendi alanlarında bir bölüm seçtiklerinde bakmaları gereken bölüm olmaktadır.

9- MYO kontenjanları YGS ve sınavsız geçiş olmak üzere ikiye ayrıldı, Bu öğrencileri olumsuz etkiler mi?
Bu sene MYO kontenjanlarının ikiye ayrılması genel lise mezunları için MYO’ları cazip hale getirme ve MYO’ların kalitesini artırmaya yönelik bir uygulama. Bu durum öğrencileri olumsuz etkilemeyecektir. Zaten eski sistemde de boş kalan yerlere YGS puanıyla yerleştirme yapılıyordu. Bununla MYO’lara daha nitelikli ve okumak isteyen öğrencilerin yönlenmesi sağlanır. Sınavsız geçiş için kontenjanların ayrılması, meslek liselerinde sınavsız geçişten yararlanmak isteyen öğrencilerin okul derslerine daha fazla yoğunlaşmasına neden olabilir.

10- Temel bilimleri (fizik, kimya, biyoloji gibi) tercih edecek adayların nasıl davranması gerekiyor?
Bu yıl birçok üniversitenin temel bilimler bölümlerine kontenjan verilmediğini gördük. Ancak özellikle temel bilimlerde geçen sene kayıt sorunu yaşamayan merkezi üniversitelerde kontenjan artırımına gidilmiş. Kontenjan karşılaştırmasına baktığımızda biyolojide 48, fizikte 74, kimyada 175 ve matematikte 246 artış var. Bu sene bu bölümlerin puanlarının bir miktar artması muhtemel. Bunun nedeni, üniversitelerin merkezi yerlerde olması ve adayların tercih ettiklerinde alacakları burslar. Bu faktörler öğrenciler için oldukça cazip.

HUKUK FAKÜLTESİ AMA NASIL?
Tercih döneminin en gözde bölümlerinin biri de hukuk. Bu yıl hukuk fakülteleriyle ilgili önemli değişiklikler oldu. Adayların kafası karışık.

Üniversite sınavına giren adayların önemli bir bölümünün gözü hukuk fakültesinde. Bu yıl ilk kez uygulanan baraj kuralına göre, hukuk isteyen adaylara sıralamada ilk 150 bine girme şartı konuldu. Ayrıca puan türü değiştiği için hukuk bölümlerinin puan ve başarı sıraları kılavuza yazılmadı. Bu durum hedefi hukuk olan adayların zihnini kurcalıyor.
 
PUAN TÜRÜ DEĞİŞTİ
Geçen sene TM-2 puan türünden öğrenci alan hukuk, bu yıl TM-3 puan türünden öğrenci alacak. Öncelikle, bir bölümün puan türünün değişiminin diğer bölümlerin tercihini ne düzeyde etkileyeceği teknik bir konu. Çünkü bir bölümün puanının oluşumunda; bölümün kontenjanlarındaki artış ve azalış ile o bölümü tercih edecek öğrencilerin eğilimleri etkin oluyor. Puan hesaplamalarına bakıldığında genelde TM-2 ile TM-3 puan ve başarı sıralaması arasında benzerlik gözleniyor.
 
TERCİH EDEN SAYISI DEĞİŞMEZ
Diğer taraftan baraj uygulaması ve öğrencilerin puan değişikliğinden dolayı hukuk fakültelerini tercih eden aday sayısında bir azalma olmayacak. Adayların puanı hesaplanırken TM-1, TM-2 ve TM-3 puanları da hesaplandığından dolayı TM-3 puan grubuna ekstradan hukuk seçenler diye bir grup dâhil olmayacak.  Rehberlik ve psikolojik danışmanlık ile psikoloji gibi programları ilk tercihine yazmayı düşünen adaylar da hukuk fakültelerinin puanı TM-3 oldu diye kararlarını çok değiştirmeyeceklerdir.
 
KONTENJANI AZALANLARA DİKKAT
Bütün bunlardan dolayı kontenjanı ortalama yüzde 10 azalan hukuk bölümleri için başarı sıralamaları üst seviyede olacak. Kontenjanı değişmeyen veya artanlar için de sıralamanın geçen yılki TM-2 sıralamasına yakın olacağı tahmin ediliyor.

HUKUK PUANLARINI NELER ETKİLER?
1 Hukuk fakültelerindeki kontenjan değişimleri. Ankara, İstanbul, Marmara, Selçuk hukuk kontenjanları yüzde 10 azalırken, diğer hukuklarda 1.055 adet kontenjan artışı gerçekleşti.
2 Hukuk fakültelerinin puan türü değişimi. Daha önce TM-2 puan türünden öğrenci alınırken bu sene TM-3 puan türünden alınacak.
3 TM-3 puan türüne test katkı oranlarının değişimi. Matematik- Geometri testlerinin ağırlığı yüzde 30’dan 23’e düşürüldü. Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya-1 testlerinin ağırlığı ise yüzde 30’dan yüzde 37’ye yükseltildi.
4 Bu seneki testlerin ortalama netleri ve st. sp. değişimi.

BARAJ  UYGULAMASI ÖZELİ VURACAK
Yeni kılavuzda puan değişiminden dolayı hukuk fakültelerinin puan ve başarı sıraları yazılmadı. Bu sebeple hukuk tercihi yapacak adayların 2014-ÖSYS’deki hukuk bölümlerinin TM-2 başarı sıralarını baz almaları gerekiyor. 150 bin barajı uygulamasının devlet üniversitesinden çok vakıf üniversitelerinin hukuk bölümlerini tercih edecekleri olumsuz etkilemesi bekleniyor.

"Bana ayın parladığını söylemeyin, bana kırık camdaki parıltıyı gösterin."

Daha fazla bilgi ve haber için tıklayınız.


Anton Chekhov

Yazar
Anton Pavloviç Çehov, Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularındandır. Rusya'nın güneyinde Azak Denizi kıyılarındaki Taganrog'da bakkal bir babanın oğlu olarak Dünya'ya geldi.Dört çocuklu bir ailenin ortanca çocuğudur.
Doğum: 29 Ocak 1860, Taganrog, Rusya
Ölüm: 15 Temmuz 1904, Badenweiler, Almanya
Eşi: Olga Knipper (e. 1901–1904)
Kitaplar: Küçük Köpekli Kadın, Memurun Ölümü: Bütün Öyküleri 1 1880-1884, Secme Hikayeler
Filmler: Kızkardeşler, Vişne Bahçesi, Vanya 42. Cadde

Daha fazla biyografi için tıklayınız.

Anton Chekhov Kimdir?

 

 

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.