TYT örnek soruları küçük bir IQ testi

TYT örnek soruları küçük bir IQ testi
Üniversiteye girişin ilk adımı Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) örnek sorularını yorumlayan uzmanlar, özellikle matematiğin farklılık gösterdiğini söyledi.
ALES tarzı soruların olduğunu belirten eğitimciler, öğrencilerin bu sisteme alışmasının biraz zaman alacağı görüşünde. Sınav için ‘küçük bir IQ testi’ diyen uzmanlar, Türkçe’de ise tarih ve felsefe gibi diğer derslerin bilgilerinin de yer aldığı paragraf sorularının olduğunu vurguladı. Uzmanların yorumları ve adaylara çalışma önerileri şöyle:

ALIŞMALARI 1-2 YIL ALABİLİR

İbrahim Turan Başay (Nesin Matematik Köyü Öğretmeni): ÖSYM’nin ilk sınavdaki hedefi okuduğunu anlayıp yorumlamak, bu yüzden formülleri bile vermiş. PISA, Kanguru, SAT, ALES ve YGS’nin iyi bir karışımı. Öğrencilerin alışması 1-2 sene alır. Yayınları revize bekliyor. Tek değişmeyen problem sayısının çokluğu. Formül ve bilgi gerektiren sorular ikinci sınava ertelenmiş. Katlama, kesme ve üç boyutlu sorularla soyut akıl yürütme, şekil yeteneği ölçülmek istenmiş. Küçük bir IQ sınavı gibi. Gerçek sınav daha zor olacaktır.

YORUMLAMA KABİLİYETİ

Vural Aksankur (Hocalara Geldik): Eskiden matematikte direkt işlem sorulurdu. Şimdi bu işlemleri tariflerle, anlatımlarla yönlendirmişler. Özellikle bazı konuların soruları çok kolay. ÖSYM, zekâ testi gibi sorularla yorumlama kabiliyetini ölçmek istiyor. Bunlar biçimsel olarak öğrencileri korkutabilir. Alıştıklarının biraz dışında. Ancak iyi bildikleri konular.

PISA VE TIMSS TARZI SORULAR

Sinan Koca (Matematik Öğretmeni): Daha çok görsel algıyı ön planda tutuyor, ezberden uzak ve yoruma önem veriyor. Yaratıcı ve analitik düşünme becerisini daha iyi ölçen sorular. Bu, günlük hayatla ilişki kurabilen, okuduğunu anlayabilen öğrenci için avantaj. Soruların benzerliği PISA ve TIMSS ile ölçülebilir, onlar iyi incelenmeli. Bilgiyi okuyup soruyu cevaplaması isteniyor. Bu çok iyi bir gelişme.

TÜRKÇE’DE FELSEFE BİLGİSİ

Onur Soğuk (Eğitimci): Türkçe’de özellikle paragraflarda felsefe ve tarih bilgilerinin olduğu metinler göze çarpıyor. Matematikte mantığa dayalı sormuşlar.Sözel bilgilerden ya da grafiklerden hareketle çözülecek sorular özellikle eşit ağırlık ve sözelciler için rahatlatıcı olabilir.
 
TEOG DÜZEYİNDE
Caner Asna (Felsefeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi): İçerik YGS ile aynı ama az soruyla beceri ölçülemez. Ayırt edici soru yok. TEOG düzeyinde basit içerikler var. 10 soru olması talebimizi YÖK ve ÖSYM’ye ileteceğiz.
 
KAPSAMLI DEĞİL
Barbaros Gönençgil (Türk Coğrafya Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi): Lise müfredatında 150’ye yakın kazanım var. Bunlar 4-5 soruyla ölçülemez. Birden çok kazanımı, konuyu içeren sorular olmalı, sayı artmalı.
 
SORU DAĞILIMI
23 Haziran’daki sınavın örnek soru kitapçığında 40’ar Türkçe ve matematik, 20 sosyal bilimler (dinden muaflar için ekstra 5 felsefe), 20 fen bilimleri sorusu yer alıyor. Sosyalde 5’er tarih, coğrafya, felsefe ile din kültürü ahlak bilgisi; fende ise 7’şer fizik ve kimya, 6 biyoloji sorusu var.

DERS DERS ÇALIŞMA PLANI

TYT’ye nasıl çalışmalı, ne tarz sorular çözmeli? Eğitimci Salim Ünsal’ın test test hazırlık önerileri şöyle:
 
- TÜRKÇE: Dil bilgisi ağırlığı arttığı için onu iyi kavrayın. Okuduğunu anlama, yorumlama becerisinin ön plana çıktığı soru dağılımı var. Bu niteliklere uygun çok soru çözün. YGS müfredatındaki konulara ağırlık verin.
 
- MATEMATİK: Sınavın en sürpriz dersi. Alıştığımız YGS tarzından farklı. Sadece 9’uncu sınıf müfredatıyla yetinmeyin, ortaokul düzeyindeki şekilli sorular konusuna da çalışın. Problem sorularında ALES kaynaklarından yararlanın. Sözel ağırlıklı matematik soru bankalarını kullanın. Kısa sürede yeni soru stilinde kitap çıkacaktır.
 
- SOSYAL BİLİMLER: YGS’deki gibi hazırlanın. Özellikle felsefeye Türkçe ile birlikte çalışın. Din kültürü biraz bilgi yokladığından kitabı gözden geçirin. Tarih ve coğrafyada bilgi ve yorum dengeli. Bilgiye de çalışın.
 
- FEN BİLİMLERİ: Yorum gerektiren, işleme çok da ihtiyaç duyulmayan sorular var. YGS’deki en yüksek benzerlik fende. Kolay soruları çalışacak biryöntemle hazırlığınızı sürdürün.

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.