Yarım hekim candan, yarım hoca dinden eder anlamı

Yarım hekim candan, yarım hoca dinden eder anlamı
Bu yazımızda sizlere yarım hekim candan, yarım hoca dinden eder anlamı nedir hakkında bilgiler vereceğiz.

Atasözü; Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.

Deyim ise; Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır.

Yarım hekim candan, yarım hoca dinden eder

* Her işin bir ehli, ustası ya da uzmanı vardır. Bir iş, ehline değil de, yarım yamalak bir bilgiye sahip olan kişiye teslim edilirse, o işten iyi sonuç alınamaz. Hatta işin tamamen bozulduğu, kötü bir sonuç verdiği bile olur. Tecrübesi olmayan, acemi, kusurlu, eksik bir doktorun uyguladığı tedavi insanı ölüme götürebilir. Bunun gibi dinin ilkelerini iyi bilmeyen hoca da, insanları yanlış bilgilerle donatıp, onları, dine ters düşen yollara itebilir.

* Bir iş, uzmanına yaptırılmaz da taklitçilere yaptırılırsa, istenilen gibi değil, ters bir sonuçverir. Nitekim hekim dururken, hekimlik taslayan birinin tedavisine başvurulması, insanınhayatına mal olabilir. Bilgisiz din adamı da dine aykırı düşünceler aşılayabilir.

* Bir işi ehline yaptırılmalıdır. Eğer iş, ehline yaptırılmaz da taklitçilere yaptırılırsa, istenilen gibi değil, ters bir sonuç verir. Nitekim hekim dururken, hekimlik taslayan birinin tedavisine başvurulması, insanın hayatına mal olabilir. Dini bilgisi yetersiz kimse de, kendi görüşlerini din sanarak bize aktarır da; bizim dinden soğumamıza sebep olabilir. Uzmanına yaptırılmayan işler, insanı büyük zararlara sokar. Alanında derme çatma bilgisi olan bir doktor, insanın ölümüne yol açabilir. Bilgisiz din adamı da yanlış öğütlerle insanın dini inanışlarında sapmalara yol açar.

* İşlerin sağlıklı sonuçlanması, onların konusunda yeterli kişilere yaptırılmasına bağlıdır. İşimizi yaptıracağımız kişileri iyi tanımamızın birçok yararlan vardır. Çünkü her kişinin yeteneği, becerisi, iş yapma gücü farklı farklıdır. Yaptıracağımız işten olumlu bir sonuç almamız, o işi yapacak olana bağlıdır. İşi yapacak kişi, konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahipse, işimizin olumlu sonuçlanmasını bekleyebiliriz. Ancak çevremizde tek amaçları başkalarını aldatarak çıkar sağlamak olan kişiler bulunabilir. Onlar, kişilerin ihtiyaç duyabilecekleri bir konuda tam bir bilgi ve beceriye sahip değilken, kendilerini yeterli gösterip, çıkar sağlamayı amaçlarlar. Onları tanıdığımız taktirde yanılmaz, emeğimizin, malımızın, canımızın tehlikeye girmesini önleriz.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.