8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi Sayfa 116 Cevapları

8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi Sayfa 116 Cevapları
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Sayfa 116 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Osmanlı Devleti’nde farklı hukuk kuralları oluşmasının nedenleri nelerdir?

Osmanlı Devleti’nde hukuk sistemi iki temele dayanıyordu. Biri Şer’i Hukuk, diğeri Örfi Hukuk’tur. Bunlardan Şer’i Hukuk kaynağını Kur’an ve hadislerden alırdı. Örfi Hukuk ise, töre ve padişah fermanlarına dayanıyordu. Şer’i kanunlar her alanda hüküm koymadığı için onun boş bıraktığı alanlar örfi hukuk ile doldurulurdu. Örfi hukuk yazılı olmayan töreler ve gelenekler şeklinde uygulana gelen usul ve kurallardan ibaretti. Örfi hukuk dini değil milli geleneklerden oluşuyordu. Orta Asya’ya kadar uzanan örfi hukuk, törelerden derlenmiş bir hukuk manzumesi idi. Tanzimat döneminde Fransız kanunlarından faydalanılarak hukuk alanındaki karışıklık giderilmeye çalışıldı. 1840’da Ceza Kanunu, 1850’de Ticaret Kanunu, 1868’de Deniz Ticaret Kanunu çıkarıldı ve 1869’da Danıştay Kuruldu.

2. Sizce Osmanlıların, hâkimiyetleri altındaki milletlere dinlerine göre muamelede bulunmasının gerekçesi ne olabilir?

Bunun sebebi farklı milletleri bir arada tutan Osmanlı’nın azınlık isyanlarını önlemesidir. Eğer azınlıkların hakları korunmazsa dini, kültürel, geleneksel yönden tam anlamıyla bağımsız ve huzursuz olmazlarsa refah seviyesi düşer bu sayende uzun vadede azınlık isyanları ortaya çıkar, iç karışıklıklar ekonomi ve ticareti olumsuz yönde etkiler.

3. Osmanlı hukuk sisteminde kadınlar hangi haklardan mahrumdur?

Eğitim, miras, seçme ve seçilme gibi her türlü haklardan mahrumdurlar.

2
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.