Türk Astrofizikçi Burçin yeni galaksi keşfetti

Türk Astrofizikçi Burçin yeni galaksi keşfetti
Ülkemizde gurur mimarileri olarak yeni bir yapı taşı daha yükseldi. Dünya'dan 359 milyon ışık yılı uzaklıkta bir galaksi keşfedildi.

ABD’de Minnesota Duluth Üniversitesi’nde görev yapan Pakdil'in de dahil olduğu Kuzey Carolina Doğal Bilimler Müzesi’nden bilim insanlarının yaptığı çalışmalar sonucunda keşfedilen ve PGC 1000714 katalog numarasıyla kayıtlara geçilen galaksi artık galaksinin kaşifi olan Burçin Mutlu Pakdil’e ithafen ‘’Burçin’in Galaksisi’’ olarak adlandırılıyor.

DonanımHaber'de yer alan bilgiye göre bu büyük başarıyı çok daha önemli kılan bir diğer unsur ise bu yeni galaksinin çok nadir görülen ‘’Hoag tipi galaksi’’lerden olması.
Dünyadan 359 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan galaksi iç halka ve dış halka olmak üzere iki farklı yüze sahip.
Kırmızı ve 5.5 milyar yıllık yaşlı halka ve çekirdeği çevreleyen genç mavi halka.
Mutlu Pakdil, galaksinin iki farklı oluşum dönemi geçirdiğini ve bu nedenle iki farklı renkte halkalara sahip olduğunu belirtti.
Çok nadir görülen bir tür Bu tür halka tipine sahip galaksilere 1950'de galaksinin tipik bir örneğini keşfedilen gökbilimci Art Hoag’a ithafen Hoag tipi galaksiler deniyor ve Mutlu Pakdil’in açıklamasına göre bugüne kadar gözlemlenmiş tüm galaksilerin yalnızca %0.1’i bu kategoriye giriyor.
 
Çalışmanın detayları: https://mnras.oxfordjournals.org/content/466/1/355

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.