Dünyanın katmanları nelerdir

Dünyanın katmanları nelerdir
Dünyanın katmanları nelerdir, Dünya üzerinde yaşadığımız katman gibi tamamen katı maddelerden oluşmamıştır.

Dünya’nın katmanları nelerdir

Dünya üzerinde yaşadığımız katman gibi tamamen katı maddelerden oluşmamıştır. Dünya 5 katmandan oluşmuştur. Bunlar:

1. Atmosfer (Gaz katmanı)
2. Hidrosfer (Su katmanı)
3. Litosfer (Yer kabuğu)
4. Pirosfer (Magma katmanı)
5. Barisfer (Çekirdek katmanı)
Dünya bu katmanlardan oluşur.

1. Hava Küre (Atmosfer)

Çeşitli gazların karışımından oluşmuştur. Yerküreyi sarar, çevresinden uzaklaşmaz. Su buharı bu katmanda bulunur. Güneş’ten gelen zararlı ışınları engeller. Canlılar için gerekli gazları içerir.

2. Su Küre (Hidrosfer)

Taş küre ile iç içe olan katmandır. Su küreyi; okyanuslar, denizler, iç kesimlerindeki çukurlara suların birikmesiyle oluşan göller, akarsular ve yeraltı suları oluşturur. Canlılar için çok önemli yaşam kaynağıdır. Su kürenin yaklaşık yüzde biri içme suyu olarak kullanılabiliyor. Kullanılan bu suya tatlı su da denilmektedir

3. Taş Küre (Yer Kabuğu)

Üzerinde canlıların yaşadığı katmandır. Çeşitli yapıdaki kayaçlardan oluşmuştur. Üst kısımları yer yer toprakla örtülmüştür. Yer yer yükselti, düzlük, ve çukurlardan oluşur.

4. Ateş Küre (Magma Tabakası)

Yer kabuğunun hemen altındaki tabakadır. Erimiş maddeler, sıkışmış gaz ve buharlardan oluşmuştur. Ateş kürenin akışkan bir yapısı vardır ve hareketlidir. Ateş küreyi oluşturan akışkan ve sıcak olan bu erimiş maddeye magma denir. Magma zaman zaman yanardağlardan yeryüzüne çıkar. Magmanın yeryüzüne çıkmış hâline lav denir.

5. Ağer Küre (Çekirdek)

Dünyanın en iç ve en kalın katmanıdır. En sıcak ve en ağır katman burasıdır.

3193
1406
3192
478
439
415
2105
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum