5. Sınıf SDR Dikey Fen Bilimleri Sayfa 170 Cevapları

5. Sınıf SDR Dikey Fen Bilimleri Sayfa 170 Cevapları
5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fen Bilimleri Sayfa 170 Kendimizi Değerlendirelim 3 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kendimizi Değerlendirelim 3

1. Aşağıda verilen cümlelerden doğru olanların başındaki kutuya “D”, yanlış olanların başındaki kutuya “Y” yazalım. Yanlış cümlelerin doğru hâlini noktalı yerlere yazalım.

a) Yağmur ve kar sularının neden olduğu toprak kaymasıyla meydana gelen yıkıcı doğa olayı depremdir. Doğru mu yanlış mı?

Cevap:  Yağmur ve kar sularının neden olduğu toprak kaymasıyla meydana gelen yıkıcı doğa olayı depremdir ifadesi YANLIŞ olacaktır. Doğrusu ise; Yer kabuğunun yapısında oluşan sarsıntılara deprem denir.)

b) Volkanik patlama ile volkanın çevresinde bulunan yerleşim yerleri zarar görür. Doğru mu yanlış mı?

Cevap: Volkanik patlama ile volkanın çevresinde bulunan yerleşim yerleri zarar görür ifadesi DOĞRU olacaktır.

c) Akarsu kenarına ev yapmak, sel baskınlarına karşı alınacak önlemdir. Doğru mu yanlış mı?

Cevap: Akarsu kenarına ev yapmak, sel baskınlarına karşı alınacak önlemdir  ifadesi YANLIŞ olacaktır. Doğrusu ise; suyun akabileceği akarsu yatakları temizlenmeli ve genişletilmelidir, doğal bitki örtüsü ve orman korunmalı ve teraslama yapılmalıdır, barajlar kurularak akarsular kontrol altına alınmalıdır.

ç) Kendi etrafında dönen şiddetli rüzgârlara hortum denir. Doğru mu yanlış mı?

Cevap: Kendi etrafında dönen şiddetli rüzgârlara hortum denir ifadesi DOĞRU olacaktır.

d) Kasırgaların hızı 100 km’den daha azdır. Doğru mu yanlış mı?

Cevap: Kasırgaların hızı 100 km’den daha azdır ifadesi YANLIŞ olacaktır. Doğrusu ise; kasırgaların hızı 117 km’den daha fazladır.

Soru 2) Türkiye’de depremleri tespit edip konuyla ilgili bilgi vermekle yetkili kuruluş Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıdır (AFAD). 1953’te kurulan AFAD Deprem Dairesi, 950 deprem gözlem istasyonu ile depremleri çözüp kamuoyuna hem Genel Ağ sayfasından hem de AFAD DEPREM mobil uygulaması ile duyurur. Bunun yanı sıra insanların bilinçlenmesi ve gerekli önlemleri alarak afetlere karşı hazırlıklı olması için AFAD, KIZILAY ve DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) yıl boyunca çeşitli eğitimler vermektedir. Peki, depreme hazırlıklı olmak için bizler neler yapabiliriz?

 Depreme hazırlıklı olmak için bizler neler yapabiliriz?

Cevap: Öncelikle ilk yardım sertifikası almalıyız. Daha sonra evimizi depreme göre hazırlamalıyız. Ağırlığı olan eşyalar duvara sabitlenmelidir. Buna benzer çeşitli düzenlemeler yapılmalıdır.

Deprem çantası her evde bulunması gereken bir şeydir. Bu çantada olması gereken eşyaları hazırlamalı ve hazır tutmalıyız.

Deprem anında yapılmaması gereken hareketleri öğrenmeliyiz. Hatta deprem tatbikatlarına katılarak bu konuda detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Kaynak:Eğitim Sistem

784
180
652
4
104
104
37
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.