10. Sınıf Gezegen Din Kültürü 5. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim

10. Sınıf Gezegen Din Kültürü 5. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim
10. Sınıf Gezegen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 5. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

5,. ÜNİTE BİLGİLERİMİZİ ÖLÇELİM

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. İtikad, fıkıh, mezhep ve fırka ne demektir? Açıklayınız.

İtikat; inanç anlamına gelir. Arapça bir kelimedir. Tüm bu olanlardan sonra ona itikatımı kaybettim. Dini bütün, itikatlı bir insandı.

Fıkıh; İslami yasaların uygulanması anlamına gelir. Fıkıhla ilgilenen kişiye de fakih adı verilir. Müslümanlar, fıkıh hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Mezhep; bir dinin farklılaşmış kollarına verilen addır. Farklı mezheplerden olmak çatışmaya sebep olmamalıdır.

Tasavvuf; yaratanla yaradanın bir olduğuna inanılan, varlık birliğine dayanan din, akımdır. Mevlana’nın bu kitabını okuduktan sonra tasavvufa karşı ilgim arttı.

2. İslam düşüncesindeki dinî yorum farklılıklarının sebepleri nelerdir? Sıralayınız. Bu sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

3. İslam düşüncesindeki siyasi ve itikadi yorumlar hangileridir? Genel özelliklerine göre sınıflandırınız.

İslam düşüncesinde yer alan siyasi itikadi yorumlardan biri olan Haricilik, İlk olarak Sıflîn Savaşı’nda ortaya çıkmıştır. Şia, Hariciler, Mezhepler bu gruba girer.

4. İslam düşüncesindeki fıkhi yorumlar hangileridir? Belirtiniz.

İslam bilginlerinin görüş ve düşüncelerini temel alan Caferilik, Hanefilik, Malikilik, Şafiilik ve Hanbelilik gibi mezhepler oluşmuştur. Caferilik, Peygamberimizin soyundan gelen İmam Cafer Sadık’ın görüşlerini temel alan mezheptir.

5. Nisâ suresi 59. ayetten çıkarılabilecek mesajlar nelerdir Bu sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerleri uygun kavramlarla tamamlayınız.

1. Dinin temel kaynaklarının içinde bulunulan koşullara, sosyal ve kültürel durumuna göre yorumlanma ve yaşanma biçimlerine din anlayışı denir.
2. İslam düşüncesinde siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik, coğrafi vb. sebeplerle ortaya çıkan belli yorumlar veya kişiler etrafındaki sistematik gruplaşmalara mezhep denir.
3. İnsanın dünya ve ahirette mutlu olabilmesi için Yüce Allah’ın (c.c.) göndermiş olduğu emir ve yasakların hepsine din denir.
4. Dini anlama ve yaşamada Kur’an-ı Kerim’i ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetini rehber edinen, sahabenin yolunu izleyen ümmet çoğunluğuna Ehl-i Sünnet denir.
5. Yüce Allah’ın (c.c.) göndermiş olduğu emir ve yasakların hepsine kesin bir şekilde inanmaya itikad denir.

C. Aşağıdaki sorulardan her biri için beş cevap seçeneği verilmiştir. Seçeneklerden yalnızca biri doğrudur. Doğru seçeneği bularak işaretleyiniz.

1. Cevap: E
2. Cevap: A
3. Cevap: C
4. Cevap: D
5. Cevap: A

Ç. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına da (Y) yazınız.

1. (Y) Coğrafya dinin yorumlanmasında etkili olan sebeplerden biri değildir.
2. (D) İslam düşüncesindeki farklı anlayışların gruplaşmış hâli olan mezhepler din değil, dinin anlaşılma
biçimleridir.
3. (D) Dinî konuları yorumlamak bir uzmanlık işidir.
4. (D) İslam dininin temelini Allah’a (c.c.), meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe, kaza ve
kadere iman etmek oluşturur.
5. (Y) Zeydiye, Maturidilikle birlikte Ehl-i Sünnet’in diğer ana kolunu oluşturan mezheptir.

D. Defterinize “İslam Dinamik Bir Dindir.” konulu bir kompozisyon yazınız.

1
0
0
0
1
15
7
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.