Türk alfabesinde hangi harf diğerlerinden daha önce gelmektedir

Türk alfabesinde hangi harf diğerlerinden daha önce gelmektedir
1 Kasım 1928'de kabul edilen ve günümüzde geçerli olan yasaya göre 29 harften oluşan yeni Türk alfabesinde hangi harf diğerlerinden daha önce gelmektedir sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru :  1 Kasım 1928'de kabul edilen ve günümüzde geçerli olan yasaya göre 29 harften oluşan yeni Türk alfabesinde hangi harf diğerlerinden daha önce gelmektedir 

A- I

B- İ

C- J

D- K

Doğru Cevap: İ

Türk Alfabesi

Türk alfabesi, 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı kanunla kabul edilmiştir. Alfabede Latin harfleri temel alınmıştır. Kabul edilen kanuna göre, alfabede 29 harf bulunmaktadır. Alfabe büyük ve küçük harfler sırayla yazılmaktadır. Ünlü harflerden ''a, ı, u'' harflerinde yabancı kökenli olan kelimelerde, ince okumak ve uzunluğu göstermek için im kullanılır. Alfabe harflerin belli bir diziliş sırasına sahip olan bir bütündür.

Türk alfabesinin kanuna göre diziliş sırası

Aa Bb Cc Çç Dd Ee Ff Gg Ğğ Hh İi Iı Jj Kk Ll Mm Nn Oo Öö Pp Rr Ss Şş Tt Uu Üü Vv Yy Zz
 
Kanunda kabul edilen şekle göre, İ harfi I harfinden önce gelse de, uygulama da, I harfi daha önce yazılarak kullanılmaktadır. Kullanılan her ses için farklı bir harf kabul edilmiştir. Fakat boğumlanma noktası farklı olan, ince ve kalın olarak iki türü olan g, k, I seslerine birer harf kullanılmıştır. Latin harflerini kabul etmiş olan bazı ülkelerde, büyük i harfi noktasız olarak kullanılır. Ancak bu isimler i sırasında bulunur. Batı dillerinde kullanılan Qq, Ww, Xx harfleri alfabemizde yer almamaktadır.

1928-turk-alfabesi.jpg

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum