Yeni aşı takvimi

Yeni aşı takvimi
Çocuğunuzun aşı çizelgesini tutmak ve takip etmek önemlidir. Çocuğunuzun hangi aşıları ne zaman olması gerektiğini öğrenmek için Aşı Takvimi'ni gözden geçirin.

2017-2018 Aşı Takvimi

Bebekler için, bazı aşıların belirli bir tarihte yapılması gerekir. Başka aşılar herhang bir zamanda, bir kaç ay veya daha uzun bir süre sonra bile yapılabilir. Eğer bebeğiniz herhangi bir aşıyı kaçırdıysa, yakalama aşısı yaptırabilirsiniz.

Bebeğinizin Aşı Takvimi

Aşağıdaki formu doldurarak çocuğunuz için önerilen Aşı Takvimini görüntüleyebilirsiniz.
 
  DOĞUMDA 1. AYIN SONU 2. AYIN SONU 4. AYIN SONU 6. AYIN SONU 12. AYIN GÜNÜ 18. AYIN SONU 24. AYIN SONU İLKÖĞRETİM 1. SINIF İLKÖĞRETİM 8. SINIF
Hepatit B I II     III          
BCG (Verem)     I              
DaBT – İPA – Hib     I II III   R      
KPA     I II III R        
KKK           I     R  
DaBT – İPA                 R  
OPA         I   II      
Td                   R
Hepatit A             I II    
Su Çiçeği           I        

DaBT – İPA – Hib : Difteri, Aselüler, Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio, Hemofilus Influenza Tip b aşısı (Beşli Karma Aşı)

KPA : Konjuge Pnömokok Aşısı

KKK : Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı

DaBT – İPA : Difteri, Aselüler, Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio Aşısı (Dörtlü Karma Aşı)

OPA : Oral Polio Aşısı (Çocuk Felci Aşısı)

Td : Erişkin Tipi Difteri – Tetanoz Aşısı

Tablodaki R (Rapel) harfi Pekiştirme Aşılarını ifade etmektedir.

asi-takvimi.jpg

Hepatit B Aşısı: Hepatit B hastalığına karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Doğumda, 1. ayda ve 6. ayda olarak 3 doz halinde kas içine yapılır.
Difteri: Difteri enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan bir aşıdır. 2-4-6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde yapılır. İlköğretim 1. ve 8. sınıflarda pekiştirme dozları kas içine yapılarak uygulanır.
Boğmaca: Boğmaca enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan bir aşıdır. 2-4-6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde uygulanır. İlköğretim 1. ve 8. sınıflarda pekiştirme dozları kas içine yapılarak uygulanır.
Tetanoz: Tetanoz enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan bir aşıdır 2-4-6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde yapılır. İlköğretim 1. ve 8. sınıflarda pekiştirme dozları kas içine yapılarak uygulanır.
Polio (Çocuk felci): Polio enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan bir aşıdır. 2-4-6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde yapılır.İlköğretim 1. ve 8. sınıflarda pekiştirme dozları kas içine yapılarak uygulanır. 6. ve 18.ayda ağızdan damla olarak ikinci uygulama gerçekleştirilir.
Hemofilus influenza (Hib aşısı): Özellikle süt çocukluğu zamanında en sık menenjite sebebiyet veren bakteriye karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Ancak rutin aşılamalar sayesinde bu enfeksiyon günümüzde yok olmuştur. Halk arasında menenjit aşısı olarak da isimlendirilir. 2-4-6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde, kas içine yapılarak uygulanır.
BCG aşısı (Verem aşısı): Verem mikrobuna karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Doğumdan sonraki 2. ayda cilt içine enjekte edilir. Yapılan yerde yaklaşık 1,5-2 ay geçince iz bırakarak iyileşme gösteren cilt reaksiyonu meydana gelir.
Pnömokok Aşısı: Pnömokok bakterisinin neden olduğu, zatürre, menenjit, orta kulak iltihabı ve bakteri yemi denen hastalığa karşı koruma sağlayan bir aşıdır. 2-4-6 ve 12. aylarda kas içine yapılarak uygulanır.
Rotavirüs Aşısı: Genellikle kış mevsiminde 2 yaştan küçük çocuklarda ateş, ishal ve kusma şeklinde barsak enfeksiyonu yapan bir virüse karşı (rotavirüs) koruma sağlayan aşıdır .2 ve 3 doz şeklinde ve 2 doz halinde yapılır. Ağızdan damla şeklinde alınır. İlk dozu doğumdan sonraki 6-14. hafta içinde yapılmalıdır. Son doz 28.haftaya kadar uygulanır.Sağlık bakanlığının rutin aşı programında olmayan bir aşıdır.
Kızamık Aşısı: Kızamık enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Kızamıkçık ve kabakulak virüsleriyle birlikte yapılan karma bir aşıdır. Kas içine veya cilt altına enjekte edilebilir. 1 yaşında ve ilköğretim 1. sınıfta uygulanmaktadır.
Kızamıkçık Aşısı: Kızamıkçık enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Kızamık ve kabakulak virüsleriyle birlikte uygulanan bir aşıdır. Kas içine veya cilt altına yapılabilir. 1 yaşında ve ilköğretim 1. sınıfta uygulanmaktadır.
Kabakulak: Kabakulak enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Kızamıkçık ve kızamık virüsleriyle birlikte yapılan bir aşıdır. Kas içine veya cilt altına uygulanabilir. 1 yaşında ve ilköğretim 1. sınıfta yapılmaktadır.
Varicella (Suçiçeği) Aşısı: Bir yaşında MMR(kızamık-kızamıkçık kabakulak) aşısı ile birlikte veya ondan bir ay sonra cilt altına yapılır.. 5-6 yaşlarında ikinci bir doz uygulanır. İsteğe bağlı olarak yapılan bir aşıdır.
Hepatit A Aşısı: Hepatit A virüsünün sebep olduğu sarılık hastalığına karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Yurt dışında 1 yaşından itibaren yapılırken ülkemizde, genellikle 2 yaşından sonra 6 ay ara ile kas içine yapılmaktadır. İsteğe bağlı olarak yapılan özel bir aşıdır.
HPV Aşısı: Human papilloma virüsü denen bir virüse karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Kadınlarda rahim ağzı kanserine sebebiyet verebilen bir virüstür. En erken 8 yaşında yapılabilir. 3 doz şeklinde yapılır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.