11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Sayfa 124 Uygulama Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Uygulama

Türkiye’de yetişen önemli felsefecilerden biri olan Nermi Uygur ile yapılan söyleşiye ait alıntı aşağıda verilmiştir ). Söyleşiden hareketle verilen soruyu cevaplayınız.

NERMİ UYGUR İLE SÖYLEŞİ

Arslan Kaynardağ: Türk felsefesine iyimser açıdan bakanları anlatırken şöyle söylüyorsunuz: “Descartes’tan yüzyıllar önce Gazâlî’miz vardı bizim; Nicolai Hartmann’dan daha mı az değerli Fârâbî’miz? Husserl’den neyi eksik Suhreverdi’nin? Mevlânâ’nın, Yûnus’un, Pir Sultan’ın günümüzdeki o ünlü varoluşçulardan nesi daha aşağı? Şimdi kalkıp da biz filozof olamayız diye kestirip atmak, son derece insafsızlık olur.” Nasıl bir kültür tüketicisiyiz biz? Kültür üretemiyor muyuz? Üretemez miyiz?

Nermi Uygur: Toplumca yapmamız gereken şey, yaşama etkisi olan, kendine özgü özelliklerle bezenmiş çağdaş bir kültürle ortaya çıkmak. Şimdi burada bakışlarımız felsefede yoğunlaştığına göre felsefenin de bu kültür kuruluşunda kendine düşen rolü oynaması gerekir. Kişi ve toplum olarak korkuya ürküye kapılmadan, duyguca aşağılık yukarılık gütmeden saptamalıyız: Taşınma felsefeyle düşünme değirmeni dönmez. Kendi felsefemizi kendimiz üretmek zorundayız. Ne var ki başka felsefelere sırt çevirmek yanlışın en yanlışı olur. Pek çok alanda olduğu gibi felsefede de gelecek; kültürler arası, kültür aşırı iletişim ve etkileşimlere gereksinme göstermekte. Kendi içinde büzülen, kurur. Dışta yaşamaya kalkışan, yok olur.

Arslan Kaynardağ: Bizdeki felsefe çalışmalarında bir gelişmeden söz edilebilir mi?
Nermi Uygur: Son on yıl içinde felsefede ya da felsefeye yakın alanlarda bazı değişiklikler olduğu kimin gözünden kaçabilir? Yeter ki felsefeye yaraşmayan aceleciliklerden, hazırlıksız çıkışlardan, gelişigüzel gösterilerden, yüzeysel incelemelerden, parlamak için sataşmalardan, sorunların nesnel işlenişine zararlı çekişmelerden, üstüne üstüne gitmeye ne gerek var; daha nice nice olumsuz davranıştan kaçınmak gerek. Sevgi, çaba, özveri, titizlik, yaratıcılık, özellikle de düşünme dürüstlüğü isteyen bir uğraştır felsefe.
Arslan Kaynardağ, Nermi Uygur ile Felsefe, Dil ve Kültür Konusunda

Soru : Metinde Türkiye’deki felsefe çalışmalarının gelişimi için neler önerilmiştir? Sizin önerileriniz nelerdir?

Taşınma felsefeyle düşünme evreni gelişmez. Yani izler kendi düşüncelerimizi geliştirmeden özgürce dile getirmeden kendi kültürümüze felsefeyi ekleyemeyiz. Bu da felsefenin özetle de düşüncenin gelişmemesine neden olan durumların devam etmesine neden olan sorundur. Oysa düşünceyi geliştirmek düşünce üretmek üzerinde durmak ve özgürlükçü olmak gerekmektedir.

2
2
0
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.