YEP Puanları Açıklandı Nasıl tercih yapılacak? - Ömer ORHAN

YEP Puanları Açıklandı Nasıl tercih yapılacak? - Ömer ORHAN
TEOG sonuçlarına göre YEP puanları açıklandı. Mahkeme falan derken şükür bunu da atlattık! Şimdi sıra tercih ve “iyi” bir okula yerleşmede. Haydi hayırlısı…

TEOG sonuçlarına göre YEP puanları açıklandı. Mahkeme falan derken şükür bunu da atlattık! Şimdi sıra tercih ve “iyi” bir okula yerleşmede. Haydi hayırlısı…

Velilerin kafası karışık… Özel okulların yerleştirme işlemleri, yeni bir takvim açıklanmazsa, 5 Temmuz’da sona erecek ama bitecek mi? Hayır. 10 Temmuz’a kadar özel okulların kayıtları devam edecek gibi… 

Panik yok ama takip gerekir. 

Özel Okul Düşünenler:

Taban puanına göre özel okullara kayıt yaptırmak için tercih edilen okullara bizzat başvuru -ön kayıt- lazım. Sonrasında da e-okul sistemi üzerinden işlemlere resmiyet kazandırılacak. 

Tercih döneminde öğrencilerin bitirdikleri ortaokula giderek, bir özel okula kayıt yaptırdım, diye sisteme giriş yaptırmaları uygun olacaktır. Bu konuda net bir açıklama yok. Yani bir özel okula kayıt olduktan sonra tercih ekranı açılacak mı, açılmayacak mı belli değil. Ancak bir özel okula kayıt yaptıracağım diye işaretleyenlerin tercih ekranı açılmayacağı belli.

Birinci ön kayıt, 29 Haziran Pazartesi başlayıp 30 Haziran Salı akşamı 17.00’de sonlandırılacak. 

1 ve 2 Temmuz Çarşamba ve Perşembe günleri ise birinci kesin kayıt yapılacak. 

3 Temmuz Cuma gününden 10 Temmuz Cuma akşamına kadar serbest kayıt yapılacak. Bu süreçte okullar bir gün ön kayıt, bir gün kesin kayıt ya da öğlene kadar ön kayıt, öğleden sonra kesin kayıt gibi işlemlere devam edebilirler.

«ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM, TERCİH YAPMAYACAĞIM» butonunu işaretlediği hâlde 11 Eylül 2015 tarihine kadar herhangi bir okula kaydını yaptırmayan öğrencinin kaydı, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumuna otomatik olarak yapılacaktır.

Öğrenciler, bir özel okula kayıt yaptırdıkları hâlde, bekledikleri başka bir özel okulda kontenjan açığı oluştuğunda, 10 Temmuz’a kadar bir dilekçe ile o okuldan kaydını alarak diğer okula geçiş yapabilecekler. Bu öğrencilerin ön kayıtları ayrıldıkları okuldan silinecek ve diğer lise tarafından kayıt edilecek. Ancak Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre ayrıldıkları okul tarafından eğitim ücretinin %10’u kesilecek.

10 Temmuz tarihine kadar bir özel okula kayıt yaptırmayan/yaptıramayan ancak özel okul düşünenler paniğe kapılmasınlar. Tercih döneminde bir Anadolu lisesine yerleşerek nakil dönemini de bekleyebilirler. Bu arada da açık kontenjanı olan veya kendilerine uygun bir özel okul tespit edebilirler. Nasıl olsa nakil döneminde geçiş (okulun kontenjanı varsa!) mümkün görünüyor.

6-16 Temmuz tarihleri arasında tercih yapıp, daha sonra özel okullara “kesin” kayıt yaptıranların tercihleri silinebilir! Bu nedenle doğru karar vermek gerekiyor. Velilerin resmî açıklamaları titizlikle takip etmelerinde ve okullarla görüşme yapmalarında yarar var.

Anadolu Lisesi Düşünenler: 

5 Temmuz tarihine kadar bir özel okula kayıt yaptırmayan öğrenciler, 6-16 Temmuz tarihleri arasında Anadolu Lisesi tercihi yapacaklar. Sonuçlar ise 14 Ağustos tarihinde belli olacak. Tercih işlemi, öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır.

Not: Bu tarihler arasında bir özel okula kayıt yaptırmayan veya Anadolu Lisesi tercihinde de bulunmayan öğrencilerin yerleştirme işlemleri Açık Liseye yapılacaktır.

17-21 Ağustos döneminden sonra öğrenciler hangi okula kayıt olursa olsun nakil isteğinde bulunabilecekler. Yani kayıtlı oldukları özel okul ya da Anadolu lisesine nakil dilekçesi vererek, açık kontenjanı olan bir başka okula nakillerini isteyebilirler. 24 Ağustos tarihinde ise nakil sonuçları ilan edilecek. Bu işlem aşağıdaki tarihler arasında tekrar edecek.

24-28 Ağustos 2015    Yerleştirmeye Esas Nakil Tercih Başvurularının Alınması

31 Ağustos 2015         Yerleştirmeye Esas Nakil Sonuçlarının İlanı

31 Ağustos - 4 Eylül 2015    Yerleştirmeye Esas Nakil Tercih Başvurularının Alınması

7 Eylül 2015             Yerleştirmeye Esas Nakil Sonuçlarının İlanı

Bu süreci de tamamlayamayan adaylar için aşağıdaki süreler içinde işlem devam edecek.

7 - 10 Eylül 2015    İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca İl/İlçe Sınırları İçerisinde Nakil Tercih Başvuruların Alınması

11 Eylül 2015     İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları Nakil Yerleştirme Sonuçlarının İlanı

Önce Anadolu lisesi, olmazsa özel okul düşünenler de olabilir, o zaman işler karışıyor. Bu öğrenciler, bir özel okula kayıt yaptırmadan tercih ve yerleştirme sonuçlarından sonra nakil dönemini bekleyecekler (17-21 Ağustos). Elbette düşündükleri özel okullarda kontenjan kalırsa...

Daha detaylı bilgi edinmek için “ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA GEÇİŞ UYGULAMASI TERCİH VE YERLEŞTİRME e-KILAVUZU 2015” için adres aşağıdadır.

http://odsgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2015_05/28024630_ekilavuz28.05.2015.pdf

Okul tercih ederken binasına, gösterişine, söylemlerine değil samimiyetine bakmanızı ve özellikle özel okul tercihi yapacaklar için yazdığım “Lise nasıl seçilir? Sizin için sorduk…” ve “İyi okul?” başta olmak üzere ilgili diğer yazılarımı okumanızı öneririm.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.