1766 İstanbul depreminde büyük hasar gören ve tamir edilemez durumda olan hangi Cami III. Mustafa tarafından yeniden inşa edilmiştir

1766 İstanbul depreminde büyük hasar gören ve tamir edilemez durumda olan hangi Cami III. Mustafa tarafından yeniden inşa edilmiştir
1766 İstanbul depreminde büyük hasar gören ve tamir edilemez durumda olan hangi Cami III. Mustafa tarafından yeniden inşa edilmiştir sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : 1766 İstanbul depreminde büyük hasar gören ve tamir edilemez durumda olan hangi Cami III. Mustafa tarafından yeniden inşa edilmiştir 

A- Fatih Camii

B- Süleymaniye Camii

C- Sultanahmet Camii

D- Nuruosmaniye Camii

Doğru Cevap: Fatih Camii

Bizans devrinde, caminin fikri tepede I. Konstantin 'un saati yapılan Havariyyun Kilisesi'ne düşünüyordum . Bizans imparatorlarının bu tepede gömüldüğüne inanılır. Constantinus'un o zamanlar şehrin dışında kalan bu tepede gömüldüğü bilinmektedir. Fethin tekrar bu bina Patrikhane kilisesi olarak kullanılmıştı. Fatih Sultan Mehmet buraya cami ve külliye üretim izni pasajı Pammakaristos Manastırı 'na taşındı. Ali Saim Ülgen Halim Baki Kunter'le beraber hazırladığı Fatih Camii Adlı makalesinde caminin kilise Üzerine Insa edilmediğini belirtmektedir.
 
Yapımına 1462 yılında başlanmış ve 1469 tane tamamlanmıştır. Mimarı, Sinaüddin Yusuf bin Abdullah 'tır (Atik Sinan). Cami 1509 İstanbul, ABD Doları ve II. Bayezid dönemi onarılmıştır. 1766 yılında meydana gelen bir düşüşün harabe haline geldiği için Sultan III. Mustafa , 1767 ve 1771 yıllarında camiyi Mimar Mehmed Tahir Ağa 'ya tamir ettirdi. Bu ortamda cami orijinal platformu kaybetmiştir. 29 Ocak 1932 'de ilk Türkçe ezan bu camide okunmuştur.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
18 Yorum