LGS tercihleri ne zaman başlayacak

LGS tercihleri ne zaman başlayacak
LGS tercihleri 20-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Sonuçlar ise 10 Ağustos’ta açıklanacak. 2 kez nakil uygulaması yapılacak. Bir okula yerleşen öğrencilerin kayıtları otomatik olarak yapılacak.

LGS'de 3 farklı tercih yapılacak:

  • LGS puanıyla sınavla öğrenci alan liseler. (10 tercih yapılabilecek)
  • Yerel yerleştirme yani sınavsız öğrenci alan liseler.(5 tercih yapılabilecek)
  • Pansiyonlu okullar. (5 tercih yapılabilecek)

Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecek. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak. Mutlaka onaylı bir nüshasını alın.

LGS puanıyla okul tercih edebilmek için de yerel tercih yapacaksınız. Bu zorunlu. Yerel tercih yapmayana LGS puanıyla alan okulların ekranı açılmayacak. Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacak. Sınava katılmayanlara da sınavla öğrenci alan ekran açılmayacak.

ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRAN TERCİH YAPAMAYACAK

Özel okul kayıt işlemleri, 16-29 Temmuz 2020 tarihleri arasında yapılacak. Özel öğretim kurumlarına kayıt (aday kayıt/ön kayıt) yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Ancak öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek. Kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, tercihte bulunamayacak. Ayrıca, bu okullara kayıt (aday kayıt/ön kayıt ya da kesin kayıt) yaptırmadan önce tercih başvurusu yapanların tercihleri iptal edilecek.

YEREL OKUL TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK

Önce bu ekran açılacak. Toplam 5 tercih hakkınız var. İlk 3 okulu kendi kayıt alanınızdan seçeceksiniz. Aynı okul türünden sadece 3 tane seçebilirsiniz. Hangi okullar var: Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi.

Yeşil renk: Kendi kayıt alanınızdaki okullar. İkamet adresinize göre belirleniyor.

Mavi renk: Komşu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir.

Kırmızı renk: “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir.

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara ise okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık kriterleri göz önünde bulundurularak yerleştirilecektir.

YEREL YERLEŞTİRME KRİTERLERİ NEDİR

  • Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara.
  • Öğrencilerin ikamet adresleri.
  • Okul başarı puanının üstünlüğü.
  • Okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılır.

Tercih edilen lise bakımından:

Öğrenciler, ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanından okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden Komşu Kayıt Alanındaki öğrencilerden; Komşu Kayıt Alanındaki öğrenciler de Diğer Kayıt Alanlarındaki öğrencilerden öncelikli yerleştirilecek.

Yerleştirmede, Okul Başarı Puanı yüksek olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecek.

Yerleştirmede, 8’inci sınıfta okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı az olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecektir.

YEREL YERLEŞTİRMEDE EŞİTLİK OLURSA YERLEŞTİRME NASIL OLACAK

 Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla:

  • 8’inci 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne
  • 7’nci 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne
  • 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN LİSELERE YERLEŞTİRMELER NASIL OLACAK

Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ile meslekî ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına LGS puanıyla yerleştirme yapılacak.

Zorunlu yerel yerleştirmeden tercih yapacaksınız. Aksi halde ekran açılmayacak. 5 tercih hakkı var ama tümünü kullanmak zorunda değilsiniz.

En fazla 10 tercih hakkı. Geçen sene 5 taneydi.

LGS'de PUAN ÜSTÜNLÜĞÜ ESASI VAR

Sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğü ve tercihleri doğrultusunda yerleşecekler.

PUAN EŞİTLİĞİNDE NE OLACAK

  • Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne.
  • 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne.
  • 7’nci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne.
  • 6’ncı sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne.
  • 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına.
  • Tercih önceliğine.
  • Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.

LGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK

Yerleştirme sonuçları 10 Ağustos 2020 tarihinde ilan edilecek.

LGS'de NAKİL TARİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK

10-14 Ağustos: İlk nakil uygulaması. Sonuçlar 17 Ağustos’ta.

17-21 Ağustos: İkinci nakil uygulaması: Sonuçlar 24 Ağustos’ta.

LGS'de YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER NE OLACAK

Sınavla ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarına başvurmaları hâlinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumları uygun olan okullara 24-26 Ağustos 2020 tarihlerinde komisyonca yerleştirilecek. Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık öğretim kurumlarına yönlendirilecek. Açık lise istemiyorsanız ya imam hatip ya da meslek liselere, ekonomik gücünüz yetiyorsa özel okul.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
2
1
35
11
2
12
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.