12. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü Sayfa 42-43 Cevapları

12. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü Sayfa 42-43 Cevapları
12. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Sayfa 42, 43 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Ünite Değerlendirme Çalışmaları

A- Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1- İslam medeniyetinde bilim ve düşüncenin gelişim sürecini ana hatları ile açıklayınız? Sorunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

2- İslam medeniyetinde öne çıkan başlıca kurumların adlarını yazınız. Sorunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

3- Müslümanların matematik alanında gerçekleştirdikleri öncü çalışmalar hakkında bilgi veriniz. Sorunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

4- Müslümanların kimya alanında yaptıkları öncü çalışmalar hakkında bilgi veriniz. Sorunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

B- Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız

1- C
2- B
3- E
4- A

C- Aşağıdaki cümlelerin sonundaki boşluğa cümle doğru ise "D" yanlış ise "Y" yazınız

1- Yedinci yüzyılın sonlarından itibaren yoğunlaşan fetih hareketlerinin İslam düşünce tarihiyle ilgisi bulunmamaktadır. (Y)

Yedinci yüzyılın sonlarından itibaren yoğunlaşan fetih hareketlerinin İslam düşünce tarihiyle ilgisi bulunmamaktadır ifadesi YANLIŞTIR. Çünkü Yedinci yüzyıl dönemi, Dört halife dönemi olarak da adlandırılmaktadır.

Yedinci yüzyılın ilk çeyreğinde, Müslümanlar, zorlu bir işkence ve baskı dönemi geçirmişlerdir. Bu dönemin ardından Medine'ye hicret yapmışlardır. Hz. Ömer'in (r.a) halifeliğe geçmiş olduğu dönemde, fetih hareketleri hızlanmıştır. Hz. Ebubekir (r.a) projelendirmiş olduğu fetih hareketleri sayesinde Yedinci yüzyılın sonlarından itibaren fetih hareketleri yoğunlaşmıştır.

Yedinci yüzyılın sonlarından itibaren yoğunlaşan fetih hareketlerinin İslam düşünce tarihiyle ilgisi bütünüyle bulunmaktadır. Bununda en büyük kanıtı dört halife dönemidir.

2- Gökyüzü olaylarıyla ilgili gözlem yapmak üzere kurulmuş kurumlara medrese denir. (Y)

"Gökyüzü olaylarıyla ilgili gözlem yapmak üzere kurulmuş kurumlara medrese denir. " önermesi YANLIŞ bir önermedir. Bu tanımı karşılayan doğru sözcük, RASATHANE sözcüğüdür.

3- Ali Kuşcu (ö. 1474), İstanbul'un eskiden 60 derece olarak bilinen boylamını 59 derece, enleminin de 41 derece 14 dakika larak düzeltmiştir. (D)

Ali Kuşçu, İstanbul'un enlem ve boylamlarını yeniden hesaplamıştır. Yaptığı çalışmalar sonucunda İstanbul'un enlemini 41 derece ve 14 dakika olarak, boylamını ise 59 derece olarak hesaplamıştır. Yani soruda verilen ifade DOĞRUdur.
Ali Kuşçu, Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı Devletinde yaşamış bir bilim insanıdır. Matematik, astronomi ve coğrafya bilimlerine ilgi duymuş; bu konularda oldukça önemli çalışmalara imza atmıştır.

4- Cebir bilgisini, matematiğe kazandıran kişi, Müslüman alim Harizmi'dir.(D)

Cebir bilgisini, matematik bilimine kazandıran kişi Müslüman bilim insani Harizmi'dir. Bu ifade doğrudur.
El Harezmi 780 ve 850 yılları arasında yaşamış, matematik ve astronomi bilimi ile ilgilenmiştir. Aynı şekilde babasının yolunu izlemeyi tercih eden 3 çocuğu da matematik bilimine kazandırdığı eserler ile bilim dünyasında isimlerini duyurmuşlardır.

450
260
575
52
51
53
569
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
9 Yorum