Uzmanlar değerlendirdi! Sorular MEB'in yayınladığı kazanımlar doğrultusunda mıydı?

Uzmanlar değerlendirdi! Sorular MEB'in yayınladığı kazanımlar doğrultusunda mıydı?
2015-2016 eğitim-öğretim yılı 2. Dönem Merkezî Ortak Sınavı’nın 1. gün gerçekleştirilen Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin sorularını Özel Arı Okulları Zümre Öğretmenleri ile Ölçme ve Değerlendirme Uzmanları yorumladı.

Özel Arı Okulları Türkçe Zümresi ve Ölçme Değerlendirme Uzmanları soruların konu dağılımlarının ve ölçtüğü kazanımların, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan kazanımlar ve Türkçe Öğretim Programı’yla örtüştüğünü belirttiler. 2015-2016 eğitim-öğretim yılı TEOG Türkçe sorularının, önceki öğretim yıllarına göre daha ayırt edici olduğunu ifade eden Özel Arı Okulları Türkçe Zümresi ve Ölçme Değerlendirme Uzmanları sınavda okuma, anlama ve yorumlama becerisini ölçen soruların ağırlıkta olduğunu ve sınavın %70’ini oluşturduğunu söylediler. Soru köklerinin açık, anlaşılır ve çelişkiye yer vermeyecek nitelikte olduğunu belirten öğretmenler, soruların çeldiricilerini yanıt seçeneğinden ayırt edebilmek için öğrencilerin özellikle okuma, anlama ve analiz edebilme becerisini kazanmış olması gerektiğini vurguladılar. İlk dönem yapılan sınavla kıyaslandığında olumsuz köklü soru sayısında azalma olduğunu dile getirdiler. Sınavdaki dil bilgisi sorularının, konuyu kavrayan öğrencilerin çözebileceği ve cevabı net sorular olduğu vurguladılar. Özel Arı Okulları Türkçe Zümresi Öğretmenleri ve Ölçme Değerlendirme Uzmanları Türkçe dersinin temel kazanımları arasında yer alan yazım kuralları ve noktalama işaretlerine ait 2 soru bulunduğunu; paragraf sorularının, orta uzunlukta ve günlük yaşamla ilişkilendirilmiş metinlerden oluştuğunu söylediler. Sınavın çeldiricilerinin güçlü, üst düzey becerileri ölçen, en seçici sorularının düzyazı türleri ve cümle ögelerinden çıktığını söyleyen Özel Arı Okullarının Türkçe Zümresi bu soruların güçlük düzeyinin yüksek olduğunu belirti. Düzyazı türleri sorusunun hatasız çözümü için öğrencilerin soru kökünü doğru okuyup anlamasının gerekliliğini vurguladılar. Cümle ögesi sorusunda ise yüklemin “mutluluğa ulaşmak” söz öbeği biçiminde düşünülmesinin, vurgulanan ögenin yanlış bulunmasına yol açabileceğine dikkat çektiler.

Özel Arı Okullarının Türkçe Zümresi ve Ölçme Değerlendirme Uzmanları, soruların yapısı ve içeriği açısından nitelikli bir sınav olduğuna dair görüşlerini bildirdi.

Özel Arı Okulları Matematik Zümresi ve Ölçme Değerlendirme Uzmanları sınavda sorulan matematik sorularının, kavrama ve uygulama düzeyinde olup MEB’in yayımladığı kazanımlar doğrultusunda olduğunu belirtti. Tüm kazanımların ölçüldüğünü ifade eden Özel Arı Okulları Matematik Zümresi ve Ölçme Değerlendirme Uzmanları sınavda temel bilgileri içeren, çözümü kolay soruların yanı sıra; soyut düşünmeyi, yorum yapmayı gerektiren, işlem becerisini ölçen,  birden fazla kazanımı içeren eleyici soruların 2015-2016 eğitim-öğretim yılı 1. Dönem Matematik Dersi Merkezî Ortak Sınavı’na oranla daha fazla yer aldığını söylediler.  Ayrıca sarmal yapıya dayanan sınavın, geçmişten gelen bilgilere gereksinim  duyulan soruları da içerdiği belirtildi. Sınavı genel olarak değerlendiren Özel Arı Okulları Matematik Zümresi ve Ölçme Değerlendirme Uzmanları soruların  %25’inin kolay, %40’nın orta, %35’inin zor düzeyde olduğunun altını çizdiler.

Özel Arı Okulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Zümresi ve Ölçme Değerlendirme Uzmanları ise soruların MEB’in yayımladığı kazanımlar doğrultusunda olduğunu belirttiler. Bilgi ve yorum yapma becerisini ölçen sınavın orta güçlükte olduğunun altını çizdiler. Soruların, yoğun olarak ikinci sınav konu kapsamından çıktığını belirten Özel Arı Okulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Zümresi ve Ölçme Değerlendirme Uzmanları soruların dağılımının 1.üniteden 2 soru, 2.üniteden 7 soru, 3.üniteden 5 soru, 4.üniteden 3 soru, 5. üniteden 3 soru biçiminde olduğunu söylediler.

Sınavı genel olarak değerlendiren Özel Arı Okulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Zümresi ve Ölçme Değerlendirme Uzmanları önceki öğretim yıllarının sınavlarıyla karşılaştırıldığında bu yılki soruların daha çok bilgiyi yorumlamaya yönelik olduğuna işaret ettiler.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.