YÖK Pedagojik Formasyon başvuru tarihlerini açıkladı

YÖK Pedagojik Formasyon başvuru tarihlerini açıkladı
YÖK bugün gerçekleştirdiği açıklama ile birlikte Pedagojik Formasyon Güz Dönemi başvurularının alınmaya başladığını duyurdu. Pedagojik Formasyon başvuru tarihleri açıklanırken, başvuru şartlarının neler olduğu ve ödenecek ücretin ne kadar olduğu da açıkla

YÖK bugün gerçekleştirdiği açıklama ile birlikte Pedagojik Formasyon Güz Dönemi başvurularının alınmaya başladığını duyurdu. Pedagojik Formasyon başvuru tarihleri açıklanırken, başvuru şartlarının neler olduğu ve ödenecek ücretin ne kadar olduğu da açıklandı.

YÖK, Ocak ayı içinde yaptığı açıklamada şöyle demişti:

"Açılacak bu programlar için akademik takvimin, 2013-2014 öğretim yılı bahar dönemi ve 2014-2015 öğretim yılı güz dönemi olmak üzere iki dönem olarak planlanmasına; bahar döneminde Pedagojik Formasyon eğitimi alacak 30 bin kişiye ilaveten, güz döneminde eğitime başlamak üzere 30 bin kişilik kontenjan ayrılmasına,"

Bahar dönemine yönelik tercihler alındı, tercih sonuçları açıklandı. Bahar dönemi takviminin Ağustos ayı öğretmen atamalarına yetişip yetişmeyecği yönündeki sorulara ise yök "Yetişecek" şeklinde cevap vermişti.

YÖK'TEN ŞİMDİ DE GÜZ DÖNEMİ AÇIKLAMASI

Bahar dönemine yönelik pedegojik formasyon takvimi konusunda yukarıdaki açıklamaları yapan YÖK, bugün de güz dönemine yönelik programlarla ilgili açıklama yaptı. YÖK en geç Eylül ayı içinde tercih sonuçlarının açıklanacağını bildirdi.

İşte YÖK'ün açıklaması

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları ile ilgili her türlü bilgi Kurulumuzca hazırlanmış olan Usul ve Esaslarda açıklanmıştır. Söz konusu Usul ve Esaslara göre Pedagojik Formasyon Sertifika Programı açmak isteyen üniversiteler taleplerini 2014 Mayıs ayı içerisinde Yükseköğretim Kurulu'na bildireceklerdir. Buna göre Kurulumuzca yapılacak değerlendirmeden sonra en geç Ağustos ayı içerisinde program açılacak; üniversiteler ve kontenjanları ÖSYM'nin web sitesinde ilan edilecektir. Daha önceki sonuçlarda olduğu gibi öğrencilerin tercihleri alındıktan sonra en geç Eylül ayı içinde yerleştirme yapılacak ve 2014-2015 öğretim yılı güz döneminden itibaren dersler başlamış olacaktır.

Ocak 2014'te olduğu gibi yine 30 bin dolayında kontenjan verilecektir.

Yükseköğretim Kurulu tarafından geçtiğimiz haftalarda pedagojik formasyon eğitimi konusunda alınan yeni kararlar, kamuoyuna duyurulmuş; eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde, lisans mezunları için açılan pedagojik formasyon eğitimi sertifika programları, hayat boyu öğrenme kapsamında bir kişisel gelişim programı ktnktn olarak değerlendirilmiştir. Üniversitelerimizin imkanları ölçüsünde bu programların, talep edenlere lisans eğitimi sırasında da sunulmasına karar verilmiştir. Kurulumuza konuyla ilgili olarak yöneltilen bazı sorular nedeniyle söz konusu kararlarda yer alan bazı hususlara ilişkin açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur.

Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programları, pedagojik formasyonla ilgili usul ve esaslar çerçevesinde, lisans eğitiminden ayrı olarak YÖK tarafından izin verilen üniversitelerde açılmaktadır. Lisans eğitimine devam eden öğrencilerle ilgili olarak önümüzdeki günlerde eğitim fakültesi bulunan üniversitelere YÖK tarafından gönderilecek bir forma göre programa katılmak isteyen lisans öğrencileri için ön kayıt yapmaları istenecektir. Daha sonra doldurulan bu formlar, YÖK'te değerlendirilecek ve açılması kesinleşen alan ve kontenjanlara bağlı olarak üniversiteler kesin kayıt yapacaklardır. Lisans öğrencilerinden programa başvuruda herhangi bir seçme yöntemi uygulanmamakla birlikte bazı üniversitelerin kapasitelerinin üstünde başvuru olduğunda belirleyecekleri bazı kriterlere göre sıralama yapabileceklerdir.

Lisans eğitimine paralel olarak yürütülecek programlar, mezunlar için açılan programlarla birlikte aynı usul ve esaslara tabidir. İlgili üniversiteler, programların yürütülmesinde kendi imkanlarına ve öğrenci ihtiyaçlarına göre, smdgs gündüz, akşam, hafta sonu gibi farklı alternatifler smdgs sunabilecek; bunların dışında yaz okulu uygulaması (uygulamalı dersler hariç), uzaktan öğretim (uygulamalı dersler hariç) ve gerek duyulduğunda açık öğretim fakültesinden yararlanabileceklerdir. Pedagojik formasyon eğitimi programlarıyla ilgili usul ve esaslar güncellenerek önümüzdeki günlerde YÖK'ün Web sayfasından ilan edilecektir. Bu konuda izlenecek süreç, aşağıda kısaca özetlenmiştir.

Hâlihazırdaki İlgili Lisans Mezunları

Mezunlar için pedagojik formasyon eğitimi programı açmalarına izin verilen üniversitelerde, kontenjanlar dahilinde Mayıs 2014'te ÖSYM tarafından hazırlanacak kılavuza dayalı olarak, Şubat 2014'te yapılan yerleştirmede herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen, yerleştiği halde kayıt yaptıramayanlar, başvurularını ve tercihlerini yenileyeceklerdir. Bu yerleştirmede kayıt hakkı kazanan öğrenciler, ilgili üniversitelere başvurarak 2014-2015 öğretim yılı yaz döneminden itibaren iki dönem olarak düzenlenecek bu programlara başlayacaklardır. Yaz dönemi açılamayan ilgili üniversitelerde programın ilk döneminde yer alan teorik dersler, ilgili üniversiteler ya da işbirliği yapacakları birimler ve kurumlar tarafından uzaktan ve açık öğretim yoluyla sunulacaktır.

Hâlihazırda Son Sınıfta Olan Lisans Öğrencileri

Halen üniversitelerin son sınıfında, yani sekizinci dönemde bulunan ve ilgili lisans programlarına devam eden öğrenciler, program açılmasına izin verilen üniversitelerde eğitim/eğitim bilimleri fakültelerine başvurarak açılacak programlara kayıt yaptıracaklardır. Bu öğrenciler için açılacak programlar, 2013-2014 öğretim yılı yaz dönemi ve 2014-2015 öğretim yılı güz dönemi olmak üzere iki dönem halinde düzenlenecektir.

Halen Üçüncü Sınıf Öğrencileri

Halen üniversitelerin üçüncü sınıfında, yani altıncı dönemde bulunan ve ilgili lisans programlarına kayıtlı olan öğrenciler, program açılmasına izin verilen üniversitelerde eğitim/eğitim bilimleri fakültelerine 2014-2015 öğretim yılı başında kayıt döneminde başvurarak kayıt yaptıracaklardır. Bu öğrenciler için açılacak programlar, 2014-2015 öğretim yılı güz dönemi ve 2014-2015 öğretim yılı bahar dönemi olmak üzere iki dönem halinde düzenlenecektir

Halen İkinci Sınıfta Olan Öğrenciler

Halen ilgili lisans programlarının ikinci sınıfında, yani dördüncü dönemde bulunan öğrenciler, program açılmasına izin verilen üniversitelerde eğitim/eğitim bilimleri fakültelerine smdgs 2014-2015 öğretim yılı başında kayıt döneminde başvurarak kayıt yaptıracaklardır. Bu öğrenciler için açılacak programlar, 2014-2015 öğretim yılı güz döneminde başlamak üzere dört dönem halinde düzenlenecektir.

Halen Birinci Sınıfta Olan Öğrenciler

Halen üniversitelerin birinci sınıfında, yani ikinci dönemde olup ilgili lisans programlarına devam eden öğrenciler, program açılmasına izin verilen üniversitelerde eğitim/eğitim bilimleri fakültelerine, 2014-2015 öğretim yılı başında başvurarak kayıt yaptıracaklardır. Bu öğrenciler için açılacak programlar, 2014-2015 öğretim yılı güz döneminde başlamak üzere altı dönem halinde düzenlenecektir. İzleyen öğretim yıllarında ise ikinci sınıfın üstündeki lisans öğrencilerinden yeni kayıt alınmayacaktır. Bu öğrenciler, istedikleri takdirde mezunlar için açılan programlara başvurabilecektir.

Açıköğretim ve Uzaktan Öğretim Programlarına Kayıtlı Öğrenciler

Öğretmenliğe başvurabilecek lisans alanları içinde yer alıp uzaktan ve açık öğretim programlarına (Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya, Felsefe vb.) devam eden öğrenciler, örgün eğitim programlarına devam eden öğrencilerle aynı koşullarda kayıtlı bulundukları üniversitelerde pedagojik formasyon programları açılmışsa, bu programlara başvurabilirler.

Eğitim/Eğitim Bilimleri Fakültesi Bulunmayan İllerdeki ve Üniversitelerdeki Öğrenciler

Bünyesinde eğitim/eğitim bilimleri fakültesi olmayan ve pedagojik formasyon programı açılmayan üniversitelerin lisans programlarına devam eden öğrenciler, aynı ildeki ya da başka bir ildeki program açılmasına izin verilen üniversitelere başvurabileceklerdir.

Formasyona ilişkin güncellenen usul ve esaslar önümüzdeki günlerde Yükseköğretim Kurulu web sitesinde yayınlanacaktır.

Pedagojik formasyon eğitimini tamamlayan ancak belgesi hazır olmayanlar ne yapacak?

Öğretmenlik başvurularının son günü itibarıyla pedagojik formasyon eğitimini başarı ile tamamlayan; ancak, formasyon belgesi düzenlenemeyenler, eğitimde başarılı olduklarına ilişkin ilgili üniversiteden alacakları belge ile başvuru yapabilecektir. Bu durumda olanlar, elektronik başvuru formunda yer alan pedagojik formasyon bilgileri bölümüne, aldıkları bu belgenin tarih ve sayısını girecektir.

Pedagojik formasyonu olmayanlar başvurabilecek mi?

Evet başvurabilecek. Ancak alana kaynak olması gerekmektedir. Ayrıca, bunlar, eğitim fakültesi ve formasyonlu adayların başvurusundan sonra boşluk olması halinde, 2. öncelik olarak değerlendirilecektir. Pedagojik formasyon belgesi olmayanlar için daha önceki atamalarda aranan KPSS'den 75 ve üzeri puan almış olmak şartı, 2014 Eylül atamasında aranmamıştır.

Herhangi bir alandan alınan pedagojik formasyon her alanda geçerlimi?

Herhangi bir öğretmenlik alanında alınan pedagojik formasyon eğitimi, diğer alanlar için de geçerli sayılacaktır.

Başvurularda geçerli kabul edilecek Pedagojik Formasyon belgeleri:

a)Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans diploması ya da belgesi,
b)En az 21 kredilik Pedagojik Formasyon Sertifikası (1993-1994 öğretim yılı ve daha öncesinde düzenlenen 18 ve üstü kredilik belgeler de kabul edilecektir),
c)İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Sertifikası (33 kredilik),
ç) İngilizce Öğretmenliği Sertifikası (Yakın Doğu Üniversitesi dahil),
d)Lisans mezunu olmadan önce meslek yüksekokullarında öğrenim görenlerin bu sürede aldıkları Pedagojik Formasyon Belgesi.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.