Türkiye'de en itibarsız meslek dansözlük ve falcılık

Türkiye'de en itibarsız meslek dansözlük ve falcılık
32 ilde yapılan anketten çıkan sonuca göre; itibarı en zayıf meslekler; dansöz, falcı, astrolog, seyyar satıcı ve otopark görevlileri oldu.

Türkiye'de itibarı en zayıf meslekler, dansöz, falcı, astrolog, seyyar satıcı ve otopark görevlileri oldu. En fazla itibar gören meslek grupları ise, tıp doktorları, üniversitede görev yapan profesörler ve hakimler olarak sıralandı.

MESLEKLERİN TOPLUMDAKİ İTİBARI

TÜBİTAK'ın desteğiyle İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün geliştirdiği Mesleki İtibar Skalası ile Türkiye'de mesleklerin toplumdaki itibarı sıralandı. Mesleklerin itibarı ile kazanç seviyeleri arasında yakından bir ilişki gözlemlenirken, bir işte aranan özelliklerin başında "iyi bir ücret" geldi.

EN FAZLA İTİBARI BULUNAN MESLEKLER

Türkiye'de 32 ilde 2 bin 500 kişi ile yapılan anketlere dayanarak gerçekleştirilen araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Elde edilen skalaya göre, Türkiye'de en fazla itibarı bulunan meslekler, tıp doktoru, üniversite profesörü, hakim, öğretmen, diş hekimi, general, vali, yüzbaşı, büyükelçi ve mimar meslek grupları oldu.

MİLLETVEKİLLİĞİ 22. SIRADA

Milletvekilliği 22. itibarlı meslek grubu olurken, katılımcılara göre hemşirelik, belediye başkanlığı ve avukatlık gibi meslekler milletvekilliğinden daha itibarlı meslekler olarak sıralandı. En az itibarı bulunan mesleklerin başında ise dansözlük gelirken, oryantal mesleği sırasıyla, astrolog, falcı, seyyar satıcı, otopark görevlisi, hamal ve çamaşırcı meslekleri izledi. Hakkında cinsiyete göre yargıların değişebileceği astrolog, falcı, dansöz, temizlikçi gibi mesleklerle ilgili puanlamalar erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösterdi.

KADINLAR ÜNİFORMALI MESLEKLERE İLGİ DUYUYOR

Anketlere katılanların yüzde 89,2'sine göre iyi bir işin ölçütü iyi bir ücret düzeyi olurken, bol izin ve tatil süresi, bedenle çalışmayı gerektirmemesi gibi beklentiler alt sıralarda kaldı. Katılımcıların 18-26 yaş aralığındaki kısmı için iş güvenliği tercih edilecek iş sıralamasında üst sıralarda yer aldı. Araştırmanın yapıldığı zaman diliminde Soma ve Ermenek'te yaşanan maden faciaları meydana gelmişti.

ÖĞRETMENLİK 4. SIRADA

Öğretmenlik en itibarlı 4. meslek grubu olurken, anketlere katılanların eğitim düzeyi arttıkça öğretmenliğin saygınlık seviyesinin gerilediği görüldü. Kadınlar üniformalı mesleklere hala ilgi duyarken, öğretmenler her dönemde olduğu gibi toplumun saygı duyulan kesimlerinden olma konumunu koruyor. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sunar'ın öncülüğünde gerçekleştirilen ve birinci safhası tamamlanan ve ikinci aşamasındaki çalışmaları devam eden araştırma projesinin neticesinde Türkiye'ye mahsus bir sosyoekonomik statü (SES) endeksi geliştirilmesi hedefleniyor. Araştırmada Doç. Dr. Yunus Kaya, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Otrar, Arş. Gör. Serdar Nerse, Arş. Gör. Seran Demiral ve Burcu Kalpaklıoğlu araştırmacı olarak görev aldı.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.