5. Sınıf Meb Peygambermizin Hayatı Sayfa 32-34 Cevapları

5. Sınıf Meb Peygambermizin Hayatı Sayfa 32-34 Cevapları
5. Sınıf Meb Yayınları Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı 1. Ünitemizi Değerlendirelim Peygamberimizin Çocukluk Yılları Sayfa 32, 33 ve 34 Cevaplarını haberimizin devamından okuyabilirsiniz.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı

ÜNİTEMİZİ DEĞERLENDİRELİM

A – Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Peygamber Efendimizin (sav) doğum yerini ve zamanını söyleyiniz.

Sevgili Peygamberimiz (sav), 571 yılında Mekke’de doğdu. Pazartesi gecesi sabaha doğru dünyamızı şereflendirdi (hicri 12 Rebîulevvel, miladi 20 nisan).

2. Sevgili Peygamberimizi (sav) kimler yetiştirdi? Sırasıyla söyleyiniz.

Peygamberimiz’in (sav) sevgili annesi, Ebvâ köyünde vefat etmiş ve oraya defnedilmişti. O dayanılmaz olaydan sonra, yardımcıları Ümmü Eymen tarafından Mekke’ye getirilen Peygamberimiz (sav), dedesi Abdulmuttalib’e teslim edildi.
Dedesi Abdulmuttalib ve ninesi Fâtıma, sevgili torunlarını büyük bir sevgi ve şefkatle bağırlarına bastılar. Anneden öksüz, babadan yetim kaldığı için sadece dedesi ve ninesi değil; amcaları, halaları, amca ve hala çocukları, uzak yakın bütün akrabaları üzerine titriyorlardı Muhammed’in (sav).
Peygamber Efendimiz (sav), Amca’sı Ebû Tâlib’in evine gittiğinde hem amcası hem de yengesi
Fâtıma Hanım’dan çok büyük ilgi gördü. Bu şefkatli aile, bütün samimiyet ve içtenlikleriyle onu bağırlarına bastı. Hem o kadar ki yemeğe oturmadan yemeğe oturmazlar, o başlamadan başlamazlar, o yatıp uyumadan yatıp uyumazlardı.

3. Dedesi Abdulmuttalib’in, Peygamberimizi (sav) çok sevdiğini gösteren bir anı anlatınız.

Bir gün, sevgili dedesinin en iyi develerinden biri kaybolmuştu. Abdulmuttalib Dede, kaybolan devesini arayıp bulmaları için bütün çocuklarını gönderdi. Onlar geç kalınca deveye bir şey olacak korkusuyla en son sevgili torununu da göndermek zorunda kaldı.
Amcaları ve amca çocukları deveyi bulamadan geri döndüler. Şimdi bütün gözler Muhamed’deydi (sav). Fakat aradan uzun bir zaman geçmiş olmasına rağmen Peygamberimiz (sav) geri dönmedi!
Telaşa kapılan dede, sağa sola adamlar göndererek sevgili torununu her tarafta arattı. Kendisi de köşe bucak arıyordu. Ancak bütün çabalara rağmen Peygamberimiz (sav) bulunamadı! Sadece dede değil; bütün amca ve halaların yanında duyan herkes büyük bir üzüntü ve telaşla sağa sola koşuşturmaya başladı. Bir çoğu da Kâbe’ye koşup onun sağ salim geri dönmesi için duaya yöneldiler.
Bu arada hava karardı ve akşam oldu. Meşaleler yakılmış, herkes bir yana gitmişti. Ne kadar aradılarsa da bir türlü bulamadılar. Vakit geçtikçe başta dedesi Abdulmuttalib olmak üzere herkes büyük bir endişeye kapıldı.
Karanlığa rağmen eğersiz bir ata atlayan dede, sevgili torununa seslenirken içten içe dua ediyordu. Dağlarda, yamaçlarda onu bulamayan dede, son bir ümitle Mekke’ye at sürdü. Yine gelmemişti. İş böyle çığırından çıkınca dede, gözyaşları içinde tekrar gidip Kâbe’nin örtüsüne sarılarak hıçkırmaya başladı. Bir yandan hıçkırıyor bir yandan da yana yakıla dua ediyordu. Dede hıçkırıklarla dua ederken birden bir bağrışma oldu:
— Geliyor! Abdulmuttalib’e müjde verin! Sevgili torunu geliyor işte!
Bir anda bütün kalabalık, ellerindeki meşalelerle sel gibi sesten yana akmaya başladı. Sevgi-li Peygamberimiz (sav) kaybolan deveyi bulmuş ve de üzerine binmiş olarak karanlıkları yarıp geliyordu. Bütün herkes artan bir sevinç dalgası içinde, büyük bir coşku ile karşıladı onu. Dede de nihayet kalabalığı yarıp öne çıkıverdi.
Peygamberimiz, bütün herkese tebessüm ederek deveden indiği gibi dedesinin kucağında buldu kendini. Sevgili torununu kucaklayıp bağrına basan dede, hıçkırıklar içinde güçlükle konuşabiliyordu:
— Yavrucuğum benim! Senin için öyle üzüldüm ki hiçbir şeye bu kadar üzülmemişimdir. Vallahi ben, bir daha hiçbir iş için hiçbir yere göndermeyeceğim seni. Bundan sonra hiçbir zaman ve hiçbir yerde yanımdan ayırmayacağım!

