Yağlı güreşin Osmanlı döneminde Padişahlara özel olarak yapılanı hangi adla anılırdı

Yağlı güreşin Osmanlı döneminde Padişahlara özel olarak yapılanı hangi adla anılırdı
Yağlı güreşin Osmanlı döneminde Padişahlara özel olarak yapılanı hangi adla anılırdı sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru :Yağlı güreşin Osmanlı döneminde Padişahlara özel olarak yapılanı hangi adla anılırdı 

A- Saray Güreşi

B- Huzur Güreşi

C- Saltanat Güreşi

D- Cihan Güreşi

Doğru Cevap: Huzur Güreşi

Huzur Güreşleri

Osmanlı padişahları­nın huzurunda yapılan güreşler bu adla anılırdı. Tarihi oldukça eskiye giden bu güreşler daha ziyade düğün, bayram gi­bi şenliklerde, son zamanlarda ise bi­nişlerde davul zurna eşliğinde yapılır­dı. Güreş bitince padişah pehlivanlara ihsanlarda bulunurdu. II. Bayezid 1504 yılında Beşir Ahmed adlı pehlivana 3000, Süleyman adlı pehlivana ise 1500 kuruş vermişti; bunlardan birincisinin galip gel­diği, diğerinin mağlûp olduğu anlaşıl­maktadır. II. Ahmed. İbrahim ve Selim adlı ikiz şehzadelerinin doğumları mü­nasebetiyle bütün ülkede dört gün. dört gece şenlikler yapılması için ferman çı­karmış, ayrıca kendisi de Alay Köşkü'-ne gelerek karşısındaki Sırıkmeydanı'nda davul zurna eşliğinde pehlivan gü­reşleri yaptırmıştı. Bu­nun örneklerini III. Ahmed zamanında Lâle Devri'nde de görmek mümkündür. Huzurda bazan vezirlerin maiyetinde bu­lunan, hatta dış ülkelerden getirtilen pehlivanlar da güreştirilirdi. Nitekim ken­disi de iyi bir sporcu olan ve kapı halkı ile leventlerinin hemen tamamını spor­culardan oluşturan Kaptanıderyâ Küçük Hüseyin Paşa'nın maiyetindeki altı peh­livan saray pehlivanlarıyla güreşmiş, fa­kat hepsi de yenilmişti. Enderun'dan yetişen pehlivan­lar arasında Zal Mahmud Paşa. Hattat Hasan Paşa. Deli Hüseyin Paşa. Melek Ahmed Paşa ve Hafız Mehmed Paşa gi­bi ünlü devlet adamları da bulunmak­tadır.

Kaynak:Eğitim Sistem

2
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.