Yaban Kitap özeti, konusu, karakterleri ve sayfa sayısı

Yaban Kitap özeti, konusu, karakterleri ve sayfa sayısı
Yaban kitap kısa özeti, konusu, karakterleri ve sayfa sayısı nedir, yaban kitabını kim yazmıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun biyografik özellikler taşıyan Yaban adlı romanının 1. baskısı 1932 yılında yapılmıştır. Realist ögeler taşıyan eserde betimlemelerden ve karakter analizlerinden çok gözlemlere ve tespitlere yer verilmiştir. Yaban kitabında ne anlatılmaktadır? Karakterleri kimlerdir? İşte, tüm detaylar.

Cumhuriyet Dönemi'nin en çok okunan beş romanından biri olan Yaban, 1996 yılında televizyon filmi olarak çekildi. Aytaç Arman, Sanem Çelik, Menderes Sabancılar ve Cezmi Baskın'ın rol aldığı filmin yönetmen koltuğunda ise Nihat Durak oturmaktadır. Film, aynı yıl düzenlenen Antalya Film Festivalinde en iyi uyarlama senaryo ödülünü kazanmıştır.

Yaban kitap özeti kısa

Ahmet Celal, savaşta gazi olsa da memleketinin bağımsızlığı için mücadelesini sürdürür. Anadolu'ya gelir ve halkı, işgal ordularını ülkeden çıkarmak için örgütlemeye çalışır. Ancak bütün çabaları boşa gider. Halk, uzun süren savaştan dolayı yorgundur. Üstelik halkın büyük bir çoğunluğu yoksuldur. Herkeste bir bıkkınlık ve umursamazlık vardır.

Ahmet Celal, köyün en güzel kızlarından biri olan Emine'yi görür görmez ona aşık olur. Ancak, Emine, bu çatık kaşlı gazinin yerine Mehmet Ali ile evlenir. Yunan askerleri köyü basar ve yüzlerce kişiyi öldürür. Ahmet Celal ile Emine ise son anda kaçmayı başarır.

Yaban Konusu, yaban romanında Sakarya Savaşından sonra halkın düştüğü yoksulluk ve Anadolu'da yaşanan zulümler anlatılır.

Yaban karakterleri

Ahmet Celal, romanın baş karakteri olan Ahmet Celal, Sakarya Savaşı'nda kolunu kaybeden bir gazidir. Ülkesi için ölmeyi göze alan bu asker, malulen emekliye ayrılmış ve gözlemci olarak Anadolu'nun ücra bir köyüne atanmıştır. Görevi, Anadolu'da yaşayan insanları Kurtuluş Savaşı için hazırlamak ve gözlemlerini Ankara'ya bildirmektir.

Ahmet Celal, kitabın başında idealist bir karaktere sahip olsa da gördüklerinden sonra yavaş yavaş umudunu yitirir ve karamsarlığa sürüklenir. Keskin bir gözlem gücüne sahip olan Ahmet, iç dünyasında gel-gitler yaşayan hiddetli ve duygusal biridir.

Şeyh Yusuf, Şeyh Yusuf karakteri Yaban kitabında gericiliği simgeler. Haftada birkaç gün köye gelerek, anlamını kendisinin bile bilmediği Arapça dualar okuyarak insanlara şifa dağıttığını iddia eder. Karşılığında ise zaten yoksul olan köylünün parasını ve hayvanlarını alır.

Emine, köyün en güzel kızıdır.

Salih Ağa, savaş boyunca, tıpkı savaştan önce olduğu gibi köylüyü sömürür. Onun amacı Türkiye'nin bağımsızlığı değil, kendi çıkarlarını temin etmektir. Bu nedenle Yunan ordusu köye gelir gelmez, düşmanla işbirliği yapar. Yüzlerce kişinin ölümünden sorumlu olsa da pişmanlık duymaz.

Mehmet Ali, gözü pek bir askerdir. Emine ile evlenir. Ancak Yunan askerlerinin kurşunlarının hedefi olur ve şehit düşer.

Yaban Sayfa Sayısı: 198 sayfa.

Yaban kitabı konusu ve anafikri

Yaban kitabı kurtuluş savaşındaki Sakarya meydan muharebesinden birinci dünya savaşına kadar yaşanan olayları konu edinmektedir. Yaban kitabının ana fikri ise eğer bir ülke kalkınmak ve gelişmiş bir ülke olmak istiyorsa köylülerini eğitmeli ve cahil bırakmamalıdır.

Yaban kitabını kim yazmıştır, Yaban kitabının yazarı Yakup Kadri Karaosmanoğlu'dur.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.