Üniversiteye sınavsız giriş 3 yıl sonra başlayacak

Üniversiteye sınavsız giriş 3 yıl sonra başlayacak
Öğrenciler başarı puanına göre başvurabilecek. Yaratıcı öğrenciler ise nota bakılmadan kabul edilecek

SAFURE CANTURK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Tükiye'de eğitim sistemini sil baştan değiştiriyor. Bakan Nabi Avcı, Türkiye'de öğrencileri ezberci, sınava hazırlayan eğitim sisteminden kurtarmak için yeni bir çalışma başlattı. Bakan Avcı'nın kendisinin geliştirdiği ve Yenilik ve Eğitim Teknolojileri ile Strateji Daire Başkanlığı'nın da üzerinde çalışması için talimat verdiği yeni modelde merkezi üniversite sınavı tarihe karışıyor. 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde uygulanmaya başlanması beklenen model ile öğrenciler liselerde akademik derslerden tabletlerle açık uçlu sınavlara girecekler. Öğrenci 4 yıllık lise eğitimleri boyunca aldığı tüm merkezi sınav sonuçlarıyla üniversiteye doğrudan başvuru yapabilecek.

LİSE PUANIYLA ÜNİVERSİTEYE

Kendi aralarında kategorilere ayrılacak olan üniversiteler öğrencileri genel not ortalaması ve okumak istediği bölümü ilgilendiren alanlardan not ortalamasına göre alacak. Türkiye'nin en üst sıralarında olan üniversiteler ise bu puanların yanı sıra öğrenciye kendisi sözlü ve yazılı sınav yapabilecek. İşte yeni modelin ayrıntıları:

ONLINE SINAV:

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) geliştirilerek liselerde 4 yıl boyunca uygulanacak. Lise öğrencileri FATİH Projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarla aynı anda belirlenen derslerinde online sınav olacak. Sınav Türkçe, Matematik, Tarih, Coğrafya, Kimya, Biyoloji gibi akademik derslerden farklı zamanlarda yapılacak.

TEST DÖNEMİ BİTTİ:

Sınav test değil açık uçlu olacak. Sınav değerlendirmeleri alan öğretmenleri tarafından yapılacak. Çeşitli il ve okullarında okuyan belli sayıda öğrencinin sınavı randem (rastgele) sistemiyle öğretmenin tabletine düşecek. Öğretmen öğrencinin puanını online değerlendirerek sisteme girecek. Aynı öğretmene aynı öğrencinin sınavı tekrar düşmeyecek.

ÜNİVERSİTELER 3'E AYRILACAK:

Lise son sınıfta öğrenci okumak istediği üniversitelere kendisi sınavsız başvurabilecek. Üniversiteler YÖK'ün belirlediği kriterlere uygun olarak eğitim yılı, kalitesi ve belirlenen diğer kriterlere göre A-B-C sınıflara ayrılacak. C grubu üniversiteler lise genel not ortalaması ile öğrenci kabul edecek. B grubu üniversiteler öğrencinin hem genel not ortalaması hem de okumak istediği bölümle ilgili ders ortalamalarına bakacak.ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe gibi eski ve dünya sıralamasında yer alan A grubu üniversiteler ise öğrencinin genel ve okumak istediği alanla ilgili not ortalamalarının yanı sıra sözlü ve yazılı sınav yaparak öğrenci seçecek.

NOT HER ŞEY DEĞİL

Yeni sistemde not her şey olmayacak. Lisede akademik derslerden ortalaması düşük ancak yaratıcılığı yüksek olan öğrenciler ise projeleri ya da yaptıkları icatlarla üniversite tarafından kabul edilebilecek.

Kaynak:Sabah

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.