12. Sınıf Meb Peygamberimizin Hayatı Sayfa 29-33 Cevapları

12. Sınıf Meb Peygamberimizin Hayatı Sayfa 29-33 Cevapları
12. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı 1. Ünite Ölçme Ve Değerlendirme Sayfa 29, 30, 31, 32, 33 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Ünite Ölçme Ve Değerlendirme Cevapları

A) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü yazınız.

1. Allah’ın (c.c.) ve Resûlünün (s.a.v.) emir ve yasaklarına isteyerek uymak, yapılmasından dolayı sevap elde etmek anlamına gelen itaat kelimesi, “Allah’ın en sevgili kulu” övgüsüne mazhar olan Resulullah’a bağlı olmak, onun örnekliğini hayatın her aşamasına aktarmak demektir. O, hadis adı verilen sözleriyle Kur’an-ı Kerim’de açıklanması gereken ayetleri açıklamış, hükmü bulunmayan konularda hüküm koymuştur. Bu yüzden Müslümanların yaşantılarını Peygamberimizin (s.a.v.) örnekliğine göre düzenlemeleri, İslam’ı gereği gibi yaşayarak aşırılıktan uzak bir hayat tarzını benimsemeleri gerekir. Bunun yolu da Peygamberimizin (s.a.v.) sözlerini, davranışlarını, onaylarını farz ve vacibin dışındaki tavsiyelerini bilmek ve Kur’an-ı Kerim’den anladığı şeyleri hayatına aktarmak olarak tarif edilen sünnet yaşamakla gerçekleşir.

B) Aşağıdaki tabloda verilen kavram ve tanımları eşleştirerek doğru harfi parantez içine yazınız.

1. (b) Salat-ü selam - Peygamberimiz (s.a.v.) için söylenen “Allah’ın rahmeti ve bereketi, Hz. Muhammed’in, ailesinin ve ona iman edenlerin üzerine olsun.” anlamındaki dua cümlesi.
2. (c) Radıyallahu anh - Sahabilerden herhangi birinin adı anıldığında veya İslam büyüklerinin adı geçtiğinde onların insanlığa hizmet ve katkılarını hayırla anıp dua etmek amacıyla kullanılır.
3. (a) Sırat-ı müstakim - Kur’an-ı Kerim’in emirlerinin ve koymuş olduğu ahlaki ilkelerin Hz. Peygamber'in (s.a.v. ) yaşadığı biçimde yaşanmasıdır. Allah’ın (c.c.) gösterdiği dosdoğru yol, “İslam dini” anlamına gelir.

C) Aşağıda verilen açık uçlu soruların cevaplarını ilgili alanlara yazınız.

3. Bir bedevi, Peygamberimize (s.a.v.): “Kıyamet ne zaman kopacak? diye sordu.” Peygamberimiz (s.a.v.): “Kıyamet için ne hazırladın?” buyurdu. “Allah ve Resûlünün sevgisini” dedi. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.): “O halde sen, sevdiğin ile berabersin.” buyurdu. (Buhârî, Edeb, 96.) Yukarıda verilen hadis metninde, Peygamber (s.a.v.) sevgisi ile ilgili hangi husus vurgulanmıştır? Yazınız.

4. Kültürümüzde;
• Emine, Hatice, Ayşe, Fatma, Zeynep, Ahmet ve Mehmet gibi isimlerin sıkça kullanılıyor olması,
• Askerlik vazifesini yerine getiren gençlere “Mehmetçik” lakabının verilmesi,
• Camilerde ve mescitlerde Allah’ın (c.c.) ismiyle birlikte Muhammed (s.a.v.) isminin levha olarak asılması,
gibi uygulamalar Peygamberimize olan sevgiden kaynaklanmaktadır. Sizler de kültürümüzde var olan buna benzer uygulamalara örnekler veriniz.

5. Peygamberimiz (s.a.v.), Kur’an ayetlerini yalnızca aktarmakla kalmıyor aynı zamanda içinde yer alan hükümleri bizzat uyguluyordu. Örneğin bugün tüm Müslümanlar, Kur’an-ı Kerim’de farz olduğu bildirilen namaz, zekât, oruç ve hac gibi ibadetlerin yapılışına dair bilgileri onun uygulamalarından öğrenmişlerdir. Bu bilgilere göre ibadetler konusunda Peygamberimizin (s.a.v.) uygulamalarının rolü nedir? Yazınız.

6. Bir gün Hz. Ömer (r.a.): “Ey Allah’ın Resûlü! Ben sizi canımdan başka her şeyden daha çok severim.” dedi. Peygamberimiz (s.a.v.): “Ey Ömer, canımı kudret elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, beni canından daha çok sevmedikçe olgun mümin olamazsın.” buyurdu. Peygamberimizi (s.a.v.) dikkatle dinleyen Hz. Ömer (r.a.): “Ey Allah’ın Resûlü, vallahi
ben şimdi sizi canımdan daha çok seviyorum.” deyince Peygamberimiz (s.a.v.): “İşte Ya Ömer, şimdi olgun mümin oldun.” buyurdular. (Buhârî, Eymân, 3.) Bu metne göre;
a) Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hz. Ömer’in (r.a.) ilk cevabını niçin yeterli bulmamıştır? Yazınız.

b) Hz. Ömer’in (r.a.) ikinci cevabını alınca Peygamber Efendimizin (s.a.v.) “Şimdi olgun mümin oldun.” şeklinde cevap vermesinin sebebi sizce ne olabilir? Yazınız.

7. Kur’an-ı Kerim’de; “...O (Peygamber), onlara iyiliği emreder, onları kötülükten alıkoyar. Onlara iyi ve temiz şeyleri helal, kötü ve pis şeyleri haram kılar. Üzerlerindeki ağır yükleri ve zincirleri kaldırır. Ona iman edenler, ona saygı gösterenler, ona yardım edenler ve ona indirilen nura (Kur’an’a) uyanlar var ya, işte onlar kurtuluşa erenlerdir.” buyrulmaktadır. (A’râf suresi, 157. ayet)
Bu ayete göre;
a) Peygamber Efendimizin (s.a.v.) risalet görevi neleri kapsamaktadır? Yazınız.

b) Kurtuluşa erecek olanlar kimlerdir? Yazınız.

Ç) Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

Ç) 8. D, 9. C , 10. B, 11. E, 12. E

27
8
25
2
0
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.