Tercüme, ayet, sure, cüz, hizb nedir

Tercüme, ayet, sure, cüz, hizb nedir
Tercüme, ayet, sure, cüz, hizb ne anlama gelir, anlamlarını kısaca açıklayınız?

Tercüme: Kur’an’ın anlamını Arapça’dan istenilen dile çevirmektir.

Kur’an’ın Türkçesi demek yanlıştır, çünkü Kur’an Arapça indirilmiştir bu yüzden Türkçe meali tercümesi denilmesi gerekmektedir.

Ayet Kelimesinin Sözlük Anlamı: Apaçık alamet,işaret ve nişandır.

Kur’an-ı Kerim’de 6666 ayet vardır. Ayetlerin son kelimesine “Fasıla” adı verilir. Çünkü bu kelime kendisinden sonra gelen ayetten öncekini ayırmaktadır. Fasıla kelimesinin son harfine ise “Fasıla harfi” denir.
 
Genellikle Mekke’de gelen ayetler kısa ve daha dikkat çekicidir. İnsanları Allah (celle celalüh)’e imana çağırır. İnsanlara bir kısım müjdeler verirken, inanmamakta ısrar edenlere de korkunç azapları hatırlatır. Medine’de gelen ayetler ise, daha uzun olup hukuk ve ahlak kurallarını tespit eder.
 
Sure: Ayetlerden meydana gelen ve belli bir konuyu anlatan bölüme denir.
 
Başka bir tarifte ise: Hicretten evvel nazil olan surelere “Mekki” denir. Hicretten sonra inen surelere ise “Medeni” denir. Genel görüşe göre Kur’an’da;87 Mekki,27 Medeni Sure vardır.

Cüz: Kur’an-ı Kerim’in 20 sayfasına “1 Cüz” denir. Kur’an-ı Kerim’de toplam 30 cüz vardır.

Hizb: Kur’an-ı Kerim’in her 5 sayfasına “1 Hizb” denir. Bir cüz 20 sayfa olduğuna göre 1 Cüzde 4 Hizb vardır.

Hizbler bir cüzde 1,2,3,4 şeklinde numaralanır. 5,6,7… şeklinde devam etmez, ikinci ve diğer cüzlerin tamamında yine 1, 2, 3, 4 şeklinde numaralar tekrarlanır. Toplam Hizb sayısı 120’dir.

Kaynak:Eğitim Sistem

171
3
41
0
1
5
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.