4. Amcası Ebû Tâlib’in, Peygamberimizi (sav) çok sevdiğini gösteren bir anı anlatınız.

Bazen yemek yetmeyecek kadar az olurdu. Yine böyle bir sıkıntının içine düşmüşlerdi. Sofraya konan yemek oldukça azdı. Her zaman olduğu gibi Ebû Tâlib Amca yine akıllıca davranıp şöyle dedi:
— Durun, önce sevgili yeğenim başlasın! O tatsın önce. Sevgili yeğenimin başladığı yemek, bir başka lezzetlenip bereketleniyor. Haydi güzel yeğenim, önce sen başla.
Peygamberimiz (sav) de fedakâr amcasına, emektar yengesine ve amca çocuklarına muhabbetle baktı. Sonra da besmele çekerek yemeğe başladı. Bir lokmayı kendi ağzına koyarken ikinci lokmayı da amca oğlunun ağzına veriverdi. Amca oğlu başta olmak üzere hepsini çok duygulandıran bu hareket, bir başka güzelliğin resmiydi. Gerçekten o azıcık yemek hepsine yetmiş, hatta artmıştı.

B – Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Abdulmuttalib, Peygamberimize (sav) niçin “Muhammed” adını verdi?
A) Atalarının isimlerini beğenmediği için
B) Allah ve insanlar, ondan övgüyle bahsetsinler diye
C) Başka güzel bir isim bulamadığı için
D) Mekke’deki herkesten farklı bir adı olsun diye

2. Aşağıdakilerden hangisi, Peygamberimizin (sav) çocukken yaptığı işlerden değildir?
A) Yüzme öğrenmek B) Çobanlık yapmak
C) Kâbe’yi temizlemek D) Büyüklerine yardım etmek

3. Peygamberimizin (sav) amcası, niçin Busra’dan sonra Şam’a gitmeyip Mekke’ye geri dönmüştür?
A) Uzun yolda yorulup hastalandığı için
B) Zaten bütün mallarını Busra’da sattığı için
C) Rahip Bahira’nın uyarısını dinlediği için
D) Kervanına hırsızlar saldırdığı için

Peygamberimizin (sav) amcası, Busra’dan sonra Şam’a gitmeyip Mekke’ye geri dönmüştür çünkü Rahip Bahira HZ. Muhammed'e gelen mucizeleri farketmistir. Ülke içerisindeki yahudilerin onun peygamber olduğunu öğrenip kendilerinden gelmediğini öğrenince Muhammed'i öldürebileceklerini uyarısında bulunmuştur. Bu yüzden geri dönmüştür.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı

I. Dedesinin vefatı
II. Sütanneye verilişi
III. Annesinin vefatı
IV. İlk ticari yolculuğu
V. Babasının kabrini ziyareti
VI. Amcasının himayesine girmesi

4. Peygamberimizin (sav) çocukluğunda yaşadığı olaylar, aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak sıralanmıştır?
A) II-V-III-I-VI-IV B) III-V-II-I-IV-VI C) II-VI-I-III-V-IV D) V-VI-III-I-II-IV

Hz. Muhammed, Islam dini peygamberi ve merkezindeki kişi, 571 yılında Mekke'de doğmuştur. Doğduktan sonra bir dönem süt annesi Halime ile yaşamıştır. Bundan sonra iki yıl boyunca annesi Amine ile yaşamıştır. Henüz altı yaşına geldiğinde babasının kabrini ziyaret için Medine'ye gitti. Hz. Muhammed'in annesi Amine dönüş yolunda vefat etmiştir. Bundan sonra Hz. Muhammed'e dedesi Abdulmuttalip bir süre bakmıştır. Onun vefatından sonra vasiyeti üzerine amcası Ebu Talib ile yaşamıştır. Hz. Muhammed amcası ile yaşarken henüz on üç yaşında ticarete atıldı ve bu ticaret içerisinde iken ilk eşi Hz. Hatice ile evlendi.

“Onun hem küçük çocukluğunda hem biraz büyükken ne açlıktan ne de susuzluktan şikâyet ettiğini hiç görmedim. Kendisi şikâyetçi olmadığı gibi diğer çocukları da her türlü şikâyetçilikten sakındırmaya çalışırdı. Her işini kendisi
yapmak isterdi. Hiçbir şeyde hazırcı değildi. Yatağını bile kendisi serer, kendisi toplardı. Kalktığında da yüzü güleç, gözleri tertemiz, pırıl pırıl olurdu.” (Suyûtî, Hasâisü’l-Kübrâ, C 1, s. 205.)

5. Peygamberimizin (sav) bakıcısı ve annesinin yardımcısı Ümmü Eymen’in bu sözlerine göre sevgili Peygamberimiz (sav) ile ilgili aşağıdakilerden hangisini söyleyemeyiz?
A) Güler yüzlüydü
B) Şikâyet etmeyi sevmezdi
C) Kendi işini, kendisi yapardı
D) Başkalarının şikâyetlerini dinlerdi

  • Ümmü Eymen bu sözlerinde Peygamber efendimizin ;
  • Güler yüzlü olduğunu
  • Şikayet etmediğini
kendi işini kendi yaptığından bahsetmiştir fakat başkalarının şikâyetlerini dinlerdi ifadesi bu soruya göre yanlıştır .

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı

C- Aşağıdaki kelimeleri kullanarak cümlelerde boş bırakılan yerleri doldurunuz.

mevlid, emin, risalet, cahiliye, Üsve-i Hasene

1. İslam’dan önceki batıl inançların, kötü davranışların ve âdetlerin hepsine cahiliye adı verilir.
2. Peygamberimizin (sav) doğumunu ve hayatından bazı bölümleri anlatan eserlere Üsve-i Hasene denir.
3. Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizi (sav) bize “en güzel örnek” yani mevlid olarak anlatır.
4. Risalet kelimesi, “peygamberlik görevi”nin eş anlamlısıdır.
5. Mekke’nin en doğru ve en güvenilir kişisi olduğu için Peygamberimize (sav) emin demişlerdi.

D – Aşağıda verilen bilgilerden doğru olanların yanına “D”, yanlış olanların yanına ise “Y” yazınız.
1. (D) Peygamber Efendimiz (sav) çobanlık, esnaflık ve ticaret işleriyle meşgul oldu.
2. (D) Dedesi, amcası ve yengesi; öksüz ve yetim kalan Peygamberimize (sav) daima şefkat ve merhamet gösterdi.
3. (Y) Yetim ve öksüz olan Peygamberimiz (sav), ana baba hakkının ne kadar önemli olduğunu anlayamadı.
4. (D) Peygamber Efendimiz (sav), Hılfu’l-Fudûl denilen topluluğun kurulmasında ve çalışmasında görev aldı.
5. (Y) Peygamber Efendimiz (sav) kendisinde emeği olan büyüklerini daha sonraki yıllarda hiç hatırlayıp anmadı.

434
502
72
39
78
109
502
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.