Trafik sigortasında tavan fiyat belli oldu

Trafik sigortasında tavan fiyat belli oldu
Trafik sigortasına tavan iyi sürücü bonusu ile geldi. Sigorta priminde ortalama yüzde 20 indirim meydana getiren yeni düzenleme ile İstanbul'da iyi sürücülere 470, kötü sürücülere 2 bin 137 lira tavan geldi. Türkiye genelinde tavan 444 lira.

Uzun süredir beklenen trafik sigortasına tavan fiyatlar kesinleşti. Yeni düzenlemeye göre Türkiye genelinde baz olarak kabul edilen İzmir, Yalova, Erzurum ve Kayseri için tavan fiyat iyi sürücülerde (otomobilde) 444 lira oldu.

KÖTÜ SÜRÜCÜYE 2 BİN 137 LİRA

İstanbul'da iyi sürücülerin sigorta tavanı (otomobilde) 470 liraya indi. Türkiye genelinde trafik sigortasında en pahalı il olan İstanbul'da 3 yıl arka arkaya kaza yapan veya hasar yapan sürücülerin primi ise 2 bin 137 lira olacak.

Gazete Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, trafik sigortasında araçların sigorta primi 7 ayrı basamakta belirleniyor. İlk kez otomobil veya başka bir araç alıp sigorta yaptıran sürücü 4'üncü basamak sayılıyor. Sürücü eğer kaza yaparsa 1'inci basamağa doğru eğer kaza yapmaz ise 7'nci basamağa doğru gidiyor. 7'nci basamak 3 yıl arka arkaya kaza yapmayan iyi sürücüleri içeriyor.

Trafik sigortası yeni tavanlarına göre sisteme yeni girenler İstanbul'da 855 lira ödeyecek. Bir yıl sonra kaza yapanlar (üçüncü basamak) yüzde 50, ikinci yıl kaza yapanlar (ikinci basamak) yüzde 100 ve üç yıl arka arkaya kaza yapanlar yüzde 150 zamlı sigorta primi ile karşılaşacak. Aksine sisteme girdikten sonra 1 yıl kaza yapmadan geçiren sürücü için ilk yıl yüzde 15, ikinci yıl yüzde 30 ve üçüncü yıl kaza yapmayan sürücüye de yüzde 45 indirim yapılacak. Böylece iyi sürücüler için çok ucuz olan sigorta kaza yapıp hasar çıkaranlar için pahalı hale gelecek. Uygulama 12 Nisan'da (yarın) başlıyor.

İSTANBUL YÜZDE 6 DAHA PAHALI

İl bazında da fiyatlar farklılaştı. Baz iller İzmir, Yalova, Erzurum ve Kayseri oldu. Kocaeli, Ankara ve Bursa bu illerden yüzde 3, İstanbul ise yüzde 6 daha pahalı il oldu.

ÇOK KAZA YAPANIN SİGORTASI 2.137 LİRA

FİYAT TEKLİFLERİ NEDEN FARKLI?

Trafik sigortasında prim teklifi almak için sbm.org.tr üzerinden iki farklı araç için yaptığımız sorgulama bazı şirketler arasında 4 katı fiyat farkı ortaya çıktı. Uzmanlar aradaki bu uçurumun en önemli nedenini "Bu durum, bazı şirketlerin zorunlu trafik sigortası yerine kasko, yangın veya nakliye branşlarında büyümek istemesinden kaynaklanabilir" şeklinde açıkladılar. İki araç arasındaki fiyat farkının en önemli nedenlerine gelince uzmanlar bu konuda da birçok kritere dikkat çekiyor. Bunlardan biri aynı model ve yıldaki araçlara aynı sigorta şirketi farklı poliçe bedeli kesebilir. Bunun sebebi kişinin bulunduğu basamakla ilgili. Son üç yılda hiç kaza yapmamış 7. basamakta olan biri ile son bir yılda üç kez kaza yapmış 1. basamaktaki bir kişinin zorunlu trafik sigortası bedeli aynı olmaz. Ayrıca kazalarda ortaya çıkan hasarlar da fiyatlarda belirleyici oluyor. Bir diğer neden ise aracın bulunduğu bölgenin riskiyle alakalı. Şayet araç şiddet ve terörün olmadığı bir il veya ilçedeyse primi daha düşük. Tam tersi durumda prim yükseliyor.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTA SORGULAMA ADRESİ NE?

Yeni sistem bu ay yani Eylül sonu itibarıyla başlıyor. Poliçe yenilemelerinizi artık internet sitesine girerek kendiniz yapabileceksiniz. Bunun için TC numarası ile araç plakası sorgulaması yapılması yeterli olacak.
Zorunlu trafik sigortası poliçe yenilemeleri Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin internet sitesinden yapılacak. Sigorta sorgulaması yapacağınız internet adresi de şöyle : www.sbm.org.tr

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NEDİR?

Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan ve hasar anında karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına alan bir sigortadır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araçlar trafiğe çıkamazlar.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.