7. Sınıf Gün Din Kültürü Sayfa 127-129 Cevapları

7. Sınıf Gün Din Kültürü Sayfa 127-129 Cevapları

7. Sınıf Gün Yayıncılık Din Kültürü Ders Kitabı 5. Ünitemizi Değerlendirelim Sayfa 127, 128, 129 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

5. Ünitemizi Değerlendirelim

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplandırınız.

1. Din anlayışındaki yorum farklılıklarının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.

Yaşamış olduğu coğrafya: İslam alimleri yorumlarını yaparlarken, yaşamış oldukları coğrafyadan da oldukça etkilenmişlerdir
Alınan dini eğitim: İslam alimleri din anlayışları ile ilgili yorumlar yaparken, eğitim aldıkları alimlerin yorumlama biçimlerinin doğrultusunda yorumlar yapmakta , bu da yorum farklılığı oluşturmaktadır
Siyaset: İslam alimlerinden bazıları yaşadıkları ülkelerdeki siyaset doğrultusunda yorumlar yapmışlardır
Dil: dil farklılıklarından dolayı da yorum farklılıkları bulunmaktadır
Millet: İslam alimleri değişik milletlerden çıkmaktadır

2. Başlıca tasavvufi yorumlar hangileridir? Üç örnek veriniz.

  • Yesevilik.
  • Kadirilik.
  • Nakşibendilik.
  • Mevlevilik.
  • Bektaşilik.

3. Fıkıh ilmi hangi konuları ele alır? Söyleyiniz.
Cevap
: Fıkıh ilmi ise kişinin Allah’a karşı ibadet yükümlülüğünü, helal haram ölçüsünü ve kişiler arası ilişkileri inceler. Fıkıh ilminin temel kaynaklarını Kur’an, sünnet, icma ve kıyas oluşturmaktadır.

4. Kadirilikte önem verilen ilkelere örnekler veriniz.

  • Alçakgönüllü olmak.
  • Verilen sözü tutmak
  • İnsanların sahip olduğu şeylere tamah etmemek.
  • İnsanlara beddua etmemek.
  • Günahlardan sakınmak.
  • Güzel ahlaklı, dürüst olgun ve erdemli olmak.

5. Nakşibendilik hakkında kısaca bilgi veriniz.
Cevap
: Nakşibendilik , Abdulhalik-ıl Güjdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi’nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı. “Nakış yapan” anlamına gelen Nakşibend, Nakşibendi mürşidlerinin, kalbi dünyadan ahirete bağladığı düşünüldüğü için bu adı almıştır.

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi fıkhi yorumlardan biri değildir?

A) Hanbelilik B) Hanefilik C) Maturidilik D) Şafiilik
Cevap: C

2. Aşağıdakilerden hangisi kültürümüzde yaygın olan tasavvufi yorumlardan biri değildir?

A) Eş’arilik B) Mevlevilik C) Nakşibendilik D) Yesevilik
Cevap: A

3. I. Türkistan’da doğmuştur.
II. Hikmet adı verilen şiirleri “Divan-ı Hikmet” adlı eserinden toplanmıştır.
III. Yetiştirdiği öğrenciler Orta Asya ve Anadolu’da İslam’ın yayılmasına büyük katkı sağlamıştır.
Yukarıdaki sözü edilen ünlü mutasavvıf kimdir?

A) Muhammed Bahauddin Nakşibendi
B) Ahmet Yesevi
C) Hacı Bektaş Veli
D) Abdülkadir Geylani
Cevap: B

4. Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi hatalıdır?

A) Mevlevilik -» Mevlana’nın görüşleri doğrultusunda oluşmuş tasavvufi bir yorumdur.
B) Maturidilik-» İmam Maturidi’nin görüşleri doğrultusunda ortaya çıkmış itikadi bir mezheptir.
C) Şafilik -» İmam Şafii’nin görüşleri doğrultusunda oluşmuş fıkhi bir mezheptir.
D) Hanefilik -» Ahmet bin Hanbel’in görüşleri doğrultusunda ortaya çıkmış fıkhi bir mezheptir.
Cevap: D

5. I. Maturidilik
II. Eş’arilik
III. Kadirilik
IV. Malikilik
Yukarıdakilerden hangileri inançla ilgili yorumlardandır?
A) I, III B) III, IV C) I, III, IV D) I, II
Cevap: D

6. İnsanın kötü davranışları terk edip güzel huylar edinmesini, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) edep ve ahlakını davranış hâline getirmesini amaçlayan düşünce biçimine ve hayat tarzına ne ad verilir?
A) Fıkıh B) İtikat C) Mezhep D) Tasavvuf
Cevap: D

7. Alevilik-Bektaşilik kültüründe cem sırasında yerine getirilmesi gereken bazı görevler vardır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi Alevilik-Bektaşilikte cem törenini yönetmekle görevlidir?
A) Bekçi B) Dede C) Musahip D) Saka
Cevap: B

8. Aşağıdaki kavramlardan hangisi Alevilik-Bektaşilik kültüründe yol kardeşliği anlamına gelir?
A) Gülbank B) Musahiplik C) Razılık D) Semah
Cevap: B

C. Aşağıda verilen bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ise “Y” yazınız.

(D) Alevilik-Bektaşiliğin oluşumunda, Hacı Bektaş Veli’nin görüşleri etkili olmuştur.
(Y) Maturidilik, İmam Âzam Ebu Hanife’nin görüşleri doğrultusunda ortaya çıkmış bir mezheptir.
(D) Alevilik-Bektaşilikte musahiplik, muhacir-ensar kardeşliğine dayandırılır.
(Y) Gülbank, Nakşibendilikle ilgili bir kavramdır.
(D) Tasavvuf, insanı ahlaken yüceltmeyi, nefsi kötülüklerden arındırmayı ve insana erdemli davranışlar kazandırmayı amaçlayan bir ilim dalıdır.
(Y) Yeseviliğin kurucusu, Mevlana’dır.
(D) Cemin yapıldığı yere cemevi denir.

Ç. Ünitemizde geçen bazı önemli kişi, kelime ve kavramlar aşağıdaki bulmacada gizlenmiş’ tir. Bunları bulmacadan bulup işaretleyiniz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.