Yanardağlardan çıkan lavların sıcak olması Dünya’nın yapısı hakkında hangi bilgiyi verir

Yanardağlardan çıkan lavların sıcak olması Dünya’nın yapısı hakkında hangi bilgiyi verir
Yanardağlardan çıkan lavların sıcak olması Dünya’nın yapısı hakkında hangi bilgiyi verir?

A) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Yanardağlardan çıkan lavların sıcak olması Dünya’nın yapısı hakkında hangi bilgiyi verir?

Dünya katmanlardan oluşur. Yapısında ateş kürenin varlığını ortaya koyar.

2. Şeftali ile Dünya’nın katmanları arasında benzerlik kurunuz. Şeftalinin kısımlarının Dünya’nın hangi katmanına karşılık geleceğini belirtiniz.

Hava küre, taş küre, su küre. Şeftalinin çekirdeği ise magmaya benzetilebilir.

B) Aşağıda Dünya’nın katmanları ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerin hangi katmana ait olduğunu belirleyerek bulmacayı çözünüz.

1. Dünya’yı çevreleyen ve yaşamı mümkün kılan gaz karışımıdır. Yağışlar ve rüzgârlar bu katmanda oluşur. (HAVAKÜRE)
2. Birçok canlıya ev sahipliği yapan, kayaçlardan oluşan, çok ince ve kırılgan bir katmandır. Büyük bir bölümü sularla kaplıdır. (TAŞKÜRE)
3. Diğer katmanlardan daha kalın ve sıcaktır. Üzerine etki eden çok büyük kuvvetler nedeniyle yapısındaki maddeler katı ya da katiya yakın hâldedir. Hakkında en az bilgi sahibi olunan katmandır. (AĞIRKÜRE)
4. Taş kürenin hemen altında yer alan bir katmandır. Ağır küreye göre kalınlığı ve sıcaklığı daha az olmasına rağmen diğer katmanlardan daha kalın ve sıcaktır. (ATEŞKÜRE)
5. Dünya yüzeyinin yaklaşık 3/4’ünü kaplar ve tüm canlılar için vazgeçilmez yaşam kaynağıdır. Bazı canlılar için yaşam ortamıdır. (SUKÜRE)

Kaynak:Eğitim Sistem

0
62
0
1
0
1
69
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.