Zabıt Katipliği başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler

Zabıt Katipliği başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler
Adalet Bakanlığı toplam 3.912 zabit katibi alımı yapacak. Başvurular başlamadan önce adaylarımızdan gelen bazı soruları netleştirmek istiyoruz.

Bu alım merkezi yerleştirme midir?

Hayır. Zabıt katibi alımı kurumsal bir alımdır. Çünkü sadece tek bir kuruma alım yapılmaktadır. Bu yüzden bu alımda yerleşenler merkezi alım ve diğer kurumsal alımlarda yine puanlarını kullanabilirler. Veya merkezi alımda yerleşmiş olanlar da zabıt katibi alımlarında tercih yapabilirler.

Zabıt katibi olanlar "memur " mu olacak?

Bu ilanda yer alan 3.912 zabıt katibinin sadece 306 tanesi kadrolu (memur) zabıt katibi olacaktır. Geri kalan 3.606 tanesi sözleşmeli personel olarak çalışacaktır.

Memur olarak katipliğe girişte "derece" önemli mi?

İlanda kadrolu olan katiplerin 7 ve 13 arasındaki derecelere atanacağı belirtilmiştir. Derece rakamı küçüldükçe daha üst bir dereceyi ifade etmektedir. Buna bağlı olarak da daha yüksek derece daha yüksek maaş anlamına gelir. Ancak memuriyete ilk defa girişte derecenin bir önemi yoktur. Yani katipliğe 7, 9, 11 veya 13 hangi derecede girilirse girilsin herkes ilk girişte aynı maaşı alacaktır. Bu yüzden adayların referans görüşmeleri sırasında "beni yüksek dereceye 7'ye 8'e atama yaptırırsanız iyi olur yüksek maaş alırım" gibi bilinçsizce taleplerde bulunmamaları intiba açısından iyi olacaktır. (Kaldı ki, "memur olayım yeter" der iken bir anda böyle 3-5 kuruşluk maaş farkı derdine düşmek de gerçekten üzüntü vericidir.)

"Sözleşmeli" zabıt katibi olmak çok kötü bir şey midir?

Hayır. Sözleşmeli personel de memur gibi kamu hukukuna tabidir. Keyfi olarak görevine son verilemez. Sözleşmeli personel esaslarında belirtilen belli hallerde görevine son verilir. Zaten bunlar incelendiğinde "bunları yapan zaten atılmalı" diyeceksiniz.
Sözleşmeli katiplerin maaşları, kadrolu katiplere göre en fazla 200-300 TL düşüktür. Öyle düşünüldüğü gibi düşük bir ücret alma durumu yoktur.

Sözleşmeli personelin görev yeri değişikliği (tayin) imkanı zayıf gibi görülse de özellikle 2010 yılı ve 2012 yılı değişiklikleri ile artık bu sıkıntılar da ortadan büyük oranda kalkmıştır. Sözleşmeli personel olarak 1 yıllık görev süresini dolduran herkes eş durumu, sağlık durumu, becayiş veya farklı unvana geçiş gibi sebeplerle rahatlıkla tayin olabilmektedir. Ayrıca sözleşmeli personelin izin hakları da büyük oranda memurlar ile aynıdır.

"Adli ve idari yargı yerlerinde çalışmak" ne anlama geliyor?

Türkiye'de yargı sistemi adli yargı (Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemesi, Hukuk Mahkemeleri, Ceza Mahkemeleri) ve idari yargı (Danıştay, Bölge İdare Mahkemesi, İdare Mahkemesi, Vergi Mahkemesi) olmak üzere ikiye ayrılır. Zabit katibi olarak atanan arkadaşlar da yukarıda örneklerini verdiğimiz yargı birimlerinde çalıştırılacaklardır.

Zabıt katibi alımında "öncelikli ve ayrıcalıklı" olanlar var mı?

Evet. İlana göre "2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 114/1-a/1 inci bendinde yer alanlara öncelik tanımak kaydıyla alınacaktır." İfade yer almaktadır. İlgili Kanun'a göre ise "hukuk lisans ve adalet önlisans" bölümü mezunlarına öncelik verileceği açıkça yer almaktadır.

Adaylara kaç sınav uygulanacak?

Adayların sınavı iki aşamalı olacak. Öncelikle bir uygulamalı sınav yapılacak. Burada daha önceden belirlenen ve yayımlanan metinlerin belli süre içinde belli sayıda kelime yazılması istenecek. Bu bölümde yüksek puan alan adaylar sözlü sınava kalacaklar ve burada yüksek puan alanlar göreve atanmaya hak kazanmış olacaklar. (bununla ilgili detaylı haberimiz sonra yayımlanacaktır)

Kutay Seymen ARIKAN

0
1
0
1
1
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.