Yeniçeriler devletin başındakilere karşı isyan ettiklerinde yemek pişirmeye son verip kazanlarını İstanbul'da nereye çıkartırlardı

Yeniçeriler devletin başındakilere karşı isyan ettiklerinde yemek pişirmeye son verip kazanlarını İstanbul'da nereye çıkartırlardı
Yeniçeriler devletin başındakilere karşı isyan ettiklerinde yemek pişirmeye son verip kazanlarını İstanbul'da nereye çıkartırlardı sorusunun cevabını vereceğiz.

Kim Milyoner Olmak İster 21 Ocak Cumartesi 657. Bölüm Yarışma Sorusu;

Yarışmacı Ayçe Karaman İstanbul'dan katılıyor.

Soru :Yeniçeriler devletin başındakilere karşı isyan ettiklerinde yemek pişirmeye son verip kazanlarını İstanbul'da nereye çıkartırlardı 

A- Ağa Kapısı

B- Gülhane

C- Divan Yolu

D- Et Meydanı

Doğru Cevap: Et Meydanı

Soruya yanlış cevap verdi ve 15.000 TL kazandı.

Yeniçeri askerlerinin ve komutanları (Sanadid-i Bektaşiyan) Ağa ve Çorbacıları'nın toplananıp Cem ettikleri, Seğirtme denen yarışmaları ve talimlerini yaptıkları zaman zaman koyun keserek yedikleri meydan. “Yeni Odalar” denen Yeniçeri kışlalarının bulunduğu ve Yeniçeri ayaklanmalarının genellikle başladığı mekan olan Etmeydanı, günümüzde Beyazıt, Şehzadebaşı semtinde bulunan İstanbul Üniversitesi arkasındaki Ağa Kapısı civarındadır. Bu meydanda Etmeydanı Tekkesi de bulunur ve Bektaşi Ocagına mensup Yeniçeriler ibadetlerini bu tekkede yaparlardı.
 
İkinci Mehmet zamanında inşa edilmiş olan Yeni Odalar burada bulunmaktaydı. İstanbul'daki ilk Yeniçeri kışlası olan Eski Odalar ise bugünkü Şehzadebaşı Caminin karşısında yer almaktaydı. Etmeydanı'nda aynı zamanda Yeniçeriler'e ait bir de Orta mescid bulunmaktaydı ki bu cami bugün Ahmediye Cami adı ile halen ibadete açıktır. Aslında Etmeydanı'ndan kalan yegane yadigar da bu cami ile karşısında yer alan Ortaçeşme'dir. Bu çeşmenin de kanlı bir tarihi vardır. Çeşmenin banisi olan Lale Devri sadrazamlarından Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın cesedi kaderin garip bir cilvesi olarak bu çeşmede sergilenmiştir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum