Yokozuna hangi sporun şampiyonlarına verilen bir unvandır

Yokozuna hangi sporun şampiyonlarına verilen bir unvandır
Yokozuna hangi sporun şampiyonlarına verilen bir unvandır sorusunun cevabını vereceğiz.

Kim Milyoner Olmak İster 25 Mayıs Perşembe 676. Bölüm Yarışma Sorusu;

Yarışmacı Gülcihan BÜYÜKDEMİRCİOĞLU İstanbul'dan katılıyor Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu.

Soru : Yokozuna hangi sporun şampiyonlarına verilen bir unvandır 

A- Judo

B- Aikido

C- Sumo

D- Wing tsun

Doğru Cevap: Sumo

Sumo Güreşi

Sumo Güreşi, Japonya’da eski tarihlerdeki âdete ve töreye dayanan geleneksel bir güreş türüdür. “Sumo” kelimesi “zarar vermeyecek biçimde karşılıklı çarpışma” anlamına gelir. Japoncadaki Sumo, “sumafu” sözcüğünden gelmektedir ve bu “kendini savunmak” anlamına gelir.
 
Japon tarihinin en önemli kültürlerinden biri olan Sumo güreşi yalnızca Japonya’da değil, dünyanın dört bir yanından insanların takip ettiği oldukça popüler bir güreş türüdür. Japonya’da çok eski dönemlerden beri yapıldığı bilenen Sumo güreşi, törenin ve geleneklerin ön planda olduğu bir seremonidir. Japon halkının derin saygı duyduğu sumo güreşçileri Japonya’da oldukça önemli bir sosyal konuma sahiptir. Bir tür güreş olan Sumo, Japonya’nın milli sporu özelliğine sahiptir. Sumo güreşçilerinin bellerinde bulunan renkli kuşaklar (mawashi) ve güreşçilerin “oicho” denilen farklı saç stilleri Japonya’nın eski zamanlarına ait görüntüleri anımsatır. Günümüzde Sumo, geleneksel uygulamaların büyük çoğunluğunun hala muhafaza edildiği bir spor dalıdır. Örneğin güreş, eskiden olduğu gibi “dohyo” olarak adlandırılan ve “tatami” (hasır otundan yapılma bir tür yer döşemesi) ile kaplı, yerden yüksekte bulunan bir ringde yapılır. Ayrıca güreşçilerin derecelendirilme yöntemleri hala değişmemiştir ve törenler “Shinto dini” esaslarına göre yapılmaktadır.

Yokozunalara büyük bir saygı gösterilir ve nerdeyse kutsal sayılırlar. ünvanın ortaya çıkmasından bu yana geçen 300 yıl içinde sadece 64 rikishi bu ünvana layık görülmüştür. bir yokozuna, iyi performans göstermemesi halinde ünvanını kaybetmez. ancak bu hal süreklilik gösterirse emekli olması beklenir. yokozuna olabilmek için, ozeki ünvanına sahipken üst üste iki turnuva kazanması ve sumo kyokai'yi (bir nevi güreş fedarasyonu) sağlam bir karaktere sahip olduğuna ikna etmesi gerekir. emekli olan yokozunaların saçları kesilir. japonlar "danpatsu-shiki" denilen bu saç kesme törenini naklen yayınlarlar ve herkes o dev iriliğindeki adamların saçları kesilirken nasıl ağladıklarını görür.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.