Yasama, yürütme ve yargı kuramları hakkında neler biliyorsunuz

Yasama, yürütme ve yargı kuramları hakkında neler biliyorsunuz
Yasama, yürütme ve yargı kuramları hakkında neler biliyorsunuz? Örnek veriniz. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte devlet yönetimi ve egemenlik anlayışı nasıl bir değişime uğramıştır? Araştırınız.

1. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte devlet yönetimi ve egemenlik anlayışı nasıl bir değişime uğramıştır? Araştırınız.

Osmanlı Devletinde egemenlik padişah ve çocuklarında idi. Ülke Bir kişi tarafından yönetiliyordu. Oysa Cumhuriyet’in ilanıyla beraber hakimiyet artık millete geçmiştir. Halk kendi adına devleti yönetmesi için meclise milletvekillerini demokratik seçimlerle gönderme sistemine geçmiştir.

2. Anayasa’mızın ikinci maddesinde geçen “Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.” sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan herkesin düşünce özgürlüğüne sahip olduğu, kimsenin kimseyi inancından dolayı yargılayamayacağı devlet işleri ile din işlerinin ayrı olduğu anlayışı çıkmaktadır.

3. Yasama, yürütme ve yargı kuramları hakkında neler biliyorsunuz? Örnek veriniz.

  • Yasama, kanun yapmak anlamına gelir. Anayasamızda yasama görevi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) verilmiştir. TBMM halk tarafından seçilen 550 milletvekilinden oluşur. Milletvekili seçimleri 4 yılda bir yapılır.
  • Yürütme, kanunlar çerçevesinde ülkenin yönetilmesi anlamına gelmektedir. Anayasamıza göre yürütme görevi Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kuruluna aittir. Bakanlar Kurulunun başkanı ise başbakandır.
  • Yargı: Devletin yargı görevi, anayasamıza göre bağımsız mahkemelerce yürütülür. Mahkemeler bağımsızdır. Yasama ve yürütme organlarının mahkeme tarafında alınan kararlara uyma zorunluluğu vardır.

4. Ülkemizde yaşanan sorunların çözümünde medya, sivil toplum örgütleri veya halkın nasıl bir rolü olabilir?

Bilgi toplumunda, ortak özellikler, değerler ve amaçlar ile ortak mekan ve çıkarlara sahip kişilerin oluşturduğu sosyal gruplar teşkilatlanmış olarak sivil hayatta ağırlıklarını ve etkinliklerini göstereceklerdir. Bu gruplar çıkar çatışmasından çok çıkar uzlaşması ile şu andaki ve gelecekteki ortak amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik dayanışmacı gruplar olacaktır. Böylece ülkemizin daha demokratik ve daha iyi bir ülke olması sağlanacaktır.

5. Öğrenci kulüplerinin işleyişinde demokratik ilkelere bağlı kalmak neden önemlidir?

Herkesin onayı olmalıdır. Mesela seçimlerle yöneticiler seçilmeli herkes oy kullanıp aday olabilmelidir. Herkes kendine en uygun kulüpte yer almalıdır.

Kaynak:Eğitim Sistem

9
372
31
30
109
9
424
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.