6. Sınıf Meb Sosyal Bilgiler Sayfa 43-44-45 Cevapları

6. Sınıf Meb Sosyal Bilgiler Sayfa 43-44-45 Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları 1. Ünite Değerlendirme Sayfa 43, 44, 45 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Biz ve Değerlerimiz Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Sayfa 43 Cevapları

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tabloda verilen sözcüklerden uygun olanı yazınız.

1. Ön yargı farklılıklara saygının önündeki en büyük engeldir.
2. Sosyal yardım ihtiyaç sahiplerinin yiyecek, giyecek, yakacak, tedavi, ilaç vb. ihtiyaçlarının karşılıksız temin edilmesidir.
3. Bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan duyguyu saygı denir.
4. Din zekât, sadaka vb. sayesinde toplumsal dayanışmayı sağlayan, birey olarak sevgi, saygı gibi değerleri kazanmamızda da önemli rol oynayan kültürel bir ögedir.
5. Toplumun kurum ve kuruluşlarıyla ortak değerlerde birleşmesi ve birlikte hareket etmesine Toplumsal dayanışma denir.
6 .Gelenek ve görenekler bizi bir araya getirip ortak duygularda buluşmamızı sağlar.
7. Sorumluluk üyesi olduğumuz grupta üstlendiğimiz rollerin gereklerini yerine getirmektir.

B- Aşağıda numaralar ile verilen ifadeleri, harf ile verilen ifadelerle eşleştiriniz.

(özgürlük) 8. Kişilerin başkalarına zarar vermeden istediğini yapabilmesi
(Alo 144) 9. Sosyal yardım hattı
(sadaka taşları) 10. Osmanlı Devleti’nde asalet ve merhametin simgesi
(rol) 11. Belli bir ortamda yerine getirilmesi beklenen görevler
(millî) 12. Milletle ilgili, millete özgü olan ifade
(kalıp yargı) 13. Bir gruba yönelik duygusallaşmış ve az değişmiş olan inançlar

8. ç 9. c 10. b 11. a 12. e 13. d

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Sayfa 44 Cevapları

Aşağıdaki soruların Cevaplarını ilgili alana yazınız.

14. Toplumsal birlikteliğin oluşmasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı destekleyici faaliyetlere katılımın önemi nedir? Yazınız.
Cevap: Çünkü bu faaliyetler insan katkısı olmadan hiç bir işe yaramaz. Çünkü bu tür faaliyetlerde insanlar organizasyonu sağlayacak iş bölümü ile koordineli bir şekilde çalışarak yardımın yerine ulaşmasını sağlayacaktır.

15. Yukarıdaki metinden yola çıkarak iş insanının neye karşı olduğunu belirtiniz ve karşı olunan tutum hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Yazınız.
Cevap: Ön yargıya karşıdır. Çünkü iş için gelen kişi daha tadına bile bakmadan yemeğe tuz atmaya kalkmış. Bu da günlük hayatta değerlendirme yapmadan hemen kesin tutumlar içinde olabileceğine bir işarettir. Hiç kimse kendi iş yerinde ön yargılı bir insanı çalıştırmak istemez.

16. “Bilelim ki millî benliğini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar.” Mustafa Kemal Atatürk
Atatürk yukarıdaki sözüyle neyi vurgulamak istemiştir? Yazınız.
Cevap: Milli benlik bir milleti ayakta tutan en önemli güçtür. Milli benliğin unsurlarını yani bayrağı, marşı dili korumayan bu ögelerin kutsallığını bilmeyen anlamayan bir nesil o ülkenin yok olmasına düşmanlar tarafından kolayca alt edilmeye mahkumlardır.

17. Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplumumuzdaki önemi nedir? Yazınız.

Hiç bir insan tek başına yaşayamaz, tek başına ihtiyaçlarını karşılayamaz. Her insan bir başka insanın yardımına muhtaçtır. Toplum halinde yaşama insanların birbirleriyle yardımlaşarak ve birbirlerini destekleyerek uyumlu iş görmelerini ortaya çıkarmıştır.

Maddi yardımlaşma şekli olan her türlü mal ve para yardımında olduğu gibi manevi yardımlaşma da insan yaşamında önemli bir yere sahiptir. İnsanların acılarını, sevinçlerini iyi ve kötü günlerini birlikte paylaşmaları gerekir. Sıkıntı içinde olan yardıma muhtaç durumda bulunan insanlara yardım etmek, hem insani hem de vicdani görevimizdir.

18. Bilgeye “Bu dünyada en çok kimi seversiniz?” diye sorarlar. O da “Terzimi” diye cevap verir. “Neden?” denince bilgenin Cevapları, “Her gittiğimde ölçümü yeniden alır ve beni öyle değerlendirir. Diğer insanlar ise ilk kez gördüklerinde bir kez karar verirler ve beni her zaman öyle değerlendirirler.” olur.
Bilge, neden en çok terzisini sevmektedir? Terziyi diğer insanlardan ayıran davranış biçimi nedir? Yazınız.
Cevap: Çünkü terzi ona karşı kesin hükümlerde bulunmaz. Her gittiğinde yani her görüştüklerinde onu yeniden değerlendirir doğrusu yanlışı ya da eksisi artısıyla tarafsız olarak yeniden ölçermiş de ondan.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Sayfa 45 Cevapları

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

19. Okulun İzcilik Kulübü üyeleri olarak hafta sonu Erciyes’te kamp kurduk. Kampta öğretmenimiz kulüp üyelerine görev dağılımı yaptı ve “Çocuklar herkes görevini layıkıyla yaparsa kamp sorunsuz geçer.” dedi.
Yukarıda verilen parçada öğretmen neyin önemini vurgulamaktadır?
Cevap: A) İçinde bulunduğumuz gruptaki rollerin

20. Aşağıdakilerden hangisi kültürümüze ait ögelerden biri değildir?
A) Baklava B) Beyzbol C) Güreş D) Kına gecesi
Cevap: B

21. I. dayanışma
II. ayrımcılık
III. anlayış
IV. çatışma
Yukarıdaki kavramlardan hangileri farklılıklara saygıyla ilgili değildir?
Cevap: C) II- IV

22. Aşağıdakilerden hangisi evdeki sorumluluklarımızdan biridir?
A) Dersleri dikkatli dinlemek B) Odamızı toplamak C) Kulüp çalışmalarına katılmak D) Takım sporunda görevini yapmak
Cevap: B) Odamızı toplamak

23. 6. sınıf öğrencisi Aslı, çevresine karşı duyarlı ve yardımsever bir vatandaştır.
Buna göre Aslı’nın aşağıda verilenlerden hangisini yapması beklenmez?
Cevap: D) Okulundaki ihtiyaç sahiplerine karşı duyarsız kalmak

24. Türk milleti, geçmişiyle bağlarını koparmadığını yaşadığı zaferleri çeşitli etkinliklerle kutlayarak göstermektedir.
Türk milletinin her yıl geçmişindeki zaferleri kutlaması millet olarak hangi bilinci kazandığını gösterir?
Cevap: D) Tarih

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1632
1221
828
112
166
98
538
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
7 Yorum