Saf olmayan maddelere ne ad verilir

Saf olmayan maddelere ne ad verilir
Şekerli su ve saf su arasındaki fark nedir, saf olmayan maddelere ne ad verilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1. Şekerli su ve saf su arasındaki fark nedir?

Farklı cins atomlardan ve farklı cins moleküllerden oluşan maddelere “karışım” denir. Şekerli su karışım iken saf su saf bir maddedir. Şekerli su, homojen karışımdır yani dışarıdan bakıldığında tek bir madde gibi görünen bir karışımdır.

2. Saf olmayan maddelere ne ad verilir?

Saf olmayan maddelere “karışım” adı verilir. Karışım ,birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde bir araya gelmesiyle oluşan madde topluluğudur. Mesela, şekerli su, kolonya gibi.

3. Günlük hayatta farklı maddeleri karıştırarak oluşturulacak karışımlara örnekler veriniz.

Demir ve bakır karışımı.

4. Bir içme suyu şişesinin içindeki maddeleri inceleyiniz. İçme suyunun saf madde olup olmadığına karar veriniz.

Saf suyun özellikleri arasında en önemlisi mineralleri de dahil içerisindeki tüm maddelerden ayrıştırılmış olmasıdır. Saf su genellikle 70 – 80 dereceye kadar ısıtılan suyun buharının yoğunlaştırılarak ayrı bir kaba aktarılmasıyla elde edilir, bu işleme distilasyon ya da damıtma adı verilir.

Saf suyun evlerde, sanayide ve tıpta pek çok kullanım alanı vardır. Uçak motorlarından akvaryumlara, otomobillerin akülerine kadar heryerde saf su kullanımına rastlayabiliriz. Otomotiv sektörü, kozmetik endüstrisi, tekstil sektörü, içecek ve alkollü içecek endüstrisi de saf suyun kullanıldığı yerlerdendir. Hava nemlendirici cihazlar, uyku apnesi hastaları için kullanılan cihazlar ve soğutma sistemlerinde de saf su vardır. Tıpta enjeksiyon esnasında kullanılan ilaç çoğu zaman saf suyla inceltilerek uygulanabilir. Buharlı ütülerde de saf su kullanılır. Bazı laboratuvar çalışmaları ya da endüstriyel işlemler iki kere damıtılmış saf su gerektirebilir.

3. Aşağıdaki ifadede pembe renkle yazılmış kavramlardan doğru olanları daire içine alınız.
Tuzlu su homojen / heterojen karışımdır. Kum-su karışımı ise homojen / heterojen karışımdır. Homojen karışımlara çözelti / bileşik adı verilir. Çözeltiler saf / saf olmayan maddelerdir. Çözeltilerde miktarı az olan maddeye çözücü / çözünen miktarı fazla olan maddeye çözücü / çözünen adı verilir.

1. Yukarıdaki tabloda K, L, M maddeleri ile oluşan karışım türleri verilmiştir. Buna göre K, L, M maddeleri aşağıdakilerden hangisi olamaz?

Cevap: C

2. Yukarıdaki tabloyu inceleyen bir öğrenci,
I. Karışımlar en az iki çeşit madde içerir.
II. Karışımlar formülle gösterilir.
III. Karışımı oluşturan maddelerden biri katı, diğeri sıvı hâldedir.
açıklamalarından hangilerini yapabilir?
A. Yalnız I B. Yalnız III C. I ve II D. II ve III

3. Aşağıdakilerden hangisi karışımlara ait bir özellik değildir?
A. En az iki çeşit madde içerirler.
B. Hepsi de homojendir.
C. Kendini oluşturan maddelerin özelliklerini taşırlar.
D. Saf madde değillerdir.

4. Yukarıdaki örneklerle kavramların doğru eşleştirilmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: C

5. Aşağıdakilerden hangisi çözünme hızını etkileyen bir faktör değildir?
A. Sıcaklık
B. Karıştırma
C. Çözünenin tanecik boyutu
D. Çözücünün cins

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum