11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 84-85-86-87-88 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 84-85-86-87-88 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Fizik Sayfa 84, 85, 86, 87, 88 Alıştırma Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

11. Sınıf Fizik Meb Yayınları Sayfa 84 Cevapları

t = 0 anında x = 0 konumunda yan yana olan Z ve T araçları doğrusal yolda ilerlemektedir. Bu araçlara ait hız-zaman grafiği şekildeki gibidir.

Buna göre

a) 20 s sonra araçlar arasındaki uzaklık kaç m olur?
Cevap
: 460

b) Z aracının 6 s sonra hızının büyüklüğü kaç m/s olur?
Cevap
: 12

c) Z aracına ait konum-zaman grafiğini çiziniz.
Cevap
: Öğrencinin çizim yapması beklenir.

Doğrusal bir yolda ilk hızı 5 m/s olan hareketlinin ivme-zaman grafiği şekildeki gibidir. Buna göre hareketlinin 6 s sonundaki hızının büyülüğü kaç m/s olur?

Cevap: 7 m/s

11. Sınıf Fizik Meb Yayınları Sayfa 85 Cevapları

Doğrusal bir yolda 60 m/s büyüklüğünde hızla ilerlemekte olan aracın şoförü frene basarak aracın sabit ivmeyle yavaşlamasını sağlamıştır. Araç, hızının büyüklüğü 30 m/s olana kadar 270 m yol aldığına göre

a) Aracın hızının büyüklüğü kaç s sonra 60 m/s’den 30 m/s’ye düşer?
Cevap
: 6 m/s

b) Aracın ivmesinin büyüklüğü kaç m/s2 olur?
Cevap
: 5 m/s2

t = 0 anındaki hızının büyüklüğü 55 m/s olan araba doğrusal yolda sabit ivmeyle hareket etmektedir. Arabanın hareketine ait konum-zaman grafiği şekildeki gibidir. Buna göre arabanın 5 s sonraki hızının büyüklüğü kaç m/s olur?

Cevap: 25 m/s

11. Sınıf Fizik Meb Yayınları Sayfa 86 Cevapları

Doğrusal bir yolda x = 0 konumundan V hızıyla harekete başlayan cismin hız-zaman grafiği aşağıda verilmiştir. Buna göre cismin hareketine ait konum-zaman ve ivme-zaman grafiklerini çiziniz.

Cevap: Bu soruyu kendiniz yapmalısınız

Doğrusal bir yolda, t = 0 anında x = 0 konumundan V büyüklüğünde hız ile harekete başlayan cismin ivme-zaman grafiği aşağıda verilmiştir. Cismin t süredeki hız değişiminin büyüklüğü V ve yer değiştirmesinin büyüklüğü x’tir. Buna göre cismin hareketini yorumlayarak harekete ait konum-zaman ve hız-zaman grafiklerini çiziniz.

Cevap: Bu soruyu kendiniz yapmalısınız

11. Sınıf Fizik Meb Yayınları Sayfa 87 Cevapları

Doğrusal bir yolda x = 0 konumundan -V hızıyla harekete başlayan cismin hız-zaman grafiği aşağıda verilmiştir. Buna göre cismin hareketine ait konum-zaman ve ivme-zaman grafiklerini çiziniz.

Cevap: Bu soruyu kendiniz yapmalısınız

Sürtünmelerin ihmal edildiği yatay düzlemde durmakta olan m kütleli bir cisme ait kuvvet-zaman grafiği verilmiştir.

Buna göre t = 0 anında x = 0 konumunda olan cismin

a) İvme-zaman
b) Hız-zaman
c) Konum-zaman grafiklerini çiziniz.

Cevap: Bu soruyu kendiniz yapmalısınız

11. Sınıf Fizik Meb Yayınları Sayfa 88 Cevapları

Hava direncinin ihmal edildiği ortamda serbest düşmeye bırakılan cisimlerin ivmesi, kütlelerine bağlı mıdır?

Cevap: Hava direnci, cismin hareket doğrultusuna dik olan en büyük kesit alanı (A) ile doğru orantılıdır, kesit alan arttıkça direnç kuvveti de artar. Çünkü temas yüzeyi arttıkça cisme çarpan hava taneciği sayısı da artar.

Ekvator’da hava direncinin ihmal edildiği durumda h yüksekliğinden serbest bırakılan m kütleli cisim, t süre sonra V büyüklüğünde hızla yere çarpmaktadır.

Buna göre

a) Daha büyük kütleli bir cisim aynı yükseklikten bırakılırsa hareket süresi ve yere çarpma hızı nasıl değişir?

Cevap: Cisimler sabit ivmeli hareket yapar ve hızı aynı sürede aynı büyüklükte değişir. Cisimler aynı hızla yere çarpar.

b) m kütleli cisim, Kuzey Kutup noktasında h yüksekliğinden bırakılırsa yere çarpma hızı ve hareket süresi Ekvator’daki değerlerine göre nasıl değişir?

Cevap: Kutuplarda ivme daha büyük olduğundan aynı süredeki hız değişimi daha büyük olur. Cisimler aynı hızla ve daha kısa sürede yere çarpar.

1
53
0
1
0
0
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.