Ütünün yararları ve zararları nelerdir

Ütünün yararları ve zararları nelerdir
Çamaşırların yıkanması, beyazlatılması, çivitlenmesi v.b. işler en iyi şekilde yapıldıktan sonra, dikkatli ve titiz bir şekilde ütülenmelidir. Ütünün başarılı olması için bazı noktaları gözden kaçırmamak önemlidir.

Ütü, hayatımızda bize yardımcı olan en önemli eşyalardan bir tanesidir. Kırışmış kıyafetlerimizi, perdelerimizi, tüllerimizi ütüleyip düzenli bir şekilde kullanmamızı sağlar. Bu nedenle ütü hayatımızda önemli bir alettir. Ütü hayatımızın vazgeçilmez bir buluşudur, toplantılarımızda tatillerimizde yanımızdan ayırmadığımız bir alettir.

Ütünün tüm bu faydalarına rağmen bir de ütünün hiç bilmediğimiz ve fark edemediğimiz zararları vardır; yapılan araştırmalara göre günlük 30 dakika konuşmamız ile eş olan kanserojen etkisi bulunmaktadır. Yani ütü yapmak da en az cep telefonu ile konuşmamız kadar zararlı bir davranıştır.

Ütünün diğer bir zararı ise kullanıldığı süre zarfı içinde çevremize fazlasıyla karbondioksit yayar, bulunduğumuz ortamda karbondioksit oranını arttırır ve hastalanmamıza sebep olur.

Bir de ütü kullanılırken aslında bilmeden de olsa bir çok kazaya davetiye çıkarabiliriz. Ütü unutulduğunda elbiseler yanabilir hatta evlerde yangın bile çıkabilir yada bir yerimizi yakabiliriz.

Bu nedenle ütü işlemlerimizi haftalık olarak toplu bir şekilde yapmalıyız çünkü sürekli ütü ile temas halinde olmak sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir.

Ütü yapmanın faydaları:

  • Ütülü çamaşır, göze hoş görünür; biri ütülü diğeri ütüsüz iki eşyaya bakıldığı zaman, ütülü olan göze daha hoş görünecektir.
  • Çamaşırlar üzerindeki mikroplar ölür.
  • Otelde binbir çeşit insan kalır; bunların kimisi temiz bakımlı, kimisi kirli, kimisi sağlıklı kimi de hasta olabilirler. Hepsinin çamaşırı bir makinede yıkandığına göre ısıya dayanıklı olan mikroplardan ölmeyeni bulunabilir. Ütünün kuru harareti, çamaşırın dlzenfekte olmasını sağlar.
  • Ütü çamaşır dolapta az yer kaplar, ütülenen çamaşır ile ütüsüz çamaşır katlandığında ikisi arasındaki kalınlık farkı açıkça görülür, bu sebeple, dolap ütüsüz çamaşırdan 10 tane alacaksa, ütülü çamaşırdan 15 tane alacaktır.
  • Geç kirlenir; ütülü çamaşır ütüsüz çamaşırdan daha geç kirlenir. Bu sebeple çamaşır fazla yıpranmayıp eskimez, ömrü uzar.

223
1016
1128
176
230
197
1020
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum