Trans yağ nedir, zararları neler

Trans yağ nedir, zararları neler
Beslenme uzmanlarından sık sık duyduğumuz trans yağ nedir, nelere dikkat etmeliyiz, Aslında trans yağ zaten bildiğimiz, sıvı bitki yağlarının hidrojenize olmasıdır. Bitkisel sıvı yağ bağlarının arasına hidrojen yedirilerek ısıtılması sonucu oluşur.
Ne kadar çok hidrojenize olursa o kadar da katılaşır. Bu haliyle de doğallıktan çıkıp sentetikleşir.
 
Yapay olarak oluşturulabilen trans yağlar dışında bir de doğal trans yağ asitleri mevcuttur. Mesela; bazı geviş getiren koyun, kuzu, inek gibi hayvanların işkembelerinde, süt ve etlerinde de az miktarda trans yağ asidi bulunmaktadır. Fakat bu trans yağ asitleri doğal olarak oluştuğu için sentetik trans yağla karıştırılmamalıdır. Bu yağların zararı yoktur. Hatta doğal olduğundan birçok faydası da vardır.
 
Bunların dışında bir diğer trans yağ oluşumu da yağların yüksek sıcaklıklarda sürekli olarak ısıtılması ve kızartılması ile oluşmaktadır.

Trans yağlar hangi besinlerde bulunur?

Trans yağlar hazır gıda besinlerinde, margarinlerde, işlenmiş yiyeceklerde, ticari kızartma yağlarında oldukça fazla tüketilmektedir. Hazır patates kızartmalarında, cipslerde, krakerlerde, bisküvilerde, çikolatalarda, gofret ve benzeri besinlerde lezzeti daha fazla artırdığından tercih edilmektedir. Diğer yağlara göre trans yağların ömürleri daha uzundur ve oda şartlarında besinler içerisinde katılaşarak hapsolmaktadır. Fast food sektörünün bu kadar talep görmesinin bir sebebi de trans yağlardır. Bazı margarinlerde, katı yağlarda ve fırınlanmış besinlerde bulunduğu göz ardı edilmemelidir.
 
Nelere dikkat etmeliyiz?
 
Hazır paketlenmiş ürünlerde, pastane ürünlerinde ve lokanta yemeklerinde fazla miktarda trans yağ olmamasına özen göstermeliyiz. Etiket bilgisi olan ürünlerde “hidrojenize yağ”, “hidrojene nebati yağ” ve “hidrojene bitkisel yağ” gibi trans yağ kullanıldığını belirten ibarelere dikkat edilmelidir.

Trans Yağın Zararları neler?

Kanser ve obezite bilinen zararlarındandır. Ayrıca bağışıklık sistemini zayıflatarak diyabete sebebiyet vermekte ve vücutta lipoprotein A miktarını artırarak kalp hastalıklarını oluşturmaktadır.
 
Sonuç olarak; köşe bucak sentetik trans yağlarla hazırlanan yiyeceklerden kaçmalıyız. Aldığımız hazır gıda paketlerinin üzerinde yazılanlara çok dikkat etmeliyiz!..

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.