8. Sınıf Din Kültürü Sayfa 39-42 Cevapları Meb

8. Sınıf Din Kültürü Sayfa 39-42 Cevapları Meb
8. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. Ünitemizi Değerlendirelim Sayfa 39, 40, 41, 42 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

8. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. Ünitemizi Değerlendirelim Sayfa 39, 40, 41, 42 Cevapları

ÜNİTEMİZİ DEĞERLENDİRELİM
A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. “Gerçekten biz, her şeyi bir ölçü ve dengede yarattık.” (Kamer suresi, 49. ayet.) ayetinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Allah’ın her şeye kadir olduğunu ve o bir şeyi isterse en muazzam şekilde , bir ölçü içinde yapacağını anlıyorum. Allah ol der ve bizim aklımızın almayacağı düzende oluverir. Örnek vererek anlatacak olursak Dünya ile Güneş’in arasındaki mesafeler ve birbiri etrafında hiç bir çakışma olmadan dönmeleri yaratıcının evrenin dengesini nasıl sağladığını gösteriyor. Sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

2. Özgürlük ve sorumluluk kavramları arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Özgürlük, insanların yapmak istedikleri şeyi kısıtlama olmadan yapmalarıdır. Sorumluluk insanların yapmakla yükümlü oldukları davranışlar topluluğudur. Arasındaki ilişki, özgür bir insan sorumluluklarının bilincindedir ve sorumluluğunu zamanında yerine getirir. Özgürlük düşüncesiyle yapılan bir işin sonuçlarını kabullenmek sorumluluk gerektirir. Sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

3. Tevekkül ne demektir? Örnek vererek açıklayınız.
Allah’ın takdirine bırakmaktır. Herhangi bir sınava çalışıp sonuçlarını Allah’ın takdirine bırakıp gelen sonucu kabullenme durumudur. Sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

4. Sünnetullah nedir? Örnekler vererek açıklayınız.
Allah’ın yarattıkları üzerine koyduğu kurallardır. Allah’ın koyduğu ve değiştirilemeyen kanunlara denir. Mesela yağmurun yağması, kader ve nikah asla değiştirilemez. Bunlar Allah’ın kesin olarak belirledikleridir. Sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

5. Ömür ve ecel kavramları arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Ömür bir cümle ise ecel de cümlenin noktasıdır. Ömür bir hayat, ecel o hayatın sonudur. Sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1- C 2- B 3- D 4- C 5- D 6- C 7- B 8- A

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen kelimelerden uygun olanıyla doldurunuz.
(ecel, sünnetullah, ömür, rızık, Ayet el-Kürsi)
1. Allah’ın (c.c.) tabiatı yaratıp devam ettirmek ve toplum hayatını düzenlemek üzere koyduğu kanunlara sünnetullah denir.
2. Hayat, yaşama, yaşayış anlamlarına gelir. İnsanın doğumundan ölümüne kadar geçen zamana ömür denir.
3. İnsan ve diğer canlıların beslenip yaşayabilmeleri için yedikleri, içtikleri ve faydalandıkları her şeye rızık denir.
4. Bakara suresinin 255. ayetidir. Yüce Allah’ın eşsiz sıfatlarının ve gücünün anlatıldığı ayete Ayetel Kürsi denir.

Aşağıdaki soruları cevaplayarak bulmacayı çözünüz.

Soldan Sağa
3. Rezzak
3. "Yaratmış olduğu tüm canlıların hava, su başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarını karşılayan, onların yeme, içme, mal mülk edinmelerini sağlayan, akıl fikir verip vahiy göndermek suretiyle onları destekleyen, her türlü rızkı sürekli veren." anlamında Allah'ın esmâ-i hüsnâsından biri.
4. Kader 4. Allah'ın (c.c.) sonsuz ilmi ve kudretiyle başlangıçtan sona kadar evrende olacak olan her şeyi programlaması.
7. Tevekkül 7. İnsanın, yapacağı işlerde kendisine düşen görevleri yapıp her türlü tedbiri aldıktan, yeterli ve gerekli çalışmaları en güzel biçimde yerine getirdikten sonra sonucu Allah'tan (c.c.) beklemesi.
9. Emek 9. Bir işin yapılması için harcanan beden ve kafa gücü.
12. İman 12. İnanma, tasdik etme.
13. Sorumluluk 13. Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi, mesuliyet.
14. Sünnetullah 14. Allah'ın (c.c.) evren ve evrenin içindeki canlı cansız tüm varlıklar ile ilgili koyduğu kurallar, değişmez yasalar, adetullah.
15. Cüzi irade 15. İnsana Allah (c.c.) tarafından verilen sınırlı özgürlük, tercih etme kabiliyeti.

Yukarıdan Aşağıya

1. Kaza 1. Allah’ın (c.c.), kulları için belirlemiş olduğu şeylerin zamanı ve yeri gelince tek tek yürürlüğe konması, uygulanıp gerçekleşmesi.
2. irade 2. Seçme, tercih etme, isteme, dileme, arzu etme, meyletme, karar verme. Aklın düşünüp karar vermesi, yapılması veya yapılmaması eşit olan çeşitli davranışlardan birini beğenip tercih etmesi.
3. Rızık 3. İnsan ve diğer canlıların beslenip yaşayabilmeleri için yedikleri, içtikleri ve faydalandıkları her şey.
5. Külli irade 5. “Allah’ın (c.c.) istediğini istediği gibi dilemesi ve seçmesi” anlamında Allah’ın (c.c.) mutlak ve sınırsız iradesi.
6. Evren 6. Allah’ın (c.c.) yaratmış olduğu bütün varlıklar, kainat.
8. Ömür 8. Hayat, yaşama, yaşayış. İnsanın doğumundan ölümüne kadar geçen zaman.
10. Ecel 10. Süre, belirlenmiş vakit. Ölüm için belirlenen ve takdir edilen zaman.
11. Akıl11. Düşünme, anlama ve kavrama gücü.

1142
606
1717
402
504
402
1506
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
27 Yorum