Yurdumuzdaki müzik türleri

Yurdumuzdaki müzik türleri
Yurdumuzdaki müzik türleri ile ilgili öğrendiklerinizi yazınız. Türk Halk Müziği, Klasik Türk Müziği, Türk Pop Müziği ve Çağdaş Çok Sesli Türk Müziği ile ilgili olarak neler öğrendiniz

Soru : Yurdumuzdaki müzik türleri ile ilgili öğrendiklerinizi yazınız

Türk Halk Müziği ile ilgili olarak;

Türk Halk Müziği örnekleri genelde sözlü olmakla beraber, sözsüz dans müziklerini de içerir.

Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Uzun havalar Anadolu'nun değişik bölgelerinde bozlak, türkmani, maya, hoyrat, divan, ağıt gibi adlarla anılır. Bunlar genellikle Karacaoğlan, Emrah, Ruhsati, Sümmani ve daha birçok tanınmış halk ozanının deyişleri üzerine yakılmıştır.

Kırık havalar ise koşma, yiğitleme, güzelleme, taşlama, ninni ve daha başka adlar altında kümelenir. Bunlar da genellikle gurbet, ayrılık, sıla hasreti, ölüm, askere gidiş, yiğitlik, düğün, çocuk sevgisi, kız kaçırma gibi köye has toplumsal bir olayı konu alır, sadelik, içtenlik, duygululuk gibi özellikler gösterir yerel renkler taşır.

Klasik Türk Müziği ile ilgili olarak

Osmanlılar yalnız musiki sanatına değil musiki ilmine de büyük önem verdiler. Türk müziğinin Arap, Acem, eski Yunan ve Bizans asıllı olduğunu ileri sürenler vardır. Ancak Klasik Türk Müziği genel nitelikleri bakımından Türk asıllıdır. Osmanlı uygarlığı her alanda büyük bir sentez geliştirdiği gibi, Türk müziği potasında yerel pek çok renk bu müziğin parçası haline gelmiş ve bunun karşılığında da Osmanlı musikisi devletin kapsadığı topraklar ve ötesine büyük etkilerde bulunmuştur.

İstanbul'un alınmasından sonra Topkapı Sarayında kurulan Enderun Musiki Mektebi ve özel meşkhanelerde eğitime geçilmesiyle daha belirli olarak kurallaşan ve klasik bir müzik niteliği kazanan Klasik Türk Müziği altı dönemde incelenir.

Türk Pop Müziği ile ilgili olarak

Türk Pop Müziği ya da diğer adı olan Popüler Türk Müziği, alaturka ve halk müziği kalıpları üzerine modern müzik kalıplarının monte edilmesiyle oluşturulmuş Türk müziği çeşididir.

Batı Avrupa sound'ları baz alınarak geliştirilmiştir. Türk Pop Müziği'nin temellleri 1970'lere dayanır. 1970'lerde Türk Pop Müziği, batıda ses getirmiş parçaların Türkçe aranjmanlarının yapılması şeklinde gelişmeye başlamış ve 1980'lere kadar gelişme göstermiştir. 1980-1990 arası durgun bir dönem geçirmiştir. 1990'lı yıllarda teknolojide meydana gelen gelişmeler ve Türk ekonomisinin gelişmesiyle müzik piyasasını etkilemesi Türk Pop Müziği'nin birden gelişmesine ve Pop Müziği arz ve talebinin artmasına neden olmuştur. 2000li yıllarla birlikte Pop Müziğinin tekrar durgunlaştığı görülmektedir.

Türk Pop Müziği'nin gelişmesine katkıda bulunmuş en önemli olay Eurovision'dur. Özellikle 1970 ile 1980 arası Pop müziğinin lokomotifi olmuştur.

Türk Pop Müziği, günümüze kadar Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziğinden oldukça beslenmiştir. Ancak pop müziğin evrensel çizgilerinden ayrılmamıştır. Evrensel çizgilerden uzaklaştıkça başka müzik türleri ortaya çıkmıştır (arabesk, fantezi, rock, rap) ve bu tür müzikler Popüler müzik kapsamına girmezler. Popüler müziğin en önemli özelliği sade ve ağdalı olmayan ritmler üzerine kurulu olmasıdır.

Çağdaş Çok Sesli Türk Müziği ile ilgili olarak

19. yüzyılın sonlarına doğru ise bu batılılaşma güçlenmiş ve genelde tek sesli olan osmanlı müziği çok sesli hale dönüşmeye başlamıştır.

Cumhuryetin ilanından sonra o sıralarda Avrupada müzik dersi gören Cemal Reşid Rey Türkiye’ye geri gelmiş ve İstanbul’da kurulmuş olan müzik kursunda öğretmenliğe başlamıştır.
Yani kısaca Türkiye de yetenekli çocuklar Avrupa ya gönderilmiş eğitim almışlar bunun sonucunda çağdaş çok sesli Türk muziğinin temeli atılmıs.

Kaynak:Eğitim Sistem

10
17
37
8
10
1
62
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.