8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi Sayfa 171 Cevapları

8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi Sayfa 171 Cevapları
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Sayfa 171 Hazırlık Çalışmaları Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

ÜNİTE KAVRAMLARI

Aşağıda verilen kelime ve kelime gruplarının sözlük anlamını ilgili bölümlere yazınız.

Etnografya, kavimleri karşılaştırarak inceleyen, kültür oluşumlarını araştıran, kültür bilimidir. İnsanın toplumsal varlığını niteliksel ve niceliksel olarak inceler. Bu incelemeleri alan çalışmasına göre gerçekleştirir. Bütünlükçü bir yöntem tercih eder.

Karaborsa, yeraltı ekonomisi veya gölge ekonomisi, yasadışılığın bir yönüne sahip olan veya kurumsal bir kurallar kümesiyle uyumsuz davranışlar ile karakterize edilen gizli bir pazar veya bir dizi işlemdir. Üretim ve dağıtımı yasaklanmış mal ve hizmetlerle yapılan işlemler karaborsa oluşturur.

Anıt mezar, anıt kabir veya diğer adıyla mozole, büyük, etkileyici ve gösterişli mezar anıtı. Mozole sözcüğü Karya satrabı Mausolos'un adından türemiştir. Musolos'un ölümü üzerine dul eşi Artemisia Milattan Önce yaklaşık 353-350 arasında Halikarnassos'ta onun anısına görkemli bir mezar yaptırmıştı.

Narh, genellikle azamî fiyat tespitini ifade etmekle birlikte, haksız rekabeti önlemek, üreticiyi korumak gibi sebeplerle taban fiyatın tespiti amacıyla da konabilir. Ancak, yaygın anlamıyla narh, günlük dilde ve belediyeler mevzuatında zorunlu malların azamî satış fiyatlarının tespitini ifade eder.

Mihver Devletleri, II. Dünya Savaşı'nda Müttefik Devletler bloğuna karşı temel olarak Almanya, İtalya ve Japonya'nın, bunun dışında Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Finlandiya, Bağımsız Hırvatistan Devleti, Vichy Fransası, Arnavutluk, Habeşistan, Mançukuo, Tayland, Burmanya, Hindistan, Filipinler ve Irak'ın oluşturduğu blok. Ayrıca İran Şahı Rıza Pehlevi Almanya'dan yana tavır almış, İspanya ise Mihver güçlerin bir taraftarı olarak kalmıştır. Mihver sözcüğü "eksen" anlamına gelir. Eksen (Alm. Achsen) (İng. Axis) sözcüğü bu ittifakı tanımlamak için ilk kez faşist Macar lider Gyula Gömbös tarafından kullanıldı. 1936'da ise Benito Mussolini tarafından ilk kez resmen kullanıldı.

Müttefik Devletler, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin Cumhuriyeti başta olmak üzere Mihver Devletler'e karşı oluşturulan blok. Günümüzde ise ABD ve ona destek verip müttefiki olan ülkelere verilen ad.

Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışını ifade eden bir durumdur. Diğer bir tanımı nominal millî gelirin, bu gelirle satın alınan mal miktarına nazaran artması yani şişmesi demektir. Deflasyonun tersidir. İlk tanımda iki durumdan bahsedilmektedir:

Ekmek Karnesi uygulaması Türkiye’de tek parti iktidarı döneminde ve ikinci dünya savaşı sırasında yapılan bir uygulamadır.

Hazırlık Çalışmaları

Soru: 1. Atatürk ile görüşmek için Türkiye’ye gelen yabancı devlet adamları kimlerdir? Araştırınız.

Atatürk ile görüşmek için Türkiye’ye gelen yabancı devlet adamları şu şekildedir:

  • Afganistan Kralı Amanullah Han
  • Fransız Bakan Franklin Bouillon ve Binbaşı Sarou
  • Rus Başkomutanı Michael Frunze
  • Bulgaristan Generali Markov
  • Afganistan Dışişleri Bakanı Muhammed Veli Han
  • Afganistan Kralı Amanullah Han ve eşi Kraliçe Süreyya
  • Sovyet Dışişleri Bakan Yardımcısı Karahan
  • Macaristan Başbakanı Cont Bethlen
  • Yunan Başbakanı Elefterios Venizelos ve Dışişleri Bakanı Mihalakopulos
  • Japon Prensi Takamatsu
  • Kral Faysal

Soru: 2. Atatürk Dönemi’nde yabancı devlet adamlarının Türkiye’ye ziyaretleriyle ilgili gazete haberlerini bulunuz. Örneklerini sınıfta paylaşınız.

 

Soru: 3. II. Dünya Savaşı yıllarında Japonya’ya atilan atom bombalarının oluşturduğu yıkımla ilgili neler biliyorsunuz?

İkinci Dünya Savaşı, en kanlı savaşlardan biri olarak bilinmektedir. İkinci Dünya Savaşı’nda en kötü etkilenen ülkelerden biri de Japonya olarak bilinmektedir. Atom bombalarının şişman adam olarak kullanılması Nagasaki şehrinin altını üstüne getirmiştir. Nagasaki şehrinde patlayan atom bombası yetmiş bin kişinin ölmesine neden olmuştur. Salgın hastalıkların yaşanması, insanların yakınlarını kaybetmesi Japonya’nın teslim olmasına neden olmuştur. Dünya tarihinin en büyük kayıplarından biri olarak etkisi yıllarca sürmüştür. Fakat Japonya yarım asır gibi devletler için kısa bir süre denebilecek zamanda kalkınmayı başarmıştır. Atom bombasının manevi etkileri günümüzde de hissedilmektedir.

Soru: 4. Türkiye’nin II. Dünya Savaşı’nda izlediği dış politika hakkında araştirma yapınız.

Türkiye’nin 2.Dünya Savaşında izlediği temel politikası tarafsız kalmaktı fakat notaya girmek için sözde Almanya’ya savaş açtı ve Nato’ya girdi. 

Soru: 5. II. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye’de yaşanan sorunlar hakkında bilgi toplayınız.

İç siyasetinde tek parti dönemini yaşayan ve İsmet İnönü’nün yönetiminde bulunan Türkiye Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı başladığında, savaşın dışında kalarak, toprak bütünlüğünü korumayı amaçlayan bir politika izlemiştir. Ancak bunun bir bedeli de olmuştur. O da karaborsacılık, açlık, enerji ve üretim sıkıntısı ticaret sorunları gibi.

Soru 6. Çok partili siyasi hayata geçilmesi demokratik yönetim sistemini nasıl etkiler?

2
25
1
12
22
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